22/05/2019

Haastattelussa Jarkko Nieminen

Mukavien yhteensattumien seurauksena vasurilla.comin haastattelut jatkuvat tällä kertaa varsinaisen tähtivieraan kera, sillä vasurin grillauksessa on vasuri suoraan vasurien kunniagalleriasta, ei enempää, eikä vähempää kuin Jarkko Nieminen, hyvät naiset ja herrat!!!

Sain ilon ja kunnian jutella mestarin kanssa monista tennikseen liittyvistä teemoista puhelinhaastattelussa, mistä on tässäkin vielä syytä osoittaa kiitokset Jarkolle, jonka päivät täyttyvät varmasti muustakin ohjelmasta. Kiitos, Jarkko!

Haastattelu on jaettu pariin kokonaisuuteen, joista tämä ensimmäinen keskittyy Jarkon kuulumisiin, Eurosport-kommentaattorin työhön ja Roland Garros-spekulaatiohin. Eikä tietenkään unohdeta tenniksen sana-assosisaatiotestiäkään, jonka kanssa Jarkollakin riittää haastetta!

Haastattelun jatko-osa seuraa myöhemmin kesällä, joten pysykää linjoilla! Mutta sitten jo haastattelun pariin!

Moikka Jarkko ja suuri kiitos vasurilla.comin haastatteluun lähtemisestä! Kiva, että löysit aikaa haastattelun tekemiseen!
No joo, ei mitään, tenniksestä jaksaa toki aina jutella.

Miten menee?
Kiitos oikein hyvin. Perhearkea ja tennishommia. Hienoa, että on uran jälkeen löytynyt kivat hommat. Pikkupojan harrastuksesta saanut itselleen monivuotisen ammatin pelaamisen ja aktiiviuran jälkeenkin selostusten ja liiton valmennushommien sekä miesten maajoukkuetoiminnan muodossa. Lisäksi nykyisin tulee liiton kautta valmennettua myös junnuja, mikä on todella hauskaa. Kaiken kaikkiaan siis hyvin monipuolinen toimenkuva ja olen tosi motivoitunut.

Entä miten oma treenaaminen nykyisin?
En enää itse pelaa säännöllisesti. Aktiiviuran jälkeen tuli pelattua vielä seuraavat maaottelut, mutta niiden jälkeen en ole pelannut mitään liigoja tai muita aktiivisesti. Ehkä tulevaisuudessa jotain senioriliigoja voisi pelata. Heh heh...

Ei ole mitenkään säännöllistä urheilua muutenkaan juuri nyt, että enemmän pitäisi tehdä. Aika riippuvainen olen oikeastaan noista valmennuskuvioista, nuorten ja miesten maajoukkueen sparrauksista, kun ovat täällä päin reissujensa välillä. Saattaa tulla siis viikkoja, että tulee paljonkin lyötyä ja ne ovat toistaiseksi pitäneet virettä mukavasti yllä. Niitä tuleekin tehtyä aina kun vaan sopii. Pääasia, ettei tulisi mitään levottomia pelitaukoja, että pystyy antamaan hyvää sparrausta ja pelillistä palautetta.

Miltä Grand Slamien kommentointi Eurosportille on maistunut? 
Se on ollut tosi mahtavaa alusta lähtien. Kaksi vuotta tulee kesän Wimbledonissa täyteen. Kokemus opettaa ja varsinkin viestimisen ja ulosannin sitä on oppinut ja kehittynyt paljon. Kokemus auttaa siis tässäkin samaan tapaan kuin itse pelaamisessa ja mieltä toki lämmittää, että palaute on ollut tosi positiivista ja kannustavaa.

Periaatteessa hommat oli helppo aloittaa, sillä teen käytännössä samaa kuin mitä tein pelaajana. Analysoin matsia ja pelaajia vähän samaan tapaan kuin omalla uralla, mutta nyt kerron näkemäni katsojille ääneen. Tavoitteena on tietysti se, että voisi auttaa kaikki katsojia, niin ensikertalaisia kuin enemmänkin lajia seuranneita, jotta he kaikki saisivat kommentoinnista jotain lisäarvoa.

Myös selostamisen rytmi eli Grand Slamit neljä kertaa kaksi viikkoa per vuosi on varsin sopiva. Pidän erityisesti siitä, että saan selostaa sekä miesten että naisten pelejä. Tämä pitää mut hyvin pelissä kartalla ja palvelee loistavasti myös muuten, kuten valmennushommissa.

Toki seuraan tennistä muutenkin, mutta en ihan samalla intensiteetillä. Tässä mun pitää olla valmiina analysoimaan jokainen piste, vaikka en tietenkään puhukaan ihan joka pisteen jälkeen, mutta päässä sitä tekee intensiivistä tennisanalysointia aina kaksi viikkoa kerrallaan. Se ei varsinkaan samalla intensiteetillä välttämättä kotisohvalla onnistuisi, kun tulee väkisinkin joitain taukoja, jääkaapilla käyntejä tai esteitä.

Tällä hetkellä tulee myös sen verran vähän reissattua, ettei näe livenäkään huippumatseja, satunnaisia reissuja lukuun ottamatta, niin tämä on hyvä siinäkin mielessä.

Kuvio palvelee hyvin myös siinä, että kun isolla rintamalla tulee nyt uusia pelaajia ja vanhempi sukupolvi, jossa itse pelasin, alkaa pikkuhiljaa väistymään, niin pysyn kartalla ja pääsen analysoimaan uuden sukupolven pelaajia matsien aikana. Osa pelaajista tulee kuitenkin jotenkin puskista, joten matsien aikana pääsee hyvin tutustumaan heihin ja heidän peliinsä.

Niin, palataanpa tuohon aloittamiseen eli mistä se sai alkunsa?
Eurosportilta otettiin yhteyttä ja sitä kautta, eikä siinä sen kummempaa. Olin vähän siinä miettinyt, mitä sitä alkaisi tekemään ja vähän puskista tullut salibandykin oli juuri sopivasti jäänyt. Lisäksi tämä sopi aikatauluihin muutenkin hyvin, kun esimerkiksi maajoukkuetoiminta Davis Cupeineen ei mene Grand Slamien kanssa ikinä päällekkäin. Tämä sopi erittäin hyvin palettiin ja palvelee tosiaan muutakin tekemistä erittäin hyvin. Samoihin aikoihin tosiaan liitostakin otettiin yhteyttä ja saatiin hyvä kokonaisuus kasaan.

Haastattelin viime vuonna Arne Sixiä ja yhteistyönne tuntuu toimivan hienosti. Tuleeko paineita, kun tenniksen kävelevä tietosanakirja tenttaa suorassa lähetyksessä, välillä jopa omista otteluistasi? 
Heh, ei tule paineita. Pikemminkin päinvastoin. Meillä on hyvä tasapaino ja kollegoiden hyvä tietotaito oikeastaan helpottaa vaan homma ja tuo luottamusta sekä turvaa omaan selostamiseen, joten kokonaisuus on vankalla pohjalla. Alusta asti yhteistyö on tuntunut luonnolliselta ja toimivalta ja on ylittänyt kaikki odotukset. Hyvien kemioiden ansiosta, homma on lähtenyt rullaamaan tosi helposti.

Kyllä, se on kuulostanut siltä myös katsojalle. Entä, miten valmistaudut selostuksiin?
Kollegoiden kanssa käydään etukäteen läpi edellisiä tuloksia, matseja ja pelaajia. Katson pätkiä netistä ja silloin tällöin otan tuttuun ja luotettavaan valmentajaan, kuten viimeinen valmentajani Jan De Witt, myös yhteyttä ja haen näkemystä myös sieltä. Tennisuutisia tulee seurattua lisäksi.

Uusia pelaajia tulee oikeastaan koko ajan, joten heistä täytyy ottaa selvää.

Mites tuota noin toi vasurilla.com? Tuleeko luettua ja nyt Jarkko tarkkana! Heh heh..
Itse asiassa vuosi sitten, kun Arne Six asiasta mainitsi, niin silloin tutustuin blogiin. Ennen sitä en ollut tietoinen.

Ok. Hienoa! Entä miten käy Roland Garrosilla?
Muutama viikko on joo spekuloitu kovasti, mutta kummasti taas kun iso kisa lähenee ja no Rooman finaalin (Rafael Nadal vs. Novak Djokovic) jälkeen, niin on taas vaikea nähdä, että sieltä joku uusi puskisi voittoon. On se vaan niin käsittämätöntä, että tämä supernelikko pyyhkii vieläkin lattiaa kaikilla ikäluokilla, pelaajilla ja haastajilla.

Ilo ja kunnia ollut pelata tämän supernelikon kanssa, mutta jos otetaan Grand Slamit ja Masteristkin, niin eihän tässä ole mitään järkeä, että miten tällaisessa lajissa voi dominoida tuommoinen porukka. Täysin käsittämätöntä! Ja se peli, mitä ne käytännössä pelaa viikosta ja päivästä toiseen kaikilla alustoilla, niin se on vaan niin vaikuttavaa, kuten Rooman finaali taas osoitti.

Nuoremmista (Alexander) Zverev on ollut taas vaisumpi, mutta nyt esimerkiksi joku (Stefanos) Tsitsipas vaikuttaa olevan paljon valmiimpi viemään isoja kisoja loppuun asti, että olisiko siinä tulevaisuudessa se ykkösmateriaali, se jää nähtäväksi. Toki (Dominic) Thiem myös.

Mutta käytännössä siis sama tylsä vastaus kuin toistakymmentä vuotta melkein ollut.

(Roger) Federer on varmasti yksi, jos vaan paikat pysyy kunnossa. Paras viidestä otteluissa vaikea kaadettava myös, sen verran hyvältä massapelikin näytti, mutta en sitä nyt missään nimessä ykkössuosikiksi pistä, mutta vaikea on häntäkin haastaa.

Niin, jotenkin tuntuu, että vaikuttaisi pakan olevan mukavasti auki, kun Nadalkaan ei viime viikko poislukien ole kuitenkaan täysin vaikuttanut ja voisi siis olla voitettavissa?
Joo, kyllä kyllä! Nyt tietysti pelaa huikeaa tennistä ja kun ajatellaan paras viidestä otteluita, niin ei sitä moni vaan massalla voita, vaikka se pelaisi millä tavalla tai vaikka millä kädellä, heh heh. Vaikuttaisi hänkin olevan pelottavan kovassa kunnossa, kun isot kisat lähestyy.

Mut hei, ei kai näissä mun veikkauksissa mitään yllättävää kyllä ole. Mutta kiinnostava kisa kyllä on tulossa! Nuoret tekee kuitenkin tuloaan ja vanhoilla alkaa väkisinkin taso jossain kohtaa laskemaan.

No niinpä. Iso kiitos tästä! 

Mutta hei, ei tässä vielä kaikki! Mulla on tällainen syväluotaava ja pimeimmät tennissalaisuutesi paljastava artonybergmainen sana-assosisaatiotesti eli vastaat siis mahdollisimman nopeasti ja lyhyesti seuraaviin sanoihin ja kysymyksiin. Oletko valmis?
Joo.

Tennis
Intohimo.

Syöttö
T'äysin itsestä kiinni.

Palautus
Nopea.

Kämmen
Hmm… Apua, nää on liian helppoja, niin menee vaikeaksi… Heh heh. Kämmen on tota… Kiertäen makeempi.

Rysty
Ihana lyönti.

Smash
Tappopaikka.

Lobbi
En juuri käytä.

Volley
Toivoisin näkeväni enemmän.

Stoppari
Pehmeät kädet.

Raja
Aina sama.

Verkko
Käy muutenkin kuin kättelemässä.

T-piste
Hyvä syöttömaali.

In
Parempi kuin out.

Out
Koitan välttää.

Etu
Hyvä pitää.

Tasan
Hienous ettei jää lopputulokseksi.

Geimi
Miniottelu.

Erä
Voita viimeinen.

Ottelu
Hieno matka.

Idoli
Nuorempana oli Michael Jordan.

GOAT
Parhautta.

Paras näkemäsi ottelu?
Huh huh. Nyt on paha. Sanotaan mieleenpainuvin Mahut vs. Isner, Wimbledon 2010.

Paras pelaamasi ottelu?
Positiivisin yllätys oli Monacossa 2013 Juan Martin del Potroa vastaan. Vanhemmilla tennispäivilläni pelasin huonoimmalla alustallani niin hyvin.

Taidolla vai tuurilla?
Taidolla.

Järjellä vai tunteella?
Tunteella.

Tiedolla vai mutulla?
Tiedolla.

Hyökkäys vai puolustus?
Hyökkäys.

Yläjenga vai slice?
Yläjenga.

Kämmen vai rysty?
Rysty.

Syöttö vai palautus?
Palautus.

Vasurilla vai oikurilla? Ja nyt taas tarkkana...
Vasurilla.

Loistavaa! Kiitos Jarkko!
Joo, kiitos! Olipas paha. Harvoin joutunut lyöntejä näin analysoimaan.

... Jatkuu kesällä ja luvassa on mm. valmennus-, vasuri- ja musiikkiasiaa!


Eurosport ja Tenniskoulu Topspin/Vasurilla.com ovat yhteistyössä kauden 2019 ajan.