26/05/2019

Ennakko: Roland Garros 2019

Pitkään odotettu massakauden huipennus on vihdoin täällä! Roland Garros, kauden toinen Grand Slam, tarjoilee tuttuun tyyliin huimaa taistelua kahden viikon ajan Pariisista. Yhtä tuttuun tapaan vasurilla-blogi tarjoilee turnausennakkoa tässä ja nyt!

Odotukset ovat jälleen vähintäänkin katossa, sillä turnauksen neljä suurinta kysymystä ovat kertakaikkisen herkullisia:

  • Ottaako Rafael Nadal jo 12. mestaruuden uusitulla Philipp Chatrier-areenalla, joka on ollut hänen olohuoneensa käytännössä 14 vuoden ajan?
  • Saako Novak Djokovic uransa toisen Novak Slamin eli kaikkien Grand Slamien yhtäaikaisen hallinnan täyteen vai käyvätkö paineet sittenkin liian suuriksi?
  • Kun Nadalin massakausi 2019 on mennyt ehkä aavistuksen alavireisesti, niin ottaisiko joku nuoresta kaartista tyyliin Dominic Thiem tai Stefanos Tsitsipas sittenkin sen isoimman askeleen ja nousisi jopa mestaruuteen saakka. Se ei ole ihan mahdotonta, mutta... Niinpä niin. Nadal, Djokovic, Federer. Ugh.
  • Roger Federerin, 37, paluu Roland Garrosille, joten mitä voimme odottaa? Mestaruutta tuskin, mutta semifinaalikin olisi jo huikea suoritus. Varsinkin fyysisesti, sillä massa on alustana armoton.
Mutta mennäänpä kaavioihin.

Kaavion 1. neljännes
Novak Djokovicin koko ajan parantunut massavire laitettiin merkille viimeistään Madridissa, jossa mies otti ensimmäisen massavoittonsa kolmeen vuoteen ja jota seurasi vielä sateisen Rooman turnauksen finaalipaikka. Itsekin aloin Madridin jälkeen puhumaan NovakSlam numero kakkosesta in the making, onko se sitä, nähtäväksi.

Vaikka Madrid on olosuhteiltaan hieman nopeampi kuin Roland Garros ja vaikka väsynyt Djokovic saikin Nadalilta Roomassa kuonoon, niin Djokovic on ehdottomasti nostettava ennakkosuosikkien joukkoon Pariisissa. Kaavio on puolivälieriin, ehkä jopa välieriin täysin hallittavissa, mutta isoin kaski matkalla finaaliin tulee todennäköisesti semifinaalissa Dominic Thiemin muodossa, joka arvottiin siis samalle puolen kaaviota. 

Toki puolivälierässäkin voi olla tekemistä, jos arvaamaton ja Monte Carlon voittanut Fabio Fognini pelaa yhtä huolettomasti ja pelottomasti kuin hän parhaimmillaan pelaa, mutta riittääkö italialaisen tasaisuus sittenkään sinne saakka? Hänen pelitasossaan on sittenkin edelleen yksi tourin suurimpia variansseja ja isompi lienee vain Nick Kyrgioksella, joka valitettavasti joutui vetäytymään jalkavamman vuoksi pois turnauksesta.

Mielenkiintoinen seurattava on myös Alexander Zverev, joka voitti juuri Geneven turnauksen Garrosin alle. Se tietää hyvää itseluottamukselle, mutta miten käy palautumisen kanssa? Täysi viikko nyt ja siihen kaksi viikkoa Grand Slamiä päälle. Enpä jaksa uskoa. Suurikokoinen pelaaja tarvitsee maksimaalisen palautumisen, jotta herkkyys ja terävyys olisivat huipussaan. Ilman terävyyttä pitkään kroonisesta passiivisuudesta kärsinyt Zverev jatkaneekin passiivisuuttaan myös Garrosilla. Geneve oli riski, joka kannatti, mutta samalla se söi jälleen yhden hyvän mahdollisuuden isompaan Grand Slam-menestykseen. Kaavio ei olisi pahimmasta päästä hänelläkään ennen puolivälieriä...

Puolivälierä: Djokovic vs. Fognini


Kaavion 2. neljännes
Thiemin neljännes varsinkin kun itävaltalainen malttoi tänä vuonna jättää juuri Garrosin alla pelatut turnaukset (Geneve/Lyon) väliin. Kuormaa on (ollut jo vuosia) turha kerätä, kun massapeli on toiminut melko lailla samaan tapaan kuin edellisinäkin vuosina. Garrosille on hänen kuluttavalla pelitavalla ja lyönneillä pakko mennä erittäin hyvin levänneenä, jotta sitä olisi toisen viikon lopullakin iskussa, kun otteluista suurimmat ovat käsillä. 

Thiemin peli on ollut tämän vuoden massoilla paikoittellen upeaa seurattavaa, mutta välillä on toki jälleen kerran tuntunut myös siltä, että monotoninen pommitus ja oman kropan maksimaalinen repiminen olisi hänelle edelleen se ainoa tapa pelata tennistä. Tätä yhden vaihteen peliä pitää ainakin jossain kohtaa hieman tuunata, sillä parhaat (Djokovic, Nadal, Federer) ovat edelleen mestareita rikkomaan monotoniset pelit ja lopulta ajatukset sekä itseluottamuksen. 

Kaavion toinen puolivälieräpaikka on ikään kuin pedattu viime vuoden semifinalistille Juan Martin del Potrolle, jolla on toki luvassa mielenkiintoinen avausottelu juuri Geneven finaalissa ollutta Nicolas Jarryä vastaan, joka hänkin osaa pommittaa ja laittaa palloon hurjaa vauhtia. Ehdottomasti yksi avauskierroksen otteluita, jos chileläinen ehtii palautua ennen ottelua raskaasta Sveitsin viikosta. Delpo on kuitenkin pelannut nousujohteisen lupaavasti ja on taistelutahdollaan edelleen ehdottomasti yksi parhaista Grand Slam-pelaajista. 

Puolivälierä: Thiem vs. Del Potro

Kaavion 3. neljännes
Federer, Federer ja vielä kerran Federer. Kuten jo aiemmin kysyin, onko miehessä vielä massapaukkuja isoon massapaukkuun? Kaavio on kolmannelle kierrokselle saakka vielä täysin hallittavissa, mutta sitten alkaa tulla harvinaisen sitkeitä kavereita, jotka tekevät kiusaa ikääntyvälle mestarille vai miltä loppuohjelma Diego Schwartzman/Marco Cecchinato, Stefanos Tsitsipas, Rafael Nadal, Thiem/Djokovic kuulostaa teidän korviinne? Itse aistin Rogerin alaselkä- ja jalkakivut jo täällä saakka. Kaavio ja massa-alusta on nyt vain liian armoton. Hyvällä Federer-syöttämisellä pohjustetaan toki hyvin ja ollaan massallakin pitkällä, mutta paras viidestä -otteluissa erätappioita ei saisi tulla kierroksilla 1-4 juuri yhtään, jotta mahdollisuudet semifinaaliin ja siitä eteenpäin voisivat olla olemassa.

Tsitsipas on tehnyt suhteellisen tasaista jälkeä tämän kauden massoilla ja noussut omallakin arvoasteikollani ehkä sittenkin NextGen-pelaajien piikkipaikalle ohi Alexander Zverevin. Kreikkalainen on varmasti valmis ja letkeän rento peli lähtee vähintäänkin yhtä letkeästi, joten hänellä on potentiaalia hyvinkin pitkälle tässä turnauksessa. Monipuolinen, hieman jopa rytmitön peli on monelle todella hankala ja kun siihen lisätään hänen sisukkuus, sitkeys, yritteliäisyys ja loistava asenne, niin kasassa alkaa olla harvinaisen hyvä yhdistelmä tulevaisuuden mestaria. 

Puolivälierä: Federer vs. Tsitsipas

Kaavion 4. neljännes
Kaaviot lienee tänä vuonna arponut joku Nadalin tiimistä, sillä paikka semifinaaliin tuskin on uhattuna. David Goffin, Nikoloz Basilashvili ja Daniil Medevedev/Kei Nishikori eivät nykyiskussaan ailahtelevaakaan Nadalia juurikaan uhkaa, eivät varsinkaan paras viidestä otteluissa. 

Nadalin Rooman vire oli pelottavinta Nadalia vuoteen ja saapui Garrosia ajatellen juuri kreivin aikaan ja voi olla itse asiassa hyväkin, että otteluita ennen Pariisia kertyi massoilla nyt edellisvuosia maltillisemmin, sillä ei Nadalkaan enää nuori poika ole. On selvää, että myös hän tarvitsee maksimimäärän palautumista, lepoa ja itseluottamusta Garrosin alle. 

Suurin itseluottamusboosti lieneekin tullut Djokovicin voittamisesta Rooman finaalissa. Toki serbi oli varmasti väsynyt, mutta silti näkisin, että se oli Nadalille  iso hyvin suuri voitto tämän kaksikon rivalryssä. Djokovicin mörkömäisyydestä Nadalille kertoo kuitenkin paljon se, että väsyneenäkin hän otti hyvin pelanneelta Nadalilta Roomassa erän. Mitä hän voikaan tehdä tuoreempana? Erittäin herkullinen kysymys, jos tämä kaksikko finaalissa kohtaisi. Palataanpa tähän sitten aikanaan. 

Puolivälierä: Nadal vs. Medvedev

Semifinaalit:
Djokovic vs. Thiem
Nadal vs. Tsitsipas

Finaali:
Nadal vs. Thiem

Voittaja:
Nadal.

Eurosport näyttää turnauksen kanavillaan ja EurosportPlayer-palvelussaan. Eurosport ja vasurilla.com ovat yhteistyössä kaudella 2019.