01/09/2012

Näin se eteni: John Isner vs. Jarkko Nieminen, US Open 2012

Vasurilla seurasi Jarkon taistelun Isneriä vastaan. Kutakuinkin näin se homma eteni.

Ennakkoa ei ehtinyt illan aikana puskemaan, joten pahoittelut siitä. Asetelma on kuitenkin selkeä eli altavastaajana Jarkko tähän lähtee. Otteluvoitot 3-0 Isnerilla ja kaikki pelattu vieläpä kovilla kentillä. Antavat toki vähän suuntaa, mutta ovat myös vähän ehkä liian yliarvostettuja tilastoja. Tämä on kuitenkin taas uusi peli.

Sen verran annetaan kuitenkin Jarkolle myös mahdollisuuksia eli hyvin syöttämällä, isoa miestä liikuttamalla ja roikkumalla Isnerin pelissä ja etenkin syötöissä on Jarkolla pieni saumansa. Ja jos peli alkaa vähänkin venymään, niin Isnerin kunto on kysymysmerkki. Hän voitti viime viikon Winston-Salemin turnauksen ja pelasti jo tämän turnauksen ensimmäisellä kierroksella neljäeräisen ottelun Malissen kanssa, joten kuormaa on. Viemällä tämän ottelun selkeästi kolmannen tunnin puolelle kallistan vaakani selkeästi jo Jarkon suuntaan.

Jaahas, ottelu alkaa.

Onhan tuo aikamoinen syöttö. Valitettavan lyhyitä pisteitä, jotka sopivat Isnerille. 1-0 Isner.

Murto heti kärkeen. Pari turhaa virhettä Jarkolta ja niin sitä murretaan. Voi voi. 2-0 Isner.

Jep, pari ässää lisää ja kuudessa minuutissa 3-0 tauluun. Auts. Nyt pitäisi saada palloja peliin ja lähteä rakentamaan sitä kautta tästä ottelua.

3-1! Vihdoin tulostaululle. Aika aggressiivisesti Isner yrittää pinnoja pelata, mutta Jarkolta pari hyvää sörviä ja ison miehen liikutusta siihen päälle.

4-1. Aika kivutonta syöttöjen pitoa Isneriltä. Ei mitään sanaa. Isner missannut vasta yhden ykkössyötön...

4-2. Hyvin pelaa Jarkko nyt ja pitää syöttönsä. Juuri noin eli rauhallisesti omaa peliä ja pidetään lyönti tarpeeksi painavana. Isner hakee todella ratkaisuja. Niissä kuitenkaan nyt onnistumatta.

Olipas huono haaste Jarkolta huonosti lyötyyn palloon. Nyt vaan fokusta ja palloja peliin. Isneriltä ensimmäinen tupla! 15-30, niin lähellä, mutta niiiiin kaukana. Isnerin ykkönen vähän takkuaa, joten tilanne tasan 30. Jarkolle murtopallo loistavalla palautuksella Isnerin hyvään kakkoseen! JA MURTO! Loistavasti pelattu Jarkolta varsinkin tuo viimeinen piste! Kun Isnerin saa liikkeeseen pääsee melko helposti läpilyöntien makuun tai ainakin ajajan paikalle. Loistavaa! 3-4. Juuri näin näitä paikkoja on kärsivällisesti kytättävä ja sitten iskettävä kun paikka on. Vaikeaahan se on, mutta muu ei nyt auta.

Mutta ei näin. Heti breikin perään surkeaakin surkeampi geimi. Jälleen pari käsittämätöntä munausta ja se erä mennee siinä. 5-3 Isner. Hemmetti.

Erä Isner. Isner johtaa erin 1-0. Lähes kaikki ykköset taas siis sisään, eikä sanan sijaa. Menipäs nopeasti, 25 minuuttia. Ei hyvä. Nyt olisi pakko saada palloihin kestoa ja Isner tekemään hartiavoimin töitä, eikä päästää häntä lämäilemään puolesta kentästä.

No niin toinen erä käyntiin. Jarkko syöttää. Isner kyllä murhaa Jarkon lepsuista kakkosista... Onnistuneiden ykkössyöttöjen päälle on jo kivempi peliä rakentaa, vai mitä Jarkko? 1-0 Nieminen.

Palauttaminen näihin pommeihin on varmasti karmeaa. Nyt meinasi yksi tulla jo turpaankin. Auts. 1-1.

Vastustajan liikuttelu voi olla joskus vaikeaa, mutta onneksi myös Isner tekee välillä helppoja. Se helpottaa, varsinkin henkisesti. Liian löysäksi jää Jarkon lyönnit nyt. Vähän onneksi pätkii Isnerinkin kämmenpommitus. Pelottavan kovaa sieltä kuitenkin tulee ja koko ajan Isner hakee ratkaisuja. Ihan koko ajan ja ihan heti. Jarkko kuitenkin kestää vielä ja johtaa 2-1.

On tuo hurjan näköistä tuo Isnerin syöttäminen! Sanotaan se nyt vielä kerran. Kuvitelkaa itsenne syöttämässä, tai palauttamassa, kun kaveri iskee palloa alaspäin kolmen metrin tikkailta. Aika helppoa? Saisitteko pallon onnistuneella syötöllä takapressun yli? Isner melkein sai. Okei, syöttö oli vähän leveä.. Ai niin, 2-2.

Ei ei. Älä tyri nyt, älä lyö yli nyt. Jarkko, ei tuplia! Tilanne tasoittuu 30-0:sta tasan 30:een. Sitten pari helpottavaa ykköstä ja geimi himaan. 3-2 Nieminen. Vähän on Jarkko paremmin syötöissään hereillä kuin ensimmäisessä erässä. Vielä ei ole sitä huonoa syöttövuoroa tullut...

Ässä, ykkönen, ykkönen, ykkönen, ykkönen. Pari palautusta Jarkolta kenttään, joista toisen Isner tyri verkolta. Vetikö toisen läpi? Veti. The name of the game is pretty much this. Tilanne kuitenkin 3-3.

Pallot ykkösellä sisään ja sen jälkeen Isnerin rystypuolen painostusta, vaikka sieltä tuleekin ikävää slicea. Ei mielellään yhtään enää kämmenelle, niin tämä pysyisi tasaisena. 4-3 Nieminen.

Jarkko selkeästi yrittänyt koko matsin ajan palauttaa läheltä takarajaa ja ottanut pommit noususta. Kaksi tai kolme onnistunutta palautusta per geimi ei vain riitä, varsinkin kun ne ovat lähes poikkeuksetta leijoja tai pokaosumia. Voisi ainakin kokeilla taaempaa. Eipä noille silti oikein mitään mahda. Niin hyvin tulee ykkönen juuri nyt. Geimin päättää yllättäen ässä... 4-4.

Hakipas Isner hienosti Jarkon volleystopparin. Vielä on siis paukkuja jäljellä. Vähän se jäi helpoksi, mutta ei haittaa, sillä se jäi Isnerin ainokaiseksi, joten hei: 5-4 Niemiselle ja murrolla erä himaan! Ottelun kannalta tämä erä olisi pakko voittaa, muuten on vuori kiivettävänä. Iso, iso vuori.

Nyt hakee Isner ässiä jo kakkosellakin mikä 40-0-tilanteessa on luonnollisesti ihan ok. Ihan ok. Ja sitten geimi kämmenlämärillä himaan. 5-5.

Huh, on tuo Jarkon kakkonen valitettavan heiveröisen näköinenkin. Jotenkin hän kuitenkin selvittää ensimmäisen kakkosensa, vaikka Isner siihen hyökkääkin. Mutta ei toista. Sitten kuitenkin Maskun vasurin peruspeli. Syöttö kakkoseen ulos ja rystytuuppaus toiseen nurkkaan. Ja hyvän syötön turvin geimi himaan ja taas saisi murrolla erän himaan. 6-5 Nieminen.

Kuka muistaa Ivanisevicin peruspelin? Syöttö ulos ja rystyvolley krossina toiseen nurkkaan. Aijai, those were the days, my friends.

Isner syöttää ja Jarkko pääsee peliin! Kahdesti. Mutta sössii itse heti molemmat. 30-0. Ja ässä. 40-0. Ja palautus metsään. Tie-break. Nyt. Tarkkana.

Ei hemmetti. Huonoin mahdollinen alku. Hyvää pyöritystä, mutta sitten yksi passiivinen lyönti ja Isner ajajan paikalle ja ... 1-0 US and A:lle. Hieno palautus Niemiseltä, jonka jälkeen volleysitteri läpi. 1-1. Huh. Hyvä sörvi. 2-1 Isner. Ja taas mini-break, Jarkko tuhrii käsittämättömän kämmensitterin pitkäksi. Ei... Onneksi se kuittaantuu Isnerin tuplalla. Nyt on paikka iskeä. Jarkko iskeekin, mutta Isner ohittaa vaivatta. 4-3 Isner. Niemisen kämmen karkaa ja nyt jo 3-5 Isner. Isner hakee lopullista niittiä, mutta epäonnistuu ja 5-4 Isner. Hyvä taistelupallo ja Jarkko is back! 5-5. Nyt jännittää.. Jarkon palautus takarajalle, Isner lämää ja verkkoon! Eräpallo! Jarkon syöttö ja suora piste! Erät 1-1! Huh ja juuri näin. Tätä tarvittiin kipeästi!

Nyt meillä on uusi peli, hyvät naiset ja herrat! Isner joutuu nyt turvautumaan entistä enemmän syöttöönsä, joka on kyllä toiminut hienosti, mutta alkaisiko jalka kohta painamaan ja paineet omaa syöttöä kohtaan kasvamaan. Hän kyllä syöttää väsyneenäkin hyvin, mutta peruslyöntien ja liikkeen kanssa voi alkaa tulla pieniä haasteita. Jarkon on nyt vain roikuttava juuri niin kuin toisessakin erässä, eikä antaa yhtään syöttövuoroa helpolla.

Molemmat avaa hienosti syötöillään, joten geimit 1-1. Itse asiassa 2-1 Isnerille. Syöttövuorot vaihtuvat nyt melkoisen vikkelästi.

Juuri kun pääsi tuon sanomaan, niin Jarkolla vaikeuksia. Turvallinen 40-15 vaihtuu murtopalloksi. Tasan. Ja etu Niemiselle tasapainoisella pelillä ja hyvällä hyökkäyksellä. Lopulta geimi verkolta himaan! Loistava lopetus. 2-2.

Vähän takkuaa Isnerin sörvi ja Jarkko saa tuurilla ja taidollakin palloja nyt takaisin. Isner mällää joko metsään tai Jarkko iskee ja saa KAKSI MURTOPALLOA! Ensimmäinen ei onnaa. Eikä toinen. Jarkko haki läpilyöntiä, mutta ei osu kenttään ei. Pahus. Ja sitten tuttua Isneriä. Pari pommia ja 3-2 Isner. No mutta siinä oli paikkoja ja rohkeuttakin, joten kaikki mahkut vielä olemassa.

Hyvin avaa Jarkko ja tiputtaa volley-stopparin. Sen jälkeen hyvää aggrea, joka on muuten matsin edetessä Jarkolta lisääntynyt. 30-0. Äh, sitten ensimmäinen kuvayhteysongelma, mutta se ei ole ongelma Jarkolle ja 3-3. Nyt näyttää paremmalta kuin kertaakaan tämän ottelun aikana. Varsinkin kun ei näkynyt mitään. No ei sentään, mutta hyvin on Jarkko nyt mukana. Jos seuraajissa on betsaajia mukana, niin nyt eletään ratkaisun paikkoja. Olkaa tarkkana live-vetojenne kanssa. Itse iskin jo ennen matsia Jarkkoon muutaman roposen kertoimella 6.45. Juuri nyt se tuntuu kannattavalta kokeilulta, vaikka Isner pitää. 4-3.

Jälleen pieniä häiriöitä, mutta Jarkko pitää 4-4.

Isner antaa paikan 15-30. Mutta syöttö pelastaa, tasan 30. Jarkolle murtopallo! Isner lämäsi kämmenensä verkkoon. Se oli ilmainen, mutta ei haittaa. Nyt siis 30-40. Syöttö kuitenkin pelastaa ja toinen tuo myös Isnerin edun. Peruskuvio Isneriltä, hurja kick-syöttö ja kämmentappo tuo lopulta geimin. Pieniä mahdollisuuksia tarjoilee Isner nyt siellä täällä. Ei ole ihan samanlaista tappoa kuin ekat puolitoista erää. 5-4 Isner.

Niemisen syöttö ja nyt jo reilusti pallotellaan! Ja hyvä niin. Tämä on enemmän Niemisen peliä. Nyt tulee Isneriltä hurja määrä peruslyöntivirheitä jopa pakottamatta. Jarkon kakkosiin hän kyllä iskee edelleen murhaavasti, varsinkin noihin leijamalleihin. Ykköstä sisään Jarkko! Tasan 40, vaikka taas oltiin 40-15-johdossa. Ja nyt jo murtopallo ja samalla eräpallo Isner. EI näin. Ja taas kakkoseen menee... Ei auta. Isner tulittaa heti kakkoseen ja vie smashillä geimin ja erän. Enkö juuri sanonut, että hyvältä näyttää? On tämä rakaa. 40-15 ja sen jälkeen neljä huonoa pistettä, kaikki taisi lähteä vielä kakkossyötöillä ja se meni siinä. Voi voi.

Isner avaa hienosti ja tyylikkäästi. Pari ässää ynnä muuta ja geimi helposti himaan. 1-0 Isner. Masentaa.

Jarkko pitää pienten vaikeuksien kautta, kun Isnerille ei kelvannut esimerkiksi murtopallo tilanteessa 30-30. 1-1.

Jälleen yksi helppo pito Isneriltä. Nyt jo munilla. Siinä vietiin Jarkkoa parissa pallossa pahemman kerran mm. hienolla stopparilla ja jyrkillä kulmilla, joita Isner kämmenyläkierteellään loihti. Ihailtavaa peliä. 2-1 Isner.

Sitten tulee Jarkolle seinä vastaan. Isner osuu kämmeneltään hyvin ja puhtaammin sekä rankaisee Jarkon hennoista kakkossyötöistä. Murto ja tilanne 3-1. Ratkaisun makua. Ei siinä mikään auta. Syöttö on tenniksessä melko tärkeä lyönti.

Toinen perättäinen munageimi Isnerin syötöissä. 4-1. Siinä oli Jarkolla mm. yksi paikka ratkoa rystyltä tyhjään kenttään, mutta yritti samasta kulmasta, missä Isner jo oli ja morjens. Nyt ei toimi ajatus ihan satasella enää. Näitä mustia hetkiä tulee toki kaikille, mutta jotenkin tuntuu, että nyt ei enää toivo elä vaan pikemminkin sisäinen vimma, joka vähän sokaisee ajattelua.

Jep, nyt mennään lujaa. Jarkolta jalkavirhe ja murtopallo Isnerille. Mutta. Jarkko heittää Ivanisevicit rystyvolleyllä ja pitää lopulta rohkealla pelillä. 4-2 Isner. Tätä kun olisimme nähneet läpi ottelun tasaisesti, eikä niitä umpisurkeita hetkiä omissa syötöissä, niin kuka tietää missä olisimme.

Isner syöttää. Ja Jarkko ottaa pitkästä aikaa pisteen. Itse asiassa kaksi! Tasan 30. Viimeisiä mahdollisuuksia sanoisin.. Mutta ei, ässä! 144 mailia tunnissa, päivän nopein ja samalla 24. ässä. Ei auta. Isner pitää ja johtaa nyt 5-2. Hurjia tilastoja tarjoavat. Isnerin ykkössyötön onnistumisprosentti 71%, voittoprosentti pitkälti yli 80%. Auts. Tee siinä sitten jotain. Sympatiat kuitenkin Jarkolle. Hyvin on taistellut, mutta ei vain oikein mikään riitä.

Vielä omat syötöt, mutta Isner tulee päälle kuin yleinen syyttäjä. Pari pinnaa verkolta ja sitten taas kakkoseen iskua. Matsipallo numero 1. Huh, Isnerin palautus leijaa leveäksi. Tasan. Ja nyt jo Jarkon etu, mutta taas menee kakkosen varaan ja kusessa ollaan, mutta nyt Isner onneksi epäonnistuu verkolta. Se. Oli. Lähellä. 5-3.

Isner syöttää matsista. Ykkönen, ykkönen, ykkönen (pallo kuitenkin peliin) ja kolme matsipalloa. Kakkossyöttö ja Jarkko iskee kuin Djokovic. 40-15. Mutta. Ässä päättää ottelun.

Isner voittaa erin 3-1.

Eipä ollut Jarkolla oikein aseita Isnerin syöttämiseen. Tosin kenellä olisi? Enemmän täytyisi saada painetta omissa syötöissä ja pitää niitä suvereenisti myös itse ja toivoa, että Isnerin syöttö alkaisi pätkimään. Nyt ei kuitenkaan niin päässyt hirveästi käymään ja Isner sai lämäillä hurjia kämmenpommejaan niin omissa kuin Niemisen syötöissäturhan paljon. Varsinkin kolmannen erän viimeiset neljä syöttöä Jarkolta kertoivat karua kieltään, mihin tämä ottelu ensi- ja viimekädessä ratkesi.

Palataan asiaan. Nyt mennään nukkumaan! Hyvää yötä!