20/04/2019

Fognini voitti Nadalin! Massalla! Sensaatio vai ei?

Tosiaan, Fabio Fognini yllätti tänään Rafael Nadalin lähes kaikkien yllätykseksi. Poikkeuksellisesti en kuitenkaan itse ollut välttämättä kovinkaan yllättynyt, sillä uskalsin twitterin puolella tätä jopa povata Fogninin voitettua Borna Coricin eilen illalla. Niin hyvässä vireessä italialainen oli ja hän on aiemminkin aiheuttanut Nadalille hankaluuksia, kun hän on vaan iskussa ollut.

Perustin povaukseni seuraaviin pointteihin, joista oikeastaan jokainen toteutui tänään maksimaalisesti.

1) Fogninin rysty
Nadalin pelin lainalaisuuksista on pelattu paljon pois, jos oikeakätisellä vastustajalla on erinomainen rysty (tai vastassa hyvän kämmenen omaava vasuri), jolla pystyy operoimaan hartian korkeudelta. Fogninillä on ja hän tulittaa rystyä parhaimmillaan kaikkiin suuntiin hyvin terävästi. Kun se lähtee myös linjaan painavasti, on se valtava syömähammas Nadalin pysäyttämiseen. Muistakaa tässä esimerkiksi Novak Djokovicin Nadal-kesytykset.

2) Fogninin lyönnin voima ja suoruus
Toki myös Fognini lyö kierteellä, mutta hänen lyömisessään on paljon myös suoruutta sekä erinomaisen pituuden tuomaa painoa, joka piti Nadalin mallikkaasti aisoissa takarajan takana. Nadal ei missään vaiheessa päässyt mellastamaan kentän sisäpuolelta tai takarajan päältä, kun rytmiä ei tahtonut kiireessä ja jatkuvassa liikkeessä löytyä.

3) Kelin vaikutus
Myöskään keli ei auttanut tänään asiaa. Epävakaisessa Monte Carlossa oli tänäänkin hyvin viileä ja tuulinen päivä, jolloin keli on ikään kuin raskas varsinkin pallolle. Pomppu ei ollut korkein mahdollinen, mikä tekee Nadalin yläkierrehelvetistä "pelkkää" kevätpörriäistä. Tuulessa vaikutti myös siltä, ettei Nadal luottanut omaan lyömiseensä, jolloin vaadittavaa rentoutta ei löytynyt oikein missään vaiheessa, toki suuresti myös Fogninin pelin painavuudesta johtuen. Rytmittömyys on joka tapauksessa myrkkyä Nadalille aina. Jos hän löytää massalla groovinsa, niin se tietää useimmiten menoa. Nyt sitä ei löytynyt.

4) Fogninin itseluottamus ja fokus
Fognini on kieltämättä aina hyvinkin itsevarman oloinen kukkopojan auroineen, mutta usein hän sortuu myös kinaamaan lähes kaikkien kanssa. Eilen ja tänään fokus pysyi kuitenkin erinomaisesti kasassa eikä kiukuttelua esiintynyt juuri lainkaan. Jos hän jatkaisi tai olisi pelannut aina näin, niin tulokset olisivat varmasti hyvinkin erinäköisiä. Taitoa ja ajatusta hänen tekemisessään on parhaimmillaan käsittämätön määrä.

5) Mikään ei kestä ikuisesti
Ei myöskään Nadalin massadominointi. Vaikka Nadal on viime vuosina saanut mellastaa massalla mielin määrin, niin jossain vaiheessa näitä tappioita alkaa väkisinkin tulla. Uransa piikissä Nadal ei ole ollut enää vuosiin, joten ymmärrettävää, että myös massalla saattaa tulla pataan.

2 kommenttia:

  1. Hyviä pointteja. Tiukkaa tekee myös Barcelonassa ainakin mitä kaavioon tulee. Olisiko vihdoin näin, että vanha kaarti alkaa pikkuhiljaa näyttää hiipumisen merkkejä? Viimeisistä 17 Mastersista 8 mennyt tuoreelle voittajalle.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ville!

    Ja tuo on erinomainen pointti noista Masterseista! Varmasti alkaa näkymään Masters-tasolla ennen Grand Slamejä ja kuten sanoit, näkyykin jo.

    Ei ole Nadalkaan enää ihan nuori poikanen, joten varmasti liikkeestä jää vuosi vuodelta joitain marginaaleja ja/tai prosentteja pois. Se, miten hyvin hän onnistuu niitä peittelemään ja suojelemaan onkin toinen juttu, mutta varmasti pientä hiipumista tulee lähivuosina tapahtumaan myös massalla.

    VastaaPoista