05/05/2019

Ennakko: Madrid 2019

Massakauden Mastersit jatkuvat ja mielenkiinto alkaa nousta toden teolla, sillä Roland Garrosin alkuun on enää kolmisen viikkoa. Kentille palaa useampi hyvin mielenkiintoinen pelaaja, kuten vaikkapa Roger Federer ja Juan Martin del Potro, joiden massavire on erittäin mielenkiintoista seurattavaa.

Madridissa pelataan totutusti hieman korkeammassa ilmanalassa, joten pallon lento ja olosuhteet nopeutuvat normaalista. Tämä tuo peleihin hieman uutta kulmaa ja osaa pelaajista tämä hyödyttää hieman enemmän kuin toisia. Siinä mielessä Madridin tulokset eivät ole ikinä olleet täysin verrannolliset muuhun massakauteen tai vaikkapa juuri Roland Garrosiin. Esimerkiksi Rafael Nadalille turnaus on ollut usein vaikea, vaikka toki voittojakin Madridista on.

Kaaviot ovat kerrassaan mielenkiintoiset, joten mennäänpä niihin.

Kaavion 1. neljännes
Jo ensimmäinen kaavion osa antaa viitettä siitä, kuinka herkullinen kisa tämä onkaan. Ykkössijoitettu on tutusti massavirettään vielä kuitenkin pahasti hakeva Novak Djokovic. Samaan kaavion osaan mahtuu muun muassa Monte Carlon finaalissa ollut Dusan Lajovic, toisensa ensimmäisellä kierroksella kohtaavat Diego Schwartzman ja Marco Cecchinato sekä todennäköisesti Djokovicin toisella kierroksella kohtaava Grigor Dimitrov, vaisusti massakauden aloittanut Marin Cilic ja paluun kentille tekevä del Potro. Voidaankin sanoa, että tätä tämä Masterseissa on. Kovaa tekijää kaavio täynnä ja tätä kirjoittaessa tässä kohtaa kaaviossa ollut Nick Kyrgios on jo tippunut turnauksesta!

Sanoisin, että kenenkään puolivälieräpaikka ei ole kirkossa kuulutettu. Toki Djokovic on varmasti vaarallinen, mutta jotenkin Monte Carlossa otteista paistoi varovaisuus ja melko passiivinenkin keskikaistan peli. Voi kuitenkin hyvin olla, että kuntohuippua haetaan toden teolla vasta Garrosille, jossa olisi mahdollisuus toiseen Novak-Slamiin.

Lajovic on Monten finaalipaikan jäljiltä hyvin mielenkiintoinen pelaaja seurattavaksi. Miten kestää vire ja pää uran isoimman menestyksen jälkeen? Entä del Potron paluu, kun avausottelussa vastaan astuu mitä todennäköisimmin juuri Lajovic?

Puolivälierä: Cecchinato vs. Lajovic

Kaavion 2. neljännes
Tämä osa on jo hieman helpompi ennustettava. Ehkä. Paljon riippuu nimittäin siitä, miten Roger Federerin kroppa ja peli kestää massapaluun. Olosuhteiden nopeus sopii kuitenkin hyvin Federerille, eikä ole mikään sattuma, että hänen massakautensa alkaa juuri Madridissa. Kaavion neljänneksen suhteen hänellä on hieman parempi onni kuin Djokovicillä, mutta vaikea toki tämäkin on, jos sveitsiläinen mielii finaaliin saakka.

Suurin este reitillä lienee massaprinssi Dominic Thiem, joka on kahden viime vuoden finalisti, eikä hänen finaalipaikkansa tänäkään vuonna yllättäisi. Vire on paranemaan päin ja voitto Nadalista Barcelonassa nosti varmasti itseluottamusta entisestään. Ennen puolivälierää pitää kuitenkin selviytyä muun muassa Monten voittajasta Fabio Fogninistä, joka pelipäälle sattuessaan pystyy haavoittamaan ketä tahansa.

Puolivälierä: Federer vs. Thiem

Kaavion 3. neljännes
Next Generation on valikoitunut suureksi osaksi juuri tähän kaavion osaan. On Alexander Zvereviä, Stefanos Tsitsipasta, Jaume Munaria, Alex de Minauria, Karen Khachanovia, Borna Coricia ja Lucas Pouillea. Heistä massakaudella eniten ovat vakuuttaneet kuitenkin oikeastaan vain Tsitsipas, joka pelaa tänään vielä Estorilin finaalissa sekä Espanjan Munar, jonka massapeli on hyvin tutunoloista espanjalaista mallia. Heistä jompikumpi ottaa kiinnityksen toiseen puolivälieräpaikkaan ja toinen on tyrkyllä Zverevin haastaville David Ferrerille tai Roberto Bautista Agutille, jotka kohtaavat toisensa jo ensimmäisellä kierroksella. Voittaja kvartsiin on pelin henki ellei sitten Coric innostu heräämään urotekoihin.

Puolivälierä: Tsitsipas vs. David Ferrer

Kaavion 4. neljännes
Kuten sanottua, tämä ei ole ollut Rafael Nadalin suosikkiturnaus viidestä mestaruudesta huolimatta, sillä muissa kevään isoimmissa massaturnauksissa mennään osassa jo yli kymmenen mestaruuden kohdalla. Nadal ei ole vielä isommin vakuuttanut kohtalaisista tuloksista huolimatta. Kämmen pätkii, syöttö ei pelota ja liike on hieman tahmaista. Voiko olla niin, että pienen pieni lasku tekemisen tasossa puurouttaa pelin täysin eikä vanhaa mestaria pelätä liiemmin enää massalla? Isossa seurannassa Nadal siis edelleen Madridissa.

Kaavio onkin täynnä yllättäviä vaaran paikkoja kuten Denis Shapovalov tai Felix Auger-Aliassime ensimmäisessä, Nikoloz Basilashvili tai Philipp Kohlschreiber toisessa ottelussa ja puolivälierässä sitten joko Kei Nishikori tai jossain kohtaa massaiskunsa löytävä Stan Wawrinka tai nuori Daniil Medvedev. Finaalireitti on Nadalillekin vaikea, mutta olisiko kevään ensimmäinen finaalipaikka sittenkin jo mahdollisuuksien rajoissa?

Puolivälierä: Nadal vs. Nishikori

Välierät:
Thiem vs. Cecchinato
Tsitsipas vs. Nadal

Finaali:
Thiem vs. Nadal

Voittaja:
Thiem