05/02/2022

Jälkipelit: Australian Open 2022

Pikkuhiljaa alkaa olla jälkipelien aika, vaikka melko sanattomaksi miesten finaali tällä kertaa vetikin. Olipa upea päätös upealle turnaukselle, jossa nähtiin lopulta hienoja otteluita sekä hetkiä, vaikka turnauksen alla koko tennis olikin otsikoissa hieman vääristä syistä. Toivottavasti tämän vuoden Australian Open muistetaankin ennen kaikkea urheilullisista ja historiallisista syistä.

Finaali Nadal vs. Medvedev

Aloitetaan miesten finaalista ja niin, mitäpä tähän sanoisi.

Rafael Nadal yllätti jälleen kerran ja aivan täysin. En uskonut Nadalin voittoon ennen ottelua, enkä paljonkaan edes sen aikana, sillä niin tehokasta kovien kenttien peliä pelasi Daniil Medvedev noin 2-3 tuntia. Myös ratkaisuerän ratkaisuhetkillä tasoitusmurron lipuessa takaisin Medvedeville olin käytännössä varma, että vuoden 2012 (Novak Djokovic) ja 2017 (Roger Federer) finaalitapahtumat toistuisivat, joissa Nadal johti ratkaisueriä murrolla, mutta ei silti kyennyt viimeistelemään voittoja. 

Mutta Nadal on tietysti Nadal. Ei hän anna periksi. Ei ikinä. Ei edes väsyneenä, eikä edes lohduttomassa 0-2-erätilanteessa ja käytännössä pisteen päässä jo melkoisesta sillasta. Mutta. Hetken herpaantuminen, pieni epäröinti tai fyysinen notkahdus ja Nadal haistaa paikkansa. Sen jälkeen hän on herkeämättä kimpussasi. Medvedev ei yksinkertaisesti pystynyt lopulta pitämään samanlaista fyysistä virettä tai tempoa kolmatta erää pidemmälle, jolloin Nadal onnistui samalla kääntämään myös koko ottelun kulun voittavaksi tennikseksi. Kun Nadal nostaa ja löytää tasonsa sekä toimivan pelitavan, tietää se usein menoa. 

Vaikuttavin näyte Nadalin voitossa oli kuitenkin mentaalinen. Vastassa oli kuitenkin kiistatta tämän hetken kovin ja kovakuntoisin kovien kenttien pelaaja. Panoksena oli jonkin sortin kuolemattomuus ennätyksellisen 21. Grand Slamin muodossa ja ties mitä muuta. Nousu kahden erän takaa Grand Slam-finaalissa. Siinä riittää purtavaa. Mielenkiintoista nähdä miten Medvedev tämän käsittelee jatkossa, varsinkin kun myös koko yleisö halusi nähdä Nadalin historiallisen voiton, mistä Medvedev ottikin hieman itseensä. Toivottavasti yleisön kunnioitus ja kannustus pelaajia kohtaan on jatkossa tasapuolisempaa. Melkein kuitenkin jo hirvittää millaisen kakkamyrskyn Djokovicin mahdollinen paluu aiheuttaa.

Iso kuva

Jossain määrin koko iso kuva menee tämän myötä hetkeksi itselläkin uuteen harkintaan. Djokovicin koronatukkoilujen myötä koko pöytä oli Australiassa käytännössä jo katettu uudemmille sukupolville, mutta nyt Nadalin yllätysvoitto ja seuraavaksi vastaan tuleva Grand Slam, Roland Garros massalla, saattaa viedä meidät vielä hetkeksi takaisin entiseen maailmaan. Maailmaan, jossa Nadal ja Djokovic, jos hän siis suostuu rokotuksensa viimein ottamaan, jakavat vielä tänäkin vuonna isoimmat pokaalit.

Alexander Zverev sekä Stefanos Tsitsipas eivät sittenkään ole vielä riittävän vahvoja eivätkä varsinkaan niin suvereenejä, että haastajat kaatuisivat "pelkällä nimellä". Joku tulessa oleva ennakkoluuloton pelaaja voi laittaa heitä lauluun jopa Grand Slameissä, kuten nyt kävi Zvereville (Denis Shapovalov) ja oli käydä myös Tsitsipakselle (Taylor Fritz). Puhumattakaan tietysti nadaleista ja djokoviceistä. Kannukset täytyy hankkia itse. Ilmaiseksi ne eivät tule. Monella pelaajalla on aidosti uudenlaista uskoa, kun seuraavan pakan ässät eivät ole vielä täysin hahmottuneet.

Toki Medvedev on jo Grand Slam -voittaja, joka varmasti toipunee tästä jossain kohtaa ennen syksyn US Openia, joka on hänelle se seuraava potentiaalinen Grand Slam -voiton paikka.

Emil Ruusuvuori

Emilin tilanne näyttää loistavalta, vaikka pelit Australiassa päättyivätkin jo avauskierroksella tiukan taistelun jälkeen Felix Auger Aliassimelle, joka puolestaan hävisi puolivälierissä viidessä erässä Medvedeville! Marginaaleja tai ei, mutta pallo on pyöreä ja kehitys jatkuu, joten annetaan Emilillekin riittävästi aikaa. Tärkeintä on, että peli ja fysiikka kehittyy selvästi nyt koko ajan. Tulee uusia tilanteita, uusia kokemuksia, joista ammentaa uutta oppia. Tätä kirjoittaessa Emil on juuri pelannut itsensä Punen ATP250-turnauksen finaaliin, joten huomenna juhlitaan Emilin ensimmäistä!

Tenniskausi 2022 tulee olemaan kutkuttavan jännittävä myös tästä eteenpäin ja varsinkin suomalaisittain näyttää nyt todella lupaavalta!