06/09/2017

Ennakko: Puolivälierät osa II, US Open 2017

Puolivälieräkamppailut saadaan päätökseen, kun kaavion yläpuoli pelaa ottelunsa tänään keskiviikkona. Tässä ennakko!

Kaavioiden valmistumisesta lähtien on puhuttu lähes vain ja ainoastaan siitä, kuinka Rafael Nadal ja Roger Federer olisivat kohtaamassa nyt ensi kertaa tämän turnauksen osalta semifinaaleissa. Puhe on totta kai ollut oikeutettua, sillä molemmat ovat edelleen jatkossa, mutta on hyvä ymmärtää, että kummallakin on tiedossa erittäin haastava puolivälieräkamppailu, eikä semifinaalipaikka ole lähellekään sementoitu. Molemmat kohtaavat tietyssä mielessä kauhuvastustajan.

Rafael Nadal vs. Andrei Rublev
Aloitetaan ensimmäisenä pelattavasta ottelusta, jossa kohtaavat kaiken voittanut Rafael Nadal ja nuori, vasta 19-vuotias Andrei Rublev. Asetelmat ovatkin juuri näin eli kokemus vastaan nuoruus, mutta myös paljon muuta: kierre vastaan pommitus, vasuri vastaan oikuri, järki ja tunteet vastaan nuoruuden silmitön uho ja niin edelleen.

Vastakkainasettelua voisi tehdä loputtomiin, mutta lähdetään purkamaan ottelua pelillisistä asetelmista. Nadal on edennyt turnauksessa jossain mielessä vakuuttavasti, mutta pelitaso otteluiden välillä ja niiden sisällä on vaihdellut rajusti. Varsinkin ottelussa Leonardo Mayeria vastaan otteet paranivat vasta kun mies sai konvertoitua 14. breikkipallonsa itselleen. Sitä ennen paineet olivat selkeästi jo kasautuneet ja näkyivät espanjalaisen pelissä varovaisuutena. Jos tämä sama varovaisuus näkyy Rublevia vastaan, voi venäläinen hyvinkin ottaa kaikki mahdolliset aloitteet ja viedä ottelun kylmästi omalla voimapelillään. 

Mentaalisesti Rublev on vaikuttanut todella vahvalta turnauksessa ja vaikuttaakin siltä, että mies on päässyt iskemään paineitta puskista, kun huomio, myös täällä blogissa, on keskittynyt muihin nuoriin kuten Alexander Zverev, Nick Kyrgios, Denis Shapovalov ja Dominic Thiem.

Jos Nadal uskaltaa pelata rohekasti, eikä peruuttele, hän voi hyvinkin riepotella Rublevia siten, että tämän pommituspeli menee yläkierrehelvetissä ennen pitkää rikki. Vaadittava fysiikka venäläisellä nuoresta iästä huolimatta toki on, mutta toisaalta, paras viidestä-ottelu Nadalia vastaan kysyykin sitä aivan eri tavalla kuin muita vastaan. Nadalin muut kysymykset kuten tasaisuus, pelin kestävyys, mentaalinen kovuus joutuvat luonnollisesti myös nyt aivan eri luokan testiin.

Parhaimmillaan Rublev tulee pääsemään Nadalin yläkierteen ja pelin päälle, jolloin Nadal ajautuu puolustusasemiin ja tähän Rublevin on pyrittävä laput silmillä-tyyliin koko ajan. Nadal tarvitsee paljon painavaa syöttämistä erityisesti ulospäin Rublevia riepotellen, jotta kenttä aukeaa kakkoslyönnille, josta myllyn saa päälle. 

Rublev pelaa niin isoa peliä lähes joka paikasta, joten jos espanjalainen saa hieman rauhoitettu tätä hyökkäystä, niin peli kääntyy lopulta Nadalille erin 3-1. Rublevin täytyisi voittaa vähintään kaksi ensimmäistä erää, jotta voitto olisi realistinen.

Roger Federer vs. Juan Martin del Potro
Viimeisenä puolivälieränä pelataan Federerin ja del Potron ottelu, josta voi odottaa klassikkoa jo nyt. Miesten välinen finaali vuoden 2009 US Openissa on yksi hienoimmista otteluista, mitä on nähty. Miehet ovat nyt lähes kymmenen vuotta vanhempia, mutta samat elementit ovat edelleen heidän pelissään dominoivia, joten asetelma on jälleen herkullinen.

Juan Martin del Potron on pelannut turnauksessa vakuuttavasti ja hoitanut ottelunsa tehokkaasti edellistä otteluaan lukuun ottamatta. Dominic Thiemiä vastaan del Potro kipuili pari erää, mutta teki lopulta käsittämättömän nousun ottelun voittoon 0-2 erätilanteesta huolimatta. Mies sai koko pääareenan villiksi, joten henki ja itseluottamus on varmasti tapissa juuri nyt. Sitä en tiedä paljonko 3,5 tuntia kestänyt, ajoittain kovin fyysinenkin ottelu vei pitkän miehen energiaa, mutta jos del Potro on tuore ja terve, niin tästä on hänen osaltaan helppo odottaa upeaa ottelua.

Sitä odotetaan toki myös Federeriltä. Ensimmäisten kahden kierroksen viisieräiset ja vähän tahmeat otteet ovat jääneet jo taka-alalle ja kaksi viimeistä ottelua ovat tulleet näytöstyyliin. Peli kulkee ja itseluottamuskin vaikuttaisi olevan oikealla tasolla.

Pelin kulku on etukäteen melko selvä. Molempien syöttäminen on tärkeässä roolissa, kuten tietysti aina ja kaikissa otteluissa. Molempien on kuitenkin saatava vastustaja syötöillään liikkeelle, mieluiten kentältä ulos, jolloin luvassa on se helpompi palautus kurottelun seurauksena. Sen jälkeen molempien peli perustuu rajuun hyökkäykseen. Federerillä tarkkuuden ja ajan poisottamisen seurauksena, del Potrolla brutaalin kämmenpommituksen myötä. Tämän jälkeen onkin mielenkiintoista nähdä, kumpi pelaajista joutuu sopeutumaan enemmän.

Federerin on pyrittävä pitämään pallot pois del Potron kämmeneltä, jolla tämä pääsee viemään peliä ja tykittämään sveitsiläistä ulos ottelusta. Toinen tavoite Federerillä on pitää pallot myös matalina, varsinkin rystyslicellaan, jolloin del Potro joutuu nostamaan palloja ja joihin Federer puolestaan iskee armotta.

Mielenkiinnolla kannattaa seurata miesten rystyjä, jotka ovat selvästi kämmeniä heikommat. Kärsivällisyyttä vaaditaan rystypuolelta enemmän, kun kämmeneltä pyritään silmittömään hyökkäykseen ja rystyltä peliä pitääkin usein jarrutella. Varmempi, mutta samalla myös rohkeampi rystypelaaminen ratkaisee paljon. Voi olla jopa niin, että parempi rysty on ratkaiseva erottava tekijä tänään, jos kämmenen kautta kulkeva hyökkäyspeli menee tasan.

Parhaimmillaan ottelusta tulee tiukka ja viihdyttävä, mutta se vaatii varsinkin del Potrolta täysosumapeliä. Jos se löytyy, vaikka kesken ottelunkin, niin silloin Federer on tietysti vaikeuksissa. Vähän kuitenkin tuntuu siltä, että Thiem-ottelu söi del Potrolta henkisiä ja ennen kaikkea myös fyysisiä voimavaroja liikaa, joten Federer jatkaa. 3-1.