10/09/2012

Ennakko: Novak Djokovic vs. Andy Murray, US Open 2012

Pari viikkoa pallottelua takana ja vihdoin on finaalin aika.

Jotenkin yllätyksettömästi tässä lopulta taas mentiin ja finaaliin itsensä pelasivat varsin tutut nimet. Tarjoaako finaali yllätyksen jää nähtäväksi, mutta jotenkin en jaksa uskoa siihen. Vasuri uskoo Djokoviciin, vaikka Murrayn voitto olisikin tervetullut lisä Grand Slam -voittajien harvaan joukkoon.

Djokovicin peli näyttää kuitenkin juuri nyt lähes yhtä pelottavalta kuin se näytti vuosi sitten. Tässä kyydissä ei Murrayn olympiavoitto paljon paina. Henkistä taakkaa hävityistä GS-finaaleista on vielä ripaus jäljellä ja se kumuloituu illan ottelussa kun vastassa on Djokovicin muuri, joka pitää murtaa lyömällä serbi ulos ottelusta. Muuta keinoa ei Murraylla juuri ole, jos ja kun Djokovic pelaa jälleen kuin pöljänä päivänään. Tämä vaatii Murrayn lyönneiltä hurjaa aggressiivisuutta ja varmuutta, mikä ei ole kenellekään helppo yhtälö, ei varsinkaan ajoittaiseen passiivisuuteen sortuvalle skotille. Tykitys ei tule selkärangasta, joten virheitä tulee tässä kohden nyt liikaa. Andyn juonikkuuskaan ei nyt auta, kun vastassa on tourin paras liikkuja.

Vaarana on vielä se, että vaikka Andy saisi Djokovicin liikkeeseen, hän avaa samalla myös kaikki kulmat serbin tulisille vastaiskuille. Kehoitan ottelun seuraajia kiinnittämään huomiota erityisesti tähän. Montako kertaa Djoko iskee kulmista täysin ahdistettuna takaisin ja Andy löytääkin silmänräpäyksessä itsensä puolustamasta?

Toki Andyn puolustuspeli on A-luokkaa, mutta niin on Djokovicinkin. Tulivoimassa Andy ei pärjää Novakille vieläkään, mitattiin sitä sitten pallon vauhdin tai varmuuden kautta. Kaiken tämän perusteella kannu menee siis  Djokovicille. Vaikka Andyä on tullut tässä kritisoitua ajoittain rankastikin, on sympatiat tänään skotin matkassa, sillä hän on parantanut peliään ja osoittautunut muutenkin ihka oikeaksi pelimieheksi eikä niinkään enää nöyräksi koiraksi. Tänään hän jäänee kuitenkin kuolleeksi leijonaksi.

Mutta mielenkiintoinen ottelu on tulossa, sanoin minä mitä tahansa. Asetelmat ovat niin pelillisesti kuin henkisestikin aivan hurjat. Kestääkö Andyn pää? Kestääkö Andyn aggressiivinen peli? Mikä on Djokon mentaalinen tila, entä motivaatio? Nähdäänkö "loukkaantumisia"? Kumpi sättii äänihuulensa verille?

Se nähdään kohta. Oh yes, ihan kohta. Hyvää tennisiltaa kaikille!