14/08/2017

Ennakko: Cincinnati Masters 2017

Montreal takana, Cincinnati edessä! Tässä tuttuun tapaan ennakko!

Montrealin Masters tarjosi tukun tervetulleita yllätyksiä niin kauteen kuin isoon kuvaankin, joten palataan hetkeksi vielä Kanadaan.

Rafael Nadalin ja Roger Federerin tappiot nuoriso-osastolle ovat mielestäni varsin positiivisia asioita. Nyt tietysti kaikki Nadal- ja Federer-fanijoukot kokevat mielestään vääryyttä, mutta tenniksen jatkuvuuden kannalta on mielestäni erittäin suotuisaa kehitystä, että nämä vanhat Goljatit alkavat pikkuhiljaa ottamaan kuonoon nuoremmiltaan. Tässä tapauksessa vielä nuorimmilta nuoriltaan.

Aloitetaan Nadalista. Montrealissa Kanadan oma poika Denis Shapovalov käänsi upealla vasuripelillään espanjalaisvasurin pelikirjan lainalaisuudet päälaelleen ja voitti ottelun, josta saattaa tulla jopa jonkin sortin merkkipaalu miehen alku-uralle.

Myös allekirjoittanut blogistivasuri oli voitosta varsin mielissään. Vasurius tenniskentällä elää ja voi hyvin myös jatkossa. Shapovalovin peli on toimiessaan upeaa katseltavaa ja jokainen, myös oikurit, voivat ottaa pojan pelistä rutkasti oppia. Valtavan hienoa tekemistä ja pelin viemistä!

Nuoremmille haastajilleen harvemmin häviävä Federer kärsi jo toisen tappionsa (nejässä ottelussa) tulevalle suurpelaajalle, Alexander Zvereville. Saksalainen otti Federeriltä ensimmäisessä erässä kaiken ajan pois, pommitti jatkuvasti kaiken syötöistä lähtien pääosin rystylle ja kas, yllätys oli valmis, vaikka povasinkin juuri Zvereviä Montrealin mestariksi.

Kaava Federerin kaatamiseen on periaatteessa kovin tuttu, mutta alkukaudella Federerin peli rystyineen on ollut pelottavan vahva ettei moni ole päässyt kunnolla edes haastamaan sveitsiläistä. Siitäkin on vielä hirmuinen matka voittoon asti, sillä pelin toteutus on aina hyvin vaikeaa hurjalla itseluottamuksella varustettua Federeriä vastaan. 

Toisessa erässä tapahtui kuitenkin se, mitä ehkä eniten pelättiin. Federer alkoi sanojensa mukaan tuntea kipua selässään, mikä näkyi varsinkin syötöissä, joissa minimaalisen jalkatyön myötä katosi tehot. Myös peruslyöminen meni hieman puuroksi ja flegmaattiseksi roiskimiseksi. On päivänselvää, että hurjasta kaudesta huolimatta 36-vuotias pelaaja on 36-vuotias pelaaja. Uusi kevät kääntyy jossain vaiheessa väkisin syksyksi.

Vaikea sanoa, lähteekö Federer tällä tietoa edes viivalle Cincinnatissa. Ykkösranking, johon sveitsiläisellä on edelleen loistavat mahdollisuudet varmasti houkuttelee, mutta kuinka paljon? Tuskin riskeeraa Roger mitään, sillä vähintään saman verran polttelee todennäköisesti myös US Open, jota mies tuskin riskeeraa ykkösrankingin takia. Itse epäilen väliviikkoa ja lepoa, vaikkei peruutusta vielä ole tullut.

Cincinnatin kaaviokin on nimittäin tällä kertaa juuri Federerin puolella haasteellisempi. Leppoisan alun jälkeen semissä voi tulla jopa uusintamatsi Zverevin kanssa. Tai sitten Milos Raonicin kanssa, jos Zverev alkaisi hyytyä kolmannella perättäisellä kisaviikollaan.

Nadalin kaavio ei ole pahin, mutta mies törmännee vaaralliseen vasuriin, Gilles Mulleriin, jo toisessa ottelussaan. Uskoisin Wimbledon-revanssiin, sillä Nadal vaikutti Montrealissa ensimmäisessä ottelussaan erittäin terävältä. En tiedä tiputtiko perättäisten pelipäivien tahti tasoa, sillä hyvää ottelua seurasi hänen omien sanojensa mukaan kauden huonoin ottelu Shapovalovia vastaan. Mutta kuten aina, vasurit laittavat Nadalin aina ahtaalle.

Harmi muuten, ettei Shapovalovia Cincyn kaaviosta löydy. Ranking ei ihan vielä riitä, mutta todennäköistä on, että kohta riittää.

Kun Novak Djokovic, Andy Murray, Kei Nishikori, Marin Cilic ja Stan Wawrinka ovat edelleen poissa, niin tilaa olisi nyt hyvin mennä kisassa pitkälle. Kyllähän nämä monen välisukupolven pelaajan kohdalla alkavat niitä 'nyt tai ei koskaan'-tilanteita olla. Herätys, Dimitrov, Goffin, Raonic, Berdych, Anderson, Tsonga ynnä muut ynnämuut!

Ja tieto Federerin vetäytymisestä tavoitti juuri blogin. Jääköön tarina noin. 

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Anderson
Querrey vs. Carreno Busta
Raonic vs. Zverev
Dimitrov vs. Sock

Välierät:
Nadal vs. Querrey
Raonic vs. Dimitrov

Finaali:
Nadal vs. Raonic

Voittaja:
Nadal.