27/08/2017

Ennakko: US Open 2017

Kauden viimeinen Grand Slam, US Open, alkaa maanantaina ja tuttuun tapaan tässä ennakko!

Tämän kauden Grand Slamejä on värittänyt vahvasti nostalgia, kun voitot on jaettu takavuosien tapaan Roger Federerin ja Rafael Nadalin välillä. Tämän kaksikon varaan lasketaan paljon New Yorkissakin, sillä moni huippunimi on loukkaantuneena sivussa, kuten Novak Djokovic, Andy Murray, Stan Wawrinka, Milos Raonic ja Kei Nishikori.

Mutta. Nyt jos koskaan olisi nuorempien sukupolvien paikka astua isosti esiin. Varsinkin, kun kuninkaalliset, Nadal ja Federer, ovat Murrayn viime hetken skippaamisen vuoksi vieläpä samalla puolen kaaviota ja törmäyskurssilla mahdollisesti jo semifinaalissa. Eipä heidän supervireensä tietenkään kirkossa kuulutettua ole. Federer on taistellut jälleen selkävaivansa kanssa ja Nadalin peli on puolestaan kovilla kentillä odotetusti aaltoillut.

Jos Federerin selkä ei kestä paras viidestä -otteluita, niin yllätys voi muhia jo alkukierroksilla, sillä syöttämisen tehojen laskua Federerinkään peli ei yksinkertaisesti kestä. Koko turnausta ajatellen kaaviokaan ei ole helpoin mahdollinen kun neljäs kierros tarjoaa mahdollisesti Nick Kyrgiosia, puolivälierä Juan Martin del Potroa tai Dominic Thiemiä, jonka jälkeen kisa ikään kuin vasta alkaa.

Jos taas Nadal ei löydä parasta ja aggressiivisinta peliään heti turnauksen alussa, niin en paljonkaan laskisi hänen varaansa. Toki Nadal on aiemminkin päässyt monesti yllättämään ja turnauksen toinen viikko on yleensä Nadalille hyvä. Syöttämisen taso erityisesti kakkossyötöissä, kämmenen aggressiivisuus ja sen lyöntisuunnat kertovat kuitenkin jo alkukierroksilla paljon espanjalaisen iskukyvystä koko turnausta ajatellen.

Herrojen osalta tulee kuitenkin ensisijaisesti muistaa, että kausi on jo pitkällä, vaikkakin se on heillä ollutkin järkevästi tauotettu. Kauden rasitukset voivat kuitenkin alkaa näkyä molempien otteissa. Ikää ja kuormaa on. Ja onko miesten nälkä tällaisen supervuoden loppupuolella enää niin kova kuin vielä alkukaudesta? Kun nälkäiset ja nuoret leijonat vaanivat samaan aikaan jo näinkin lähellä ja näkevät haavoittuvuuksia, niin vanhat laumanjohtajat saavat tehdä tosissaan töitä ettei heitä syöstä vallasta.

Nuorten nousukaudesta on saatu jo isoja merkkejä. Alexander Zverevin ja Grigor Dimitrovin tuoreet Masters-voitot sekä yksittäisten pelaajien yksittäistet supervoitot ovat varmoja merkkejä ja tärkeitä askeleita kohti Grand Slam-menestystä. Isompi paukku tämän vuoden US Openissa voi hyvinkin olla mahdollinen. Hurjimmillaan voi olla jopa niin, että jonkun valtakausi alkaa juuri tästä kisasta.

Nuoremmista valmiita moiseen saattavat olla esimerkiksi juuri Zverev, jossain määrin jopa Dimitrov tai vaikkapa Dominic Thiem, joka kylläkin profiloituu edelleen enemmän massataiturina. Halutessaan tähän valmiusjoukkoon kuuluu ehdottomasti myös Nick Kyrgios, joskin tässä tapauksessa pitäisi tapahtua suuri muutos nyt muutamassa yössä. Ennen mahdollisia turnauksen isoja kaatoja, Kyrgiosin pitäisi kaataa nimettömämpiä pelureita mahdollisesti jopa sivukentillä ja niihin mies ei välttämättä aivan samalla tavalla syty kuin täysiin stadionsessioihin. Peli ei saa myöskään aaltoilla kierrokselta toiselle tai edes pelin sisällä, vaan keskittymisen ja ajatuksen tulee pysyä kasassa maksimaalisesti aivan koko turnauksen ajan.

Zverev on puolestaan kasvanut näinkin nuoreksi mieheksi todella suuriin mittoihin ja kaksi tämänvuotista Masters-voittoa ovat olleet luonnollinen osa hurjaa jatkumoa, jonka seuraava etappi on yksinkertaisesti ensimmäinen Grand Slam-voitto. Peli on täysin olemassa ja Murrayn vetäytyminen Zverevin puolelta kaaviota saattaa tasoittaa tietä kummasti kohti finaalia. Siellä tarjolla olisi todennäköisesti joku nelikosta Nadal, Federer, Kyrgios tai Dimitrov.

Tosiaan Dimitrov. Hänen hyvä vuotensa toi myös hänen uransa isoimman voiton toissa viikolla Cincinnatissa, jossa mies, toki lukuisten poisjääntien avittamana, pääsi nostamaan palkintovaasia Masters-tasolla ensimmäistä kertaa. Tämä on tietysti iso askel miehen tähänastisella uralla, jota on yleisesti pidetty hienoisena alisuorituksena, eikä siihen tietenkään auta Federer-kloonin rooli, joka istuu tyylien samankaltaisuudesta johtuen miehessä erittäin tiukasti. Henkisesti Dimitrov tulee US Openiin nyt kuitenkin valmiimpana kuin koskaan. Iso voitto alla ja iso, kuosissa oleva peli voi tehdä kovaa jälkeä New Yorkissa.

Erittäin mielenkiintoinen turnaus tulossa ja vain se on varmaa, että jossain mielessä näemme historiallisia hetkiä jälleen kerran. Kenties Grand Slam numero 20? Vai 16? Vai 1? Vai jotain siltä väliltä? Ehkä 2? Ehdottomasti ehkä.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Dimitrov
Kyrgios vs. Del Potro
Zverev vs. Querrey
Cilic vs. Tsonga

Välierät:
Dimitrov vs. Kyrgios
Zverev vs. Cilic

Finaali:
Dimitrov vs. Zverev

Voittaja:
Zverev.