11/09/2012

Jälkipelit: Andy Murray vs. Novak Djokovic, US Open 2012

Jälkipelit poikkeuksellisesti 'näin se eteni' -tyyppisenä ajatusten virtana, jos ja kun et sitä kuitenkaan viime yönä katsonut.

Ensimmäinen erä: "Few balls here and there"
Alkuun pelattiin tylsyyteen asti hurja määrä keskikaistaa sekä tempoiltiin tuulessa. Djokovicin rytmi oli todella kateissa ja helpot virheet aivan tapissa: 8 kpl noin kolmeen geimiin! Pikkuhiljaa saatiin jo matsin makua, kun Djokovic sai tuulen päässään kesytettyä ja vedettyä mailan päreiksi. Olosuhteista ja matsin tasosta kertonee jotain se, että eräässä pallossa Djokovic veti 4 tai 5 smashiä ennen kuin voitti pisteen. Muutamaan otteeseen Andy erehtyi avaamaan kulmia ja tuloksena oli välittömästi pari niittiä, jotka pistävät äijän kuin äijän miettimään, että "kannattiko?" Tämän myötä Andy aavistuksen passivoitui ja Djokovic aloitti enemmän tai vähemmän dominointiansa. Mutta ei sittenkään. Heti takaisin ääritarkkaan ja riskittömään keskikaistaan. Tuulipeliä ja lyömisen odottelua. "Mutta hei, pelattaisko puolen tunnin tie-break tähän väliin?" Lopulta erä Andylle. Ratkaisuna pari palloa sinne tänne, niin kuin Andy haastattelussa ennen kentälle menoa sanoi. Puolitoista tuntia täyttä tarkkailua. Hyvää draamaa, mutta huonoa peliä. Not nice. Joku väittää facebookissa tätä kuraa huikeaksi. Katselee varmaan eri ottelua. Tarinoita numeroilla: Winnerit 8-9. Unforced errors: 19-19. Jep. Pisin palloralli 54 shottia.

Toinen erä: "All we need is just a little patience"
Murray lyö kenttään, Djokovic ei. Murray on kärsivällinen, Djokovic roiskii. Manailee pitkään ensimmäistä erää, jopa voitettujen pisteiden jälkeen, joita ei ole montaa. Djoko hakee ratkaisuja, mutta hehtaaripyssyllä kaikki menee järjestään metsään. Aikamoista. Mies on vaisu. Todella vaisu. Jalka ei liiku. Murray suorastaan leikittelee 4-0:aan, jonka jälkeen huono ja passiivinen syöttögeimi ja Djoko iskee hetkeksi. Mutta vain hetkeksi. Murray johtaa 5-2, kunnes... Djokovic herää ja Andy alkaa tosissaan tukkoilemaan. Murto ja Djokovic is back in the game. 5-5 ja puolen tunnin erästä tulee vähintään tunnin mittainen. Sitten kun se aikanaan päättyy. Murray pitelee jalkaansa. "Älä nyt poika loukkaannu tai feikkaa", kiroaa vasuri kotisohvallaan. Tie-break tuoksuu jo täällä saakka kun Murray pitää 6-5:een. Jostain Murray taikoo kuitenkin kaksi eräpalloa, joista hän nappaa jälkimmäisen, eikä tie-breakiä tule. Let's do it Andy Murray way. Vaikeimman kautta. Mutta silti: 2-0 Murraylle!
Numerolätinät: winnerit 5-6, unforced errorit 9-19.

Kolmas erä: "as I predicted..."
Djokovicin pelipallo erän alussa 1-1:een on melko varmasti play of the match. Tunne. Raivo. Hulluus. Intohimo. Ihan sama, koska kaikki on Djokolle nyt yhtä. Kääntyikö ottelu juuri nyt? Heti perään vielä murto. "Tunne. Raivo. Hulluus. Intohimo." by Murray ei ole lasten korville. K18 myös siis tenniskatsomoihin. Älkää viekö lapsianne tenniskatsomoihin. Nyt alettiin kuitenkin pelaamaan. Äijäthän lyö ja momentum tekee U-käännöksen! Kaksi ja puoli tuntia läpsyttelyä tuulessa, mutta vihdoin palloa piiskataan. Ajoittain ainakin. Tasaisuus vaan puuttuu molemmilta. Niin ja Murray tuuppailee nyt pikkuisen liikaa minun makuuni. Toki sillä voi tänä yönä voittaa Grand Slam -kannun, joten se hänelle suotakoon. Voittihan Chelseakin Champions Leaguen. Kolmas erä oli nyt jo sitä, mitä ennakoin ennakossani. Novak dominoi, Andy tuuppaa tai jos lyö, niin pressu heiluu ja poka kolisee. Andyn on nyt jotenkin kiristettävä ruuvia vaikka väkisin. Siitä huolimatta, että nyt jo roiskuu.
Winnerit edelleen surkealla tasolla 5-4, unforced errorit 9-6.

Neljäs erä: "Jelly!"
Djokovic haistaa heti veren. Andy juoksee ja paljon. Pahalta näyttää... Nyt. Tämä. On. Jo. Murhaa. Djokovic murtaa heti. Andyn peli on sekaisin ja jalat hyytelöä. Areenalla kaikuu Andyn huudot: "Jelly! Jelly! F*****g jelly!" Nyt alkaa hyytymään myös kisakatsomo. Ainakin kotisohvalla. Andy roikkuu ja kyttää iskun paikkaa, mutta ei ihan riitä, vaikka hän nostaa hienosti jopa lyöntipositiotaan lähemmäs takarajaa ja lisää aggressiivisuutta. Djokovic joutuu kuitenkin taas töihin. Nyt jo sattuu kun katsoo. Tämä on ajoittain taas sitä Australian finaalista tuttua extremeä. Olisiko pari winneriä mitään? Siis ennen kuin toinen tippuu pallosta tai pelistä pois. Eelin keelin klot. Melkoista draamaa, mutta onko tämä enää kivaa? Tilanne kuitenkin 4-3 ja Djokovic to serve. Pito ja murto. Erät tasan 2-2. Hyvä käsikirjoitus. Väsyttää ihan pirusti.

Viides erä: "What's the story morning glory?"
Erätauolla tuntuu siltä, että Djokovic vie tämän vaikka väkisin. Silmät harittaa, nuokun, nukun ja lopulta herään. 3-0 Murraylle! Ohhoh. Kahdella murrollako? Ohhoh. Kestääkö Andyn pää? Kestää. Kestääkö Djokovicin jalat? Ei. Kramppeja on, uskotaan. Murray tämän vie. Huikeaa! Saamme pitkästä pitkästä aikaa uuden Grand Slam -voittajan! Onnea Murray! Onnea British Lawn Tennis Association! Satsauksenne eivät ole menneet hukkaan. Mutta ennen kaikkea, onnea Skotlanti! Traviksen (mm. "Why Does It Always Rain On Me?") jälkeen teillä on taas toivoa. Choose life. Choose a job. Choose a career.

***

Semmoista ajatusvirtaa viime yöltä se. Ei haittaa, jos et saanut mitään tolkkua. En saanut minäkään. Mutta antaa nyt olla, kun itsesensuuri loistaa poissaolollaan.

Jos pari sanaa kirjoittaisi valveilla olevanakin.

Valitettavasti ottelu itsessään ei tasollisesti yltänyt klassikkojen joukkoon lähinnä siitä syystä, että olosuhteet olivat kurjat tuulen takia. "Helppoja" virheitä kovassa tuulessa tuli paljon ja peli oli pääosin varovaista keskikaistan pallottelua. Pelin vaihteluväli liikkuikin lähes koko ottelun näiden virheiden ja hurjien juoksupallojen välillä. Mitään ilotulitusta ei kentällä juurikaan nähty.

Mutta yhtä kaikki. Andy Murray on vihdoin Grand Slam -mestari ja oli ehdottomasti parempi pelaaja kolmen erän ajan, niin kuin voittajat aina ovat. Hän pelasi tuulessa kaksi ensimmäistä erää mestarillisesti. Hän kuitenkin passivoitui jostain syystä jälleen parin erän ajaksi ja käytännössä päästi Djokovicin takaisin peliin. Toki varsinkin viidennessä erässä, ehkä jo neljännen erän loppupuolella, hän alkoi juoksuttamaan Djokoviciä nostaen samalla pelipositiotaan selvästi lähemmäs takarajaa ja tämä taktiikka toimi kuin junan hissi. Mestaruus US Openissa voi poikia jatkossa vaikka mitä. Australiassa ja Wimbledonissa, joita olin aiemmin pitänyt potentiaalisimpina paikkoina Murraylle Grand Slam -voittoa ajatellen, voi skotille tapahtua lisää hienoja asioita. Hienoa työtä, Andy!

Djokovicin surkeutta kuvasi parhaiten ensimmäiset kaksi, joissa hän oli lähes täysin yössä. Tuuliset olosuhteet näyttävät olevan täyttä myrkkyä serbille. Niinhän kävi osittain jo Ferreriä vastaan ensimmäisenä semifinaalipäivänä. Mutta hienosti mies kuitenkin käänsi momentumin ja fiiliksensä käytännössä yhden pisteen ansiosta kolmannen erän alussa ja tuli väkisin takaisin peliin mukaan. Löpö alkoi kuitenkin loppua neljännessä erässä typeriin juoksupalloihin, joissa hän yritti viimeiseen saakka hakea kaikki ja juosta ottelun kotiin, vaikka vielä siinä vaiheessa hän oli selkeästi parempi pallonlyöjä. Tämä kostautui lopulta ratkaisuerässä, kun virta oli aivan lopussa ja Andy sai himoitsemansa kannun.

Kertakaikkisen mielenkiintoiset ja kutkuttavat asetelmat ensi vuoden Grand Slamejä ajatellen, mutta nyt takki on niin tyhjä, että on pakko mennä nukkumaan. Palataan linjoille myöhemmin!