27/10/2019

Ennakko: Pariisi Masters 2019

Kauden loppusuora on alkanut! Tenniskermalla on jäljellä enää hallikauden huipentavat Pariisin Masters sekä mahdolliset finaaliturnaukset joko Milanossa (NextGen TOP-8) tai Lontoossa (TOP-8). Tässä ennakko Pariisiin!

Hallikausi on alkanut melko tutussa komennossa. Roger Federer otti omansa Baselissa (jo kymmenennen kerran!) ja on samalla Pariisissakin yksi mielenkiintoisimmista ja ennakkoon myös kovimmista nimistä.

Hallissa Federerin pelinopeuden kanssa tuskailee edelleen hyvin moni pelaaja ja jos sveitsiläistä ei saa jatkuvaan liikkeeseen, niin boom ja olet käytännössä kuollut. Federerin lyönteihin yhdistyy niin huima määrä kineettisen ketjun tuomaa voimaa ja lähes jumalainen ajoitus, että jos Rogerille jättää nopeissa ja stabiileissa halliolosuhteissa vähänkin aikaa, kasvaa tempo lähes käsittämättömäksi. Ja jos Federer ei aivan ehdi pallon taakse, niin taitavat kädet pelastavat lähes maagisilla otteillaan edelleen paljon. Tätä hitaammat ulkokentät eivät enää tue, mutta hallissa tilanne on toinen, sillä peli on suoraviivaista ja nopeaa ja Federer on edelleen, 38-vuotiaana, maestro juuri tämänkaltaisissa olosuhteissa.

Ainoa huoli tähän Mastersiin on oikeastaan toinen perättäinen peliviikko, mikä voi jossain kohtaa alkaa tuntua jäsenissä, vaikkakin Baselin semifinaalissa tulikin luovutusvoitto Stan Wawrinkasta, jonka selkä alkoi oireilemaan puolivälierän lopussa. Rogerin kaavio olisi hyvinkin tehtävissä ainakin finaaliin saakka.

Toinen hyvin mielenkiintoinen nimi Pariisiin on kiertueen kovimman syksyn pelannut Daniil Medvedev, joka on pelannut itsensä jo kuuteen perättäiseen finaaliin ja voittanut niiden joukossa myös kaksi viimeisintä Mastersia. Jatkuuko sama lento Pariisissa? Ainakin mies otti järkevän breikin Pariisin alle, sillä vaikka kotikisan houkutus Moskovassa oli kova, niin vielä kovempi temppu oli jättää turnaus pelaamatta ja ottaa väsymykseen kahden viikon lepo. On hyvin jännittävä nähdä, miten Medvedev jatkaa tästä. Rauta on ainakin hyvin kuumaa taottavaksi ja miehen suorahko lyöntien paukuttaminen on kuin tehty halliin. Hyvin paljon riippuu siitä, jatkuuko flow'n kaltaiset otteet. Ilman niitä Medvedev on sittenkin tavallinen kuolevainen.

Yksi iso taistelu Pariisissa on myös kauden lopun kisa ykkösrankingistä, joka käydään tänä vuonna Novak Djokovicin ja Rafael Nadalin välillä. Nadalille tähän riittäisi käytännössä se, että hän selviäisi turnauksessa pidemmälle kuin Djokovic, mutta halliolosuhteet eivät ole koskaan olleet Nadalin lyöntien tarvitsemille latauksille optimaaliset. Juuri naimisiin menneenä Nadal voi toisaalta olla sopivasti rentoutunut ja pelata kuin hurmiossa, mutta mene ja tiedä. Voi hyvinkin käydä myös niin, että Nadal tekee Pariisissa vain pikavisiitin ja lähtee rakentamaan kisakuntoaan finaaliturnausta ja Davis Cupin lopputurnausta varten.

Djokovicin osalta kauden loppupuoli on osoittautunut tänä vuonna aavistuksen epätasaiseksi niin tulosten kuin otteiden valossa. Shanghaissa Stefanos Tsitsipas iski miehen katsomoon jo puolivälierissä ja vaikka Tokion ATP500-turnauksesta voitto tulikin, niin sitä edeltävä finaali on Wimbledonista. Myös hän on todennäköisesti ajoittamassa huippukuntoaan tourin finaaleihin ja Davis Cupiin, joten tämä voi olla vielä totutteluturnaus hallipeleihin parhaimman vireen löytämiseksi. Tärkeämpiä iskun paikkoja ovat juuri Lontoon ja Madrid (Davis Cup). Kaavio antaa kuitenkin mahdollisuuksia vaikka mihin ja tietysti kauden ykkösranking on varmasti kova kiihoke, varsinkin jos Nadal sattuisi tippumaan jo alkukierroksilla.

Mustia hevosia kaavio on täynnä ja tulee muistaa, että kahtena viime vuonna mestaruudet ovat menneet Jack Sockille (2017) Karen Khachanoville (2018) eli isompaa kerrointa turnausvoittajasta voi hakea mustien hevosten rintamalta.

Niitä ovat juuri Khachanov, Tsitsipas, Matteo Berrettini, Laver Cupista virtaa saanut Alexander Zverev ja vaikkapa ensi kertaa kotiturnauksensa Wienissä juuri voittanut Dominic Thiem, joka on Davis Cupissa koetun Emil Ruusuvuori-tappionsa jälkeen terästänyt otteitaan huimasti. Myös Thiemin terveystilanne alkaa olla ilmeisen normaali vaikeahkon loppukesän ja alkusyksyn jälkeen. Kaavio on kuitenkin itävaltalaiselle turhan raju: Milos Raonic, David Goffin, Medvedev, Djokovic ja Federer tai Nadal? Ei, nyt ei riitä.

Niin tai näin, kun oikeastaan koko tämän vuoden kovin kärki on paikalla, niin hurjia pelejä on tiedossa. Näillä mennään!

Puolivälierät
Djokovic vs. Tsitsipas
Medvedev vs. Thiem
Federer vs. Zverev
Nadal vs. Berrettini

Semifinaalit:
Tsitsipas vs. Medvedev
Federer vs. Nadal

Finaali:
Federer vs. Medvedev

Voittaja:
Medvedev.