29/01/2022

Ennakko: Daniil Medvedev vs. Rafael Nadal, finaali Australian Open 2022

Viimeistä viedään ja mikä finaali meille tarjoillaankaan! Daniil Medvedev vastaan Rafael Nadal, jossa katsantokannasta riippuen jompi kumpi lähtee haastamaan toista. 

Se on kuitenkin selvää, että paljon on pelissä, onhan tämä tietysti ennen kaikkea Grand Slam-finaali, mutta Nadalille voitto olisi ennätyksellinen 21. Grand Slam -mestaruus, jolla hän siirtyisi yksinään tämän tilaston piikkipaikalle. Tässä valossa Nadal on tietysti finaalin suosikki, mutta pelillisten asetelmien kannalta tilanne on toinen. Käytännössä Nadalin on keksittävä nyt jotain, jolla haavoittaa pomminvarmaa venäläisseinää.

Taustaa

Pelaajien edellinen Grand Slam-finaali US Openissa 2019 oli hyvin kaksijakoinen klassikko, mitä blogin jälkipeleissäkin kovasti ruodittiin. Siinä missä Nadal aloitti tuolloin hurjalla aggressiivisuudella, Medvedev päätti ja sai espanjalaisen melkein hyytymään kalkkiviivoilla. Nyt tilanne voi olla täysin päinvastainen. Aikaakin on kulunut yli kaksi vuotta ja pelaajista Medvedev on mennyt enemmän eteenpäin. Viime syksyn US Open -voitto, ensimmäinen Grand Slam, antoi äärettömästi itseluottamusta muutenkin "arvonsa tuntevaan" venäläiseen. Medvedeviä voidaankin pitää tällä hetkellä kovien kenttien kuninkaana.

Fysiikka koetuksella

Molempien viime kierrokset ovat olleet hurjia taisteluita, osittain jopa tulen kanssa leikkimistä, sillä tappiotkin ovat olleet molemmilla jo näköpiirissä. Näistä otteluista ja tietysti koko turnauksesta voi olla kertynyt sen verran fyysistä taakkaa, että se voi alkaa näkymään terävyydessä ottelun edetessä. Vaikka molemmat ovat fyysisesti erittäin vahvoja, niin en esimerkiksi Nadalin shortseissa lähtisi nyt pelaamaan tätä pallorallien kautta, vaan aggressiivisesti lyhyiden pinnojen kautta. Nadalin hyytyminen Denis Shapovalovia vastaan 2-0-eräjohdossa oli hyvä varoitus siitä, että Nadal ei tosiaankaan ole enää 21-vuotias, kuten hän itsekin totesi. Medvedev on 10 vuotta nuorempi ja se voi näkyä. 

Sääennusteen mukaan Melbournessa tulee olemaan kuuma päivä, mutta iltaottelussa katto auki olevalla stadionilla on toki aavistuksen viileämpää, joten siinä mielessä tämä faktori ei nosta juurikaan vaatimustasoa.

Pelilliset asetelmat

Jos ottelu pelattaisiin massakentällä, olisi ottelussa vain yksi suosikki, Nadal. Mutta nyt kun alusta on kova kenttä, on asetelma käytännössä toisin päin. Tästä oli puhetta jo tuon US Open 2019 -finaalin ennakossakin, eikä pelillinen tilanne ole nyt käytännössä mitenkään toinen.

Medvedev osaa pelata ilmiömäistä kovien kenttien peliä, jossa hänen seinämäinen puolustus, mutta myös terävä ja painava lyöminen on monelle suurta myrkkyä. Medvedeviä on yksinkertaisesti hyvin vaikea horjuttaa, puhumattakaan siitä, että hänet voisi ampua ulos kentältä. Pallo kulkee kovaa ja siihen on vaikea löytää kovassa tempossa jyrkkiä kulmia. Peli menee helposti keskikaistan paukutukseksi ja vastustajan lyhyen pallon odotteluksi, johon sitten isketään. Medvedev rakastaa tätä yli kaiken ja osaa sen todella hyvin. Lisäksi hän on kiertueen kärsivällisin pelaaja odottamaan sitä aukeavaa paikkaa. Yhä hurjemmaksi Medvedevin pelin tekee se, jos hän saa pidettyä pelipositionsa takarajan tuntumassa. Iltaottelussa pallon pomppu tulee olemaan matalampi, joten Nadal saa olla äärimmäisen tarkkana, millaisia palloja hän Medvedeville tarjoilee.

Jossain mielessä Nadalin tulisikin pitää peli joko äärimmäisen matalana tai äärimmäisen korkeana. Iltaottelussa on kuitenkin se vaara, että Nadalin yläkierrehelvetti ei pääse täysimääräisenä irti, vaan pallot istuvat nätisti Medvedevin lantion korkeudella, josta tämä rakastaa operoida ja mättää menemään.

Nadalin tulee olla, kuten todettua, äärimmäisen aggressiivinen ja saatava jotenkin venäläinen jatkuvasti liikkeelle. Jokaisella lyönnillä on oltava selkeä tarkoitus, eikä puolivillaisia nostoja tai epäpuhtaita lyhyeksi jääviä pörriäisiä ole nyt varaa lyödä. 

Lisäksi peliä on sekoiteltava rajusti niin, ettei Medvedev pääse rytmiin kunnolla kiinni, vaikka myös Nadal pitää lyömisen rytmistä. On kuitenkin tultava paljon verkolle laadukkaitten hyökkäysten päätteeksi. Välillä on ehkä myös passailtava, jotta Medvedev joutuu laittamaan palloon vauhtia. Espanjalaisen onkin käytettävä tähän paljon alakierrerystyään. Välillä vauhti täysin pois ja välillä taas raju leikkaus niin, että se liukuu pitkin kentän pintaa ja Medvedev joutuu kaivamaan sitä kämmenellään, mihin Nadal voisi päästä puolestaan omalla kiertokämmenellään iskemään. Myös luuppimaisia korkeita yläkierrenostoja Medvedevin rystynurkkaan nähdään paljon, joiden jatkoksi Nadal yrittää iskeä kuollettavia iskujaan.

Niin tai näin, Nadalin kentän sisäpuolen hyökkäyspelaaminen on oltava äärimmäisen timanttista ja päättäväistä. Epäröinti, yksittäiset huonot lyöntivalinnat, maksavat nyt liikaa. On annettava mennä koko ajan aivan kaasu pohjassa. Ajatuksissa ei saa antaa tilaa epäröinnille. Jos Medvedev on vetäytynyt kauas takarajan taakse, niin stopparien tulee olla iskussa ja niitä on tiputeltava paljon. Toki kämmenpommit ja rystyajot pitää olla kaikkine lyöntisuuntineen nyt hyvin laadukkaita. Kiirettä pitää luoda koko ajan.

On selvää, että molempien syöttäminen on voiton kannalta aivan avainasia. Nadalin syöttäminen on ollut monipuolista läpi turnauksen, joten samaa on hyvä jatkaa ja pyrkiä jatkuviin yllätyksiin, varsinkin kun Medvedev palauttelee 3-5 metriä takarajan takana. Hän hakee sieltä lisää aikaa, jotta palautukseen saa ladattua hurjaa voimaa, mutta jos Nadal pysyy näissä hereillä, on kentän toinen puoli jatkuvasti tyhjä ja sinne tulee iskeä armotta. Medvedevin syöttäminen on jatkuvaa tulitusta, jossa Nadalin on jotenkin rimpuiltava mukana ja nostettava palloja ylipäätään riittävästi peliin ja välillä vaan toivottava parasta. On mielenkiintoista nähdä mistä Nadal lähtee palauttamaan, sillä aggressiivisuus takarajan päältä tuo kiirettä, mutta myös virheitä. Vetäytyminen takapressuun voi puolestaan olla turhan passiivista, vaikka hän saisikin sitä kautta voimaa palautuksiinsa.

Henkinen sodankäynti

On jo nyt aivan varmaa, että Medvedev tulee purnaamaan tuomarille muun muassa Nadalin ajankäytöstä. En ole varma, onko se aina viisasta Nadalia vastaan, varsinkaan Grand Slam-finaalissa, mutta venäläisellä tuntuu olevan kaikki keinot nyt käytössä. Jopa tuomarit ovat saaneet tästä oman osansa, mutta myös siis vastustajat. Medvedev on käynyt välillä jopa hämmentävän kuumana. Tämä ei ole kuitenkaan vielä näkynyt liiemmin otteissa tai tuloksissa, mutta tämä isompi tai pienempi provosointi voi olla yksi asia jota tullaan näkemään. Tuoreimpana Grand Slam-mestarina Medvedev on henkisesti kuitenkin äärimmäisen vahva ilman provosointejaankin. 

Nadal on puolestaan omien sanojensa mukaan yrittänyt olla ajattelematta 21. Grand Slam-mestaruutta, mutta kaikki muistaa mitä Novak Djokovicille kävi viime syksyn US Openin finaalissa, jossa hänellä oli täsmälleen sama mahdollisuus. Pelitaso oli kaukana parhaasta ja lopulta mies romahti, jopa loppukaudenkin osalta, totaalisesti. Jos Nadal pystyy käsittelemään tämän, hyvä niin, mutta kuten sanottua, tämä peli on voitettava omilla ansioilla, eikä epäröinnille tai hermoilulle voi jäädä yhtään tilaa. 

Jännittyneeltä Nadalilta lyönti jää usein lyhyeksi, eikä elintärkeitä linjalyöntejä varsinkaan kämmeneltä nähdä riittävästi. Jos jonkinlainen rentoutuminen tulee vasta esimerkiksi toisessa erässä, se voi olla liian myöhäistä. Kentälle onkin tultava pää kylmänä kaikki aseet paukkuen heti alusta lähtien. 

Ennuste

Voittaakseen Nadalin on mielestäni voitettava kaksi ensimmäistä erää ja kerättävä riittävästi etumatkaa ottelussa. Jos Medvedev voittaa alkuun erän tai "pahimmillaan" jopa kaksi, pääsee hän liiaksi karkuun ja ottelu on käytännössä ohi. Medvedev ei yksinkertaisesti tunnu sulavan.

Paineet ovatkin liiaksi Nadalin päädyssä ja Medvedev operoi huolettomalla otteellaan lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Australialaisyleisö voi olla rajustikin finaalissa Nadalin takana, koska luonnollisesti he haluavat nähdä tennishistoriaa, mutta vähän tässä on sellainen tunne, että Nadal on nyt mahdottoman paikan edessä ja Medvedev vie erin 3-1, ehkä jopa 3-0. Jos Nadal voittaisi, se olisi ehdottomasti yksi hänen uransa kovimmista voitoista.