10/11/2012

Ennakko: välierät ATP World Tour Finals 2012, Lontoo

Hyvää iltaa tai huomenta! Välieräparit selvisivät tänään (lauantaina) ja huomisissa otteluissa kohtaavat Roger Federer ja Andy Murray sekä Novak Djokovic ja Juan Martin Del Potro.

Ennakkoni osui jossain määrin oikein, mutta toisaalta olin pahasti metsässä. Ensinnäkin Andy Murray näytti Round Robinissa edelleen melko pirteältä, vaikka sitä etukäteen vähän epäilinkin. Pelikin näytti varsin hyvältä yhdestä tappiosta huolimatta, joten asetelmat on nyt syytä miettiä uudelleen. Djokovicin lohkovoitto oli jokseenkin odotettu, mutta ottelu Murraytä vastaan oliis voinut päättyä toisinkin. Voitto on kuitenkin voitto ja mies oli lohkonsa ykkönen. Piste.

Toisessa lohkossa jatkoon meni lopulta juuri ne ketä etukäteen ajattelinkin, mutta ei  ihan sillä tavalla kuin ajattelin. Kun kolme pelaajaa oli tasapisteissä, jatkoon mennään erävertailulla. Niissä Federer (5-2) ja Del Potro (5-3) menivät Ferrerin (4-4) edelle. Jotenkin kävi itse asiassa sääliksi David Ferreriä, sillä voitto avausottelussa Del Potrosta oli hieno ja erittäin tärkeä siinä vaiheessa turnausta. Näyttipä jatkopaikkakin tuon voiton myötä jopa todennäköiseltä. Mutta urheilun suola piilee myös siinä, että kaikki on mahdollista. Kun Del Potro ensimmäisenä miehenä ties kuinka moneen vuoteen otti tänään toisen perättäisen voiton Federeristä hallissa, niin totta kai hänenkin jatkopaikkaansa voidaan pitää oikeutettuna. Varsinkin kun peli on ollut parhaimmillaan todella hurjaa pommitusta. Ferrer jatkaa siis kahden kerroksen väliinputoajana myös ensi kaudella, mutta voi hän toisaalta olla entistä pahempi uhka kenelle tahansa, jos ja kun hän päättänee upean kautensa ensi viikonloppuna vielä Davis Cup -voitolla. Muistelkaapa mitä Djokovicille kävi Davis Cup -voiton jälkeen.

Mutta sitten niihin välieriin. Ensimmäisenä kentällä nähdään Federer ja Murray. Ennen turnausta olisin veikannut ehdottomasti Federerin voittoa tässäkin parissa, mutta nyt en ole enää niin varma. Tuntuu hölmöltä ja varsinaiselta kliseeltä sanoa, että Murray on 'kasvanut suurvoittajaksi', mutta niin tässä on vain käynyt. Hän ei pelkää ketään, eikä mikään tilanne ole hänelle enää uusi. Kokemusta kärkinimien voittamisesta tärkeimmissäkin finaaleissa on nyt tullut ja itseluottamus on vähintäänkin tapissa. Epäilin miehen henkistä virettä ja motivaatiota raskaan, mutta tuloksellisesti loistokkaan kauden jälkeen. Kylläisyys tai väsymys ei ole kuitenkaan Andyn otteissa juurikaan näkynyt, vaan nälkää näyttää edelleen riittävän.

Federer on puolestaan pelannut vanhaa tuttua peliään, mutta lohkonsa ainoassa tosipaikassa, tänään Del Potroa vastaan, oli joko passailun makua tai sitten pientä pätkimistä. Mene ja tiedä. Voi tietysti olla, että erävoiton jälkeen, mies teki vain sen minimin mitä vaadittiin ja alkoi säästelemään paukkujaan semifinaaliin. Jotenkin laiskalta mies kolmannessa erässä näytti.

Perustankin tämän kohtaamisen ratkeavan kolmeen seikkaan. Ottelun voittaa Murray, sillä 1) Murray on vaikeammasta alkulohkosta johtuen valmiimpi ja terävämpi. 2) Yksi välipäivä olisi varmasti maistunut Federerillekin. Nyt sitä ei tullut ja kun Andyn voittamiseksi vaaditaan hurja määrä lyömistä sekä liikettä, epäilen tuoreempien ja nuorempien jalkojen vievän voiton, vaikkei hallissa mielettömään fyysisyyteen ylletäkään. 3) Andyn lyöntivire ja itseluottamus on nyt sitä luokkaa, että epäilen Federeriä ajottain jopa riepoteltavan jyrkillä kulmilla, stoppareilla sekä lopulta myös melko brutaalilla lyömisellä.

Andy siis jatkoon erin 2-0 ja sanotaan nyt vaikka 64, 76.

Iltaottelussa kohtaavat siis Djokovic ja Del Potro. Tässä kohtaamisessa veikkasin etukäteen Djokoviciä voittajaksi, mutta enää en ole varma siitäkään. En todellakaan. Jotenkin viime vuosi harhaisti Djokovicin pelin ja sitä kautta häneen kohdistuvat odotukset niin täydellisiksi, että kaikki mitä hän on tänä vuonna tehnyt, vaikuttaa olevan tason tai pari alempana. Ei hän tietenkään huonosti ole pelannut nytkään, mutta samaa kuolemattomuutta ei enää ole, vaan mies tuntuu pelaavan enemmänkin jonkin sortin autopilotin siivittämänä. Melkein jopa väittäisin, että tällä hetkellä Del Potro voittaisi Djokovicin, jos miesten tämän viikon parhaat vireet kohtaisivat. Del Potro oli tappiostaan huolimatta Ferrer-ottelussaan ajoittain jopa maaginen brutaalissa lyömisessään, etten muista milloin olisin viimeksi ääneen moista itsekseni päivitellyt. Ehkä tätä tapahtui edellisen kerran viime vuonna Djokovicin otteita seuratessa. Vaikeatahan Djokovicin voittaminen tulee semifinaalissakin olemaan, sillä mies ei edelleenkään suostu myymään nahkaansa ilmaiseksi, mutta näkisin, että kaikki aseet Del Potrolla on kuitenkin olemassa. Sanoisin, että jos pelitaso säilyy samalla hyvällä tasolla kuin vaikkapa Federer-voitossa, niin Del Potro voittaa kolmessa erässä. Jos taas hän pelaa kuten noina maagisina toisen erän hetkinä ottelussa Ferreriä vastaan, niin nämä kisat taputeltu ja siinä kaatuu kaikki. Myös Djokovic. Suoraan kahdessa.

JÄLKIHUOMIO: Ottelujärjestys oli Eurosportin aplikaatiossa kääntynytkin toisin päin eli Djokovic ja Del Potro aloittavat klo 16.15. Murray ja Federer illalla klo 21.45. Katsokaa molemmat!