02/07/2023

Ennakko: Wimbledon 2023

Blogiennakot tekevät paluun Wimbledoniin, mutta onko miesten puolella lopulta ihan hirveästi uutta sanottavaa? Roland Garrosin jälkeen oli blogin kirjoittamisenkin suhteen niin turta olo, ettei oikeastaan enää löytynyt sanoja Novak Djokovicin näytöksen jälkeen ja sama meno tuntuu jatkuvan vai jatkuuko?

Kun Djokovic voitti siis vajaa kuukausi sitten Garrosin melko suvereenisti ja tulee nyt Wimbledoniin neljän edelliskerran voittajana sekä turnauksen 7-kertaisena mestarina, niin voidaanko Australian Openin ja Roland Garrosin jo tänä vuonna voittanutta pelaajaa haastaa oikeastaan kenenkään toimesta? Niinpä. 

Eli same old, same old?


Suosikki


Suosikkeja on siis vain ja ainoastaan yksi. Jos Novak Djokovic ei voita tämän vuoden turnausta, niin mielestäni voidaan puhua melkoisesta yllätyksestä. En keksi oikeastaan mitään tai ketään joka voisi serbin Wimbledonissa kaataa, jos siis joku isompi loukkaantuminen jätetään pois laskuista. 

Djokovicin itseluottamus hipoo tällä hetkellä taivaita ja se on aina tuonut kovaa jälkeä Nolellekin. Hänelle itselleen on varmasti aivan sama meneekö "hyväksyn Best Of All Times-tittelin" -lausahdus muiden silmissä jo arroganssin puolelle, mutta iso varoitusmerkki se muille on. Mentaalinen iskukyky on tällä hetkellä järjetön. Moni tulee kaatumaan yksinkertaisesti jo sillä, että kentän toisella puolen on Novak Djokovic. 

Mutta myös pohjatonta nälkää hänellä tuntuu riittävän. Huolimatta siitä, että miespelaajien ns. Greatest Of All Time eli GOAT-kisa on jo melko turvallisen tuntuisesti hallussa 23 Grand Slam-mestaruudella, niin tällä kertaa horisontissa vilkkuu varmasti myös Roger Federerin Wimbledon-ennätyksen (kahdeksan mestaruutta) sivuaminen sekä tietysti tämä miesten Grand Slam-ennätysten vieminen uusiin sfääreihin. Esimerkiksi vaikka jotain 30-40 välille. Toki tämä on osittain vitsi, mutta lähemmäs 30 kuin 20 mestaruutta voi sittenkin olla mahdollista.

Joka tapauksessa uusi miesten GS-ennätys (23 Slamiä) saattoi olla jonkinlainen paineentuoja vielä Garrosilla, mutta nyt kun se on tehty, taakka on pois ja voi hyvinkin olla, että Slameissä paukkuu vielä isosti.

No, ainakin Wimbledonissa, koska fyysisesti se on Slameistä "kevyin", mutta ennen kaikkea myös siksi, että Djokovic on yksinkertaisesti paras pelaaja ruoholla juuri nyt. Hän osaa laittaa palloon vauhtia, hän osaa iskeä vastapalloon, hän osaa pitää pelin matalana ja painavana, hän osaa ja hallitsee syöttökulmat, osaa riittävästi lentopeliä, osaa tarvittaessa grindata ja niin edelleen. Ei ole yksinkertaisesti tapaa, jolla äärettömän puhtaasti palloa lyövän Djokovicin pystyy kaatamaan Wimbledonissa ellei sitten jollain satu olemaan kolmen erän verran yhdessä ottelussa juuri Djokoviciä vastaan elämänsä kovin lämäilypäivä. Erätappio sinne tai tänne, mutta kolme erämenetystä yhteen otteluun? I don't think so.

Turha mennä asioiden edelle, mutta jos siis Djokovic tämän hoitaisi, niin jopa se kalenterivuoden Grand Slam olisi jälleen kerran mahdollinen ja miettikääpä millainen US Open tätä voittoa seuraisi. On tämä aikamoista.


Haastajat


Niin, kai tähän voidaan nostaa vaikka koko top10 tai yksittäisiä pelaajia sieltä täältä, mutta tosiasia on, että Wimbledonissa moni "poikanen" on sittenkin vielä poikanen ja tämä voi olla totta erityisesti vielä Carlos Alcarazillekin, niin hyvä kuin hän onkin. Wimbledon vaati aikanaan muutaman vuoden totuttelun suurmestareiltakin, kuten vaikkapa juuri Djokoviciltä ja Federeriltä. Ja kun viime vuosien isommat haastajat Nick Kyrgios ja Matteo Berrettini kärvistelevät loukkaantumisten ja comebackien välimaastossa, niin ei tämä hyvältä näytä. 

Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että Carlos Alcaraz tulee viemään parin vuoden kuluttua kaikkia kaikkialla kuten sitä kuuluisaa pässiä narussa, mutta tämän suvereniteetin aika ei sittenkään ole ehkä vielä, varsinkin kun erilaiset loukkaantumiset tuntuvat olevan jatkuvana riesana tai ainakin isona uhkana. Ja tosiaan, espanjalainen pelaa nyt vasta kolmatta Wimbledonia. Vaikka käyrä on nousujohteinen (2. kierros 2021 ja 4. kierros 2022), niin finaaliin ja voittoon on vielä matkaa huolimatta siitä, että hän on huima lahjakkuus ennen kaikkea nopeassa kypsymisessään maailman ykköspelaajaksi. 

Varmasti tuore Queens'in ja siis uran ensimmäisen nurmiturnauksen voitto antaa uskoa, mutta Djokovicin kaataminen Wimbledonin finaalissa (rekordi 7-1) on yksi kovimmista haasteista tenniksen historiassa. Toki Alcaraz on terveenä ehdottomasti kaavion kahden kovimman pelaajan joukossa yhdessä Djokovicin kanssa ja tuon aiemmin mainitun pöljän päivän todennäköisyys on korkein juuri hänen kohdalla. Ei kenenkään muun, sillä sellaista shokkihoitoa Djokovic on tänä vuonna Grand Slameissä muille antanut ja juuri siksi muita nimiä on tähän nyt turha nostaa. Ugh.

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Alcaraz vs. Tiafoe
Medvedev vs. Korda
Sinner vs. Shapovalov
Djokovic vs. Rublev

Semifinaalit:
Alcaraz vs. Medvedev
Djokovic vs. Sinner

Finaali:
Alcaraz vs. Djokovic

Voittaja:
Djokovic.