29/03/2021

Jälkipelit: Emil Ruusuvuori vs. Mikael Ymer, 46, 61, 75, Miami Masters

 Huh huh! Siitäpä tuli trilleri. Ei vain lopun ansiosta, vaan myös ennakossa ennakoidun pelin kuvan vuoksi. Ison osan ottelua oli pienempi tai suurempi huoli siitä, kestääkö Emilin hyökkäys Mikael Ymerin hyvän puolustuksen edessä. Suuren osan ottelusta se kesti, mutta oli aikoja, jolloin Emilin virheet olivat käydä todella kalliiksi.

Mutta tätäkin tennis voi parhaimmillaan ja pahimmillaan olla. Hyökkäys vaatii aina enemmän kuin puolustus. Pelin rikkominen on paljon helpompaa kuin sen aktiivinen rakentaminen ja juuri tähän Emilin peli oli ajoittain kaatua.

Kesti kauan ennen kuin Emil sai lyömisensä vapautuneeksi. Ymer pelasi itsensä todella hyvin Emilin korvien väliin hyvällä liikkumisellaan sekä seinämäisellä puolustamisellaan. Välillä tuntui, että ruotsalainen oli kaikkialla ja kaikkialta kaikki tuntui tulevan takaisin. Emilin jatkuvat pienet virheet söivät itseluottamusta ja lyöminen oli suurelta osin tasapainoilua liian varovaisen ja toisaalta hieman huolimattoman tekemisen välillä. 

Paineet ja varmasti myös kuuma keli sekä fyysinen rasitus söivät jalkatyöstä terävyyttä, mikä näkyi muun muassa huonoina osumina ja lyöntien painottomuutena. Kun jalkatyö oli kohdillaan, oli Emilin tekeminen hyvin terävää, eikä ottelussa ollut pelillisesti mitään hätää. 

Pelirohkeus kumpuaakin juuri tästä. Uskallus lyödä, liikkua lyöntiin ja tuottaa lyönnin voima jaloilla kärsii paineesta. Kun painetta ei ole ja itseluottamus omaan tekemiseen on kohdallaan, ovat asiat paljon helpompia. Kun taas tietää olevansa parempi pelaaja, niin kokemuksen myötä asiat helpottuu. Siksi djokovicit, nadalit ja federerit voittavat niin suuren osan otteluistaan ikään kuin olemalla Djokovic, Nadal tai Federer. Osaaminen ja vastustajaa paremmat taidot antavat omaan tekemiseen rauhaa. 

Emil on omalla polullaan vasta rakentamassa tätä "rauhaa", se on syytä muistaa. Toistaiseksi jokaisessa ottelussa Emil punnitsee tiedostaen tai tiedostamattaan paremmuuttaan näihin hänelle uuden tason vastustajiin. Ennakkosuosikin asemalla ja tämänkaltaisella pelitapadominoinnilla hän ikään kuin jo tiesi, että on parempi pelaaja, mutta sen todistaminen vaati tästä nyt ehdottomasti voittoa. Moni muukin tilanne tulee nyt vastaan ensimmäistä kertaa näin kovassa turnauksessa, mitä myös pääsy 16 parhaan joukkoon kovuudeltaan Grand Slam-turnaukseen rinnastettavassa turnauksessa on.

Loppusuoran mentaalisen taistelun lähinnä Emilin omassa päässä voikin nähdä monella kantilta. 

Selvää on, että paineet tuntuivat ja näkyivät Emilin tekemisessä ratkaisuerän 5-2-johdon jälkeen, varsinkin johdon kaventuessa ja lopulta tasoittuessa. Tämä on täysin normaalia, kun panokset ovat hurjan isot. Tähän voi tutustua lisää katsomalla esimerkkiä vaikkapa Wimbledon-finaalista 2019, jossa Federerin ja Djokovicin klassikko-ottelu oli viidennessä erässä ajoittain todellista kipsaamista. Välillä paineet näkyvät enemmän, välillä vähemmän ja kyllä, myös isoimmilla nimillä.  

Nyt ne näkyivät muun muassa siten, että Emilin syöttäminen ja kämmentekeminen romahtivat muutamissa minuuteissa rajusti. Täytyy kuitenkin muistaa, että kyseessä on Emilin toinen Masters-turnaus ja tarjolla oli siis paikka 16 parhaan joukkoon. Aivan varmasti tämän tiedostaminen tuntui ja näkyi tekemisessä hyvästä, kahden breikin, johdosta huolimatta. 

Toinen kulma tähän on se, että vaikka ottelu oli 5-2-johdossa hyvin hallussa, hiipi päähän voittamisen halun sijaan häviämisen pelko, jota ennakkosuosikin asema sekä selkeä pelillinen dominointi lietsoivat vain lisää. Kun vastustaja ei tarjoa oikein mitään pelotetta ja voitto on ikään kuin jo omassa mailassa, on sen tunteen ja tilanteen hallinnan menettäminen usein katastrofaalista. Moni pelaaja on tuosta vielä hävinnytkin. Nyt tältä kuitenkin vältyttiin ja vaikka siinä pientä sulamista olikin, pysyi pää lopulta riittävän kylmänä ja tuloksena oli Emilin itse otettu, ansaittu voitto.

Hyvä opetus ottelun loppu kuitenkin oli. Jälleen kerran Emil selvitti uuden tilanteen tällä (Masters) tasolla, mikä on ensi kerralla huomattavasti helpompi käsitellä. Ei tuossa hirveästi auta, että on alemmilta tasoilta satoja vastaavia tilanteita, sillä nyt vastustajat ovat jatkuvasti koko ajan kovempia kuin aiemmin. Tälle tasolle täytyy kasvaa ja se kasvutarina on nyt erittäin hyvällä polulla. 

Eteenpäin!

PS: Ennakko Emilin Jannik Sinner -otteluun on tulossa huomenissa tiistaina hyvissä ajoin ennen ottelua.