29/08/2022

Ennakko: US Open 2022

Blogin pieni hengähdystauko on jälleen ohi ja US Openin myötä on aika tehdä vähintäänkin semi-vakava comeback! US Open 2022 käynnistyy tänään siis alkuillasta Suomen aikaa ja kisan kannalta hienointa on, että miesten kaavio on hyvinkin avoin!

Novak Djokovicin poisjäännin (COVID19-rokottamattomuus) myötä suurinta yksittäistä suosikkia ei kaaviossa ole. Jopa uusi Grand Slam-mestari ei ole ollenkaan poissuljettu mahdollisuus, sillä esimerkiksi Rafael Nadal ja Daniil Medvedev eivät jonkinlaisen suosikkistatuksen omaavina pelaajina ole aivan absoluuttisessa maksimissaan enne turnausta, mikä voi avata pakkaa mukavasti myös muille nimille. 

Toki sekä Nadal että Medvedev ovat molemmat nykyisin ja Nadal siis edelleen kovin vaikeasti voitettavia pelaajia Grand Slameissä ja isoimmat paukut käytetäänkin vasta seuraavien kahden viikon aikana. Nadalin monet vaivat ja Medvedevin hieman rikkonainen kausi sekä varmasti jollain tasolla päässä kummitteleva Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat kuitenkin tekijöitä, joiden merkitystä ei sovi aliarvioida. Esimerkiksi toinen venäläinen Andrei Rublev on ollut selvästi vaisumpi sodan aikana. 

Nadalin kaavio on varsin inhimillinen ainakin semifinaaliin saakka, mutta Medvedev joutunee todelliseen testiin jo neljännesvälierässä, kun vastaan tulee Nick Kyrgios, joka sai Wimbledon-finaalista huiman boostin myös jenkkikiertueen koville kentille voittaen heti mm. Washingtonin ATP500:n sekä esimerkiksi juuri Medvedevin Montrealin Mastersissa. Viimeistään nyt Kyrgiosia on alettava pitämään suurennuslasin alla myös siis Grand Slameissä. Ehkä jonkin sortin kysymysmerkki voi olla Kyrgiosin fysiikan kestävyys New Yorkin kuumuudessa varsinkin kun alustana ei ole nopeiden pisteiden ruohokenttä vaan melkoisesti päivä- ja iltasessioiden välillä varioituva kova kenttä. Viileämmisssä iltasessioissa Kyrgios on toki nopeampien olosuhteiden ja matalamman pompun myötä ikävä vastus kenelle tahansa.

Kyrgiosin lisäksi Medvedevin ja Nadalin "takaa" voi nousta hyvin moni muukin pelaaja aivan maaliin saakka. 

Ehkä suurimmat ja jo pitkään jatkuneet odotukset kohdistuvat Stefanos Tsitsipakseen, jonka ensimmäinen Grand Slam antaa yhä odotuttaa itseään. Paljon herää kuitenkin kysymyksiä miehen mentaalisesta vahvuudesta, sillä selvästi hän ei ole suurimmissa otteluissa saanut itsestään aina parastaan irti. New Yorkissa olisi jälleen erinomainen mahdollisuus ja kun hän reilu viikko sitten Cincinnatissa onnistui kaatamaan isossa ottelussa (Mastersin semifinaalissa) juuri Medvedevin, ovat odotukset varmasti kovat. Kaaviokaan ei ole pahin mahdollinen ja paikka puolivälierissä, ehkä jopa semifinaalissa on vähintäänkin kiikarissa, mutta muutama potentiaalinen ja vaarallinen kompastuskivi matkaan osuu kyllä hänellekin.

Paljon on puhuttu Espanjan Carlos Alcarazista, joka varsinkin massakentillä operoi ajoittain huimalla, sanalla sanoen käsittämättömällä tasolla. Nyt se täytyisi löytää myös New Yorkin kuumuudessa ja siis kovilla kentillä. Kaavio olisi kolmossijoitettuna otollinen jopa semifinaaliin saakka, mutta tuorein Masters-voittaja Cincinnatista Borna Coric kolmannella kierroksella voi olla asiasta eri mieltä, samoin Montrealin finalisti Hubert Hurkacz tai sitten Jannik Sinner puolivälierässä.

Kisan mustina hevosina on nähtävä ainakin Cameron Norrie, joka pelaa Nadalin neljänneksessä eli on tämän kanssa törmäyskurssilla puolivälierissä ja vasurit ovat Nadalille silloin tällöin hyvinkin ilkeitä vastuksia. Myös Taylor Fritz, jolla kaavio voisi olla auki ainakin neljännesvälierään (Casper Ruud) ja ehkä jopa puolivälierään (Tsitsipas) on potentiaalinen yllättäjä kisassa. Pablo Carreno Busta voitti uran ensimmäisen Mastersinsa Montrealissa, joten iskukykyä löytyy sieltäkin.

Samoin nuoret Jannik Sinner, Felix Auger-Aliassime ja jopa Emil Ruusuvuori voivat parhaimmillaan päästä vähintäänkin omiin uusiin Grand Slam-ennätyksiin kierrosmielessä, koska kuten sanottua, kukaan ei tällä hetkellä vaikuta voittamattomalta ja monen pelaajan paras peli on todella huimaa, mutta myös pelin aaltoilua nähtäneen rutkasti. 

Emilillä riittää toki urakkaa alkukierroksista (1. kierros Jack Draper, 2. Auger-Aliassime, 3. Karen Khachanov, 4. Carreno Busta, puolivälierä Medvedev) lähtien, mutta ihan mahdottomin reitti ei olisi tämäkään esimerkiksi neljännes- tai vaikka jopa puolivälieriin eli let's go Emil, let's go! C'mon!

Jännä on myös seurata miten aiemmat US Open-mestarit Dominic Thiem (2020), Andy Murray (2012) ja Stan Wawrinka (2016) pelaavat Billie Jean King -tenniskeskuksessa, josta heillä kaikilla on hyvin mukavia muistoja. Onko jollakin jo esimerkiksi jäähyväisten aika?

Mutta näillä valinnoilla mennään tällä kertaa!

Puolivälierät:
Medvedev vs. Auger-Aliassime
Tsitsipas vs. Fritz
Alcaraz vs. Hurkacz
Nadal vs. Norrie

Välierät:
Medvedev vs. Tsitsipas
Nadal vs. Hurkacz

Finaali:
Tsitsipas vs. Nadal

Voittaja:
Tsitsipas.

Hauskaa turnausta kaikille ja aivan erityisesti kisaa silmä tarkkana seuraavalle treenikaverilleni Markolle, jolla loukkaantumisen takia nyt omat pelit hetkeksi seis. Vielä me iskemme, tsemppiä Marko!