04/07/2017

Case Federer, Wimbledon 2017

Tämän vuoden Wimbledon tiivistyy tänä vuonna muutamaan kysymykseen, joista seuraavassa kaksi.

"Miksi Roger Federer voittaa tämän vuoden Wimbledonin?"
 1. Syöttö. Syöttäminen on murhaavan tarkkaa, terävää ja tehokasta. Federer saa syötöillään paljon "ilmaisia" pisteitä ja pelaa niillä itsensä usein myös pois liristä, jos moiseen tarvetta. Hyökkäyspelin kulmakivi kämmenen ohella.
 2. Kämmen. Pelin hurjin pelote. Syömähammas, jolle riittää puolittainenkin suupala.
 3. Rysty.  Nykyisin lyönti joka kestää, pistää ja haavoittaa. Yläkierrerysty on tänä vuonna ollut kestävä ja tehnyt paljon tuhojaan. Wimbledonissa kaksi kolmasosaa rystyistä tulee kuitenkin olemaan matalia ja teräviä alakierteitä, joiden kanssa taistelee jokainen. Jos nostat niitä kaivamalla yläkierteellä, Federer ristiinnaulitsee sinut seuraavalla lyönnillä. Jos vastaat alakierteellä, Federer lukee ajatuksesi ja tappaa pallot usein jopa verkolta. Minkäs teet?
 4. Pelitapa. Jatkuva ja alituinen hyökkäys sopii kuin nakutettuna ruoholle. Katso kohdat 1-3.
 5. Liikkuminen. Liike on ehkä hidastunut, mutta liikkumisen keveys ei ole kadonnut mihinkään. Eleganssia ja keveyttä riittää. Montako kertaa olet nähnyt Federerin liukastuvan ruoholla? Entäpä vaikka Novak Djokovicin? Niinpä. Rogerin viimevuotinen liukastuminen oli uutinen, Djokovicin liukastelut ei.
 6. Henkinen niskalenkki Rafael Nadalista. Sveitsiläinen on ottanut kovilla (ja nopeilla) kentillä tänä vuonna jo muutaman maukkaan voiton Nadalista, joten itseluottamus espanjalaisen suhteen on tällä hetkellä kunnossa, jos miehet sattuisivat finaalissa kohtaamaan.
"Miksi Roger Federer ei voita tämän vuoden Wimbledonia?"
 1. Paineet. Kaikki on nyt satsattu tähän turnaukseen. Massakausi skipattu, ylimääräinen lepo otettu. Hyvästä alkukaudesta huolimatta moni puhuu viimeisestä tilaisuudesta edelleen. Federer itsekin tietää, ettei tämä ikuisesti näin jatku. Djokovicin ja Murrayn alakulosta on otettava kaikki irti nyt, ennen seuraavaa sukupolvea, joka saavuttaa koko ajan. Kaikki puhuvat mestaruudesta numero kahdeksan. Kaikki. Tiukka paikka tiukassa matsissa voi tuntua tänä vuonna liian tiukalta.
Roger Federer aloittaa urakkansa tänään tiistaina Alexander Dolgopolovia vastaan. Eurosport2 ja Eurosport Player näyttävät ottelun.

2 kommenttia:

 1. "Miksi Roger Federer voittaa tämän vuoden Wimbledonin?"

  Blogisti unohtaa ainakin yhden keskeisen seikan. Federerille Wimbledonin keskuskenttä on oikeastaan kotikenttä; samoin Samprasille aikanaan. Kaavioita katselematta voi hyvinkin käydä niin, että finaaliin selviää joku kokematon yllätysnimi. (Blogistikin kirjoittaa mm. D:n ja M:n "alakulosta".)

  Muistelen -ehkä huonona esimerkkinä- vuoden 2002 finaalia, jossa jo kokenut mutta kuitenkin vain samanikäinen Hewitt murskasi 20-vuotiaan Nalbandianin (61,63,62). Jostain syystä muistan ottelu-uutisoinnista sen, että yksi ottelun ratkaisuista oli siinä, ettei Nalbandian ollut ikinä aiemmin keskuskentällä pelannut tai edes käynyt...

  Onhan semoisessa tilanteessa argentiinalainen maalaispoika ollut aika lujilla astellessaan ensimmäistä kertaa maailman tennispyhätön ruoholla!

  VastaaPoista
 2. Tämäkin on hyvä pointti, mutta uskon, että finaalivastus tulee viimeistään olemaan joku, jolla on kokemusta keskuskentältä ja siten tottumista isoon areenaan. Toki yllätyksetkin aina mahdollisia!

  VastaaPoista