11/07/2017

Gilles Mullerin yllätys

Tosiaan, Gilles Mullerin yllätysvoitto Rafael Nadalista oli kisan suurimpia yllätyksiä, mutta toisaalta, varsinkin näin jälkiviisaana, oliko se lopulta sittenkään niin iso yllätys?

Ensinnäkin Nadal on aina ollut vaikeuksissa hirmuvireessä olevien vasurien kanssa, johon Muller voidaan helposti tällä hetkellä laskea. Nadalin peruspelin lainalaisuudet eivät päde, kun kämmenpuolella onkin krossia vastassa toinen kämmen. Jo tämä tylsyttää Nadalin pelistä paljon pois. Sama tilannehan on viime vuosina pätenyt muun muassa Novak Djokovicin kanssa, jolta löytyy puolestaan hurjan vaarallinen rysty, jolla espanjalaista saa tylsytettyä melkoisesti.

Myös loistavaan vasurisyöttöön vastaamisessa oli Nadalilla nyt suuria vaikeuksia. Painoa, pituutta, terävyyttä ja tarkkuutta on vaikea lyödä palautukseen Wimbledonissa jos majailee lähempänä takaseinää kuin takarajaa. Varsinkin, jos vasuri Muller riepottelee syötöllään vielä noin seitsemän metrin vaihteluvälillä. 

Toinen pointti on alusta. Wimbledon ja sen ruohoalusta on ollut jo monta vuotta, tai oikeammin koko uran ajan hallien ohella, Nadalin vaikein alusta. Yläkierre ei vain pure ja sinkoudu kuten hitaammilla, kitkaisemmilla, kentillä. Vain absoluuttisessa suorituspiikissään hän on kyennyt voittamaan tällä alustalla. Toisellakin kerralla siihen vaadittiin hieman kaavion aukeamista (Wimbledon 2010). Vastaavasti Mullerille alusta on hänen parhaansa.

Pelitapaeroavuus pelaa myöskin tällä alustalla aggressiivisemman pelaajan laariin. Oli selvää, että takakentältä Muller ei tätä ottelua voita, joten hyökkäämällä hyvin, laadukkaasti ja ennen kaikkea monipuolisesti hän on vahvoilla. Nadalilla on kuitenkin omat kuvionsa, joihin usein liittyy useampi lyönti. Nyt siihen ei jäänyt useinkaan aikaa, joten eväätkin vähän loppuivat.

Se mistä voi olla hivenen enemmän, tai oikeastaan eniten ja aiheesta, yllättynyt on se, että mihin katosi Roland Garrosilla hankittu timanttinen itseluottamus? Missä oli lyöntien ja erityisesti palautusten paino sekä uskallus. Blokkipalautukset heijastuivat aivan liiaksi koko peliin, josta säteili välillä varovaisuus ja jopa passiivisuus. Back to square one?

3 kommenttia:

 1. Päinvastoin kuin blogisti antaa ymmärtää, ei Nadal juurikaan Mulleria huonompi ollut. Jokaisen erän voittoon riitti yksi syötönmurto, ja Mullerilla oli kiistatta (ylimääräistä) hyötyä viimeisessä erässä siitä, että pääsi sen erän aloittamaan.

  Kokonaispisteitäkin voitti Nadal enemmän.

  Jotenkin tulee mieleen vasta kalkkiviivoilla sekunnin kymmenesosalla ratkaistu maraton-juoksu, josta sitten kuitenkin löydetty pitkin matkaa enteitä lopullisesta voittajasta.

  Summa summarum. Blogistin otteluraportti olisi varmaan poikennut nyt julkaistusta aika paljon, jos Nadal olisi voittanut tuon viidennen erän "kalkkiviivataistelun". Sen olisi kuitenkin -lopputulosta lukuun ottamatta- pitänyt olla aika lailla saman sisältöinen siinäkin tapauksessa, että Nadal olisi voittanut.

  Näinhän ei saisi olla, mutta tenniksessä valitettavan yleistä on, että vain voittajille suitsutetaan.

  Luin tarkemmin blogistin kirjoituksen ja sen ymmärtää ehkä paremmin jos hänen lähtöajatuksensa on ollut Mullerin olevan niin paljon Nadalia huonompi, että ottelun olisi pitänyt olla läpihuutojuttu.....

  VastaaPoista
 2. Koskas reality check nro 2?

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!

  Kyllä meistä varmasti kaikki, minä mukaanlukien, odotti vielä tässä ottelussa kuitenkin pääsääntöisesti Nadalin voittoa.

  Pienestähän se oli kiinni, mutta ongelmat Mullerin, hyökkäävän vasurin, ja kentän nopeuden kanssa ovat mielestäni kuitenkin ne tekijät, miksi ottelusta tuli Nadalille niin vaikea. Sitä se olisi ollut myös siinä tapauksessa, vaikka Nadal olisi jonkun lukuisista breikkipalloistaan saanut viidennessä erässä hyödynnettyä. Samat ongelmathan siinä olisivat silti esiin nousseet. Paikkoja oli, mutta itseluottamus ei paistanut pelistä läpi.

  Mullerin suitsutus on ansaittua, koska saavutusten suhteen miehen ura kalpenee Nadalille tietysti mennen tullen. Huolimatta Nadalin vaikeuksista, joihin tietysti myös Mullerilla oli osuutta, on kova juttu voittaa Nadalin kaliiberin starba Grand Slamissä ja vieläpä viidennessä erässä.

  Reality check, osa II ilmestynee puolivälieräennakon muodossa viimeistään huomisaamuun (ke) mennessä.

  VastaaPoista