06/10/2013

Paluut

Hola!

Paluu #1: Viikon Mallorcan reissu takana ja paluu arkeen edessä heti huomenna. Kyllä, käväisin nopeasti ohi mennen Manacorissa.

***

Paluu #2: Manacorin härkä, Rafael Nadal, palaa listan piikkipaikalle huomenissa. Kuningas on palannut.

***

Paluu #3: Novak Djokovic esitti tämän päivän finaalissa (Peking) juuri sitä peliä, joka määritteli tennisvuoden 2011. Näillä otteilla häntä ei voita taaskaan kukaan. Uskokaa pois. Loppuvuoden suurin ennakkosuosikki kaikissa jäljellä olevissa turnauksissa. Niin sisällä kuin ulkonakin. Kuningas on palannut.

Djokovic oli siis tänään pitkästä aikaa aivan omaa luokkaansa ja ihan joka osa-alueella, joista nostan esille kolme.

1) Syöttäminen
Piti Nadalin otteessaan hyvällä syöttämisellä. Nadal jäi lopulta täysin vaille mahdollisuuksia. Ei saanut edes murtopalloja.

2) Syötönpalautukset
Tässä voisi siteerata puolustusvoimiamme: "tee työtä, jolla on tarkoitus." Djokovicin palautukset olivat pelottavassa vireessä. Ei ollut ehkä Nadalin paras syöttöpäivä, mutta lähes kaikki Djokovicin palautukset pyrkivät hakemaan välittömän yliotteen Nadalista. Ei juurikaan blokkauksia, vaan todella "tarkoituksellisia" palautuksia. Toki virheitäkin tuli, mutta niissäkin haettiin usein suoraa ratkaisua. Sai murtonsa kummankin erän ensimmäisessä geimissä, jonka jälkeen periaatteessa kruisaili kotiin maaliin saakka.

3) Pelin painavuus
Otin Cmore Tennis -kanavan lähetyksestä pari kuvaa toisen erän alkupuolella:


Aijai. Rakastan tätä pelin paikkatietoon perustuvaa statistiikkaa ja yllä olevan kaltaisia graafisia esityksiä. Nämä, jos mitkä kertovat fantastisesti, mitä ottelussa tapahtui, jos sitä ei sattunut näkemään. Omasta puolestani ässien, kaksoisvirheiden, verkkopisteiden ynnä muiden jonninjoutavuuksien tilastoinnin voisi unohtaa täysin. Mitä me niistä lopulta kostumme? Sen, että hyvät syöttäjät syöttävät paljon ässiä? Entä onko joku ottelu ratkennut joskus kaksoisvirheiden määrään? 

Yllä olevasta ja monista muista vastaavista kartoista saa sen sijaan yhdellä silmäyksellä käsityksen pelaajien mahdollisista taktiikoista ja ottelun hengestä.

Jos nyt näistä kahdesta kuvasta nostaisi jotain esiin, niin olihan Djokovicin lyöminen tänään hurjaa näidenkin perusteella. Kolmannes lyönneistä tippui vajaan pari metrin sisään takarajasta, kun Nadalilla vastaavasti vain joka kuudes lyönti. 

Djokovicin pelissä tänä ja viime vuonna kritisoimani passiivisuus ja sen tylsin ilmentymä "keskikaistan" käyttöineen oli selvästi vähentynyt ja niin edelleen. 

Näiden rinnalla olisi ollut mielenkiintoista nähdä myös usein esitetyt lyöjän lyöntipositiot. Ottelussa Djokovic sai rellestää pitkiä aikoja takarajan päällä ja sen tuntumassa, kun taas Nadal uurasti usein metrin tai pari sen takana, koska ei juurikaan muuta voinut. Kieltämättä tänään näytti usein siltä, että Djokovic moukaroisi Nadalia takapressuun, sillä niin painavaa miehen peli oli. Nadal ei päässyt hyökkäyspositioihin kuin ajoittain. 

Toki kuten niin monissa muissakin tilastoissa, niin myös tässä on pientä "harhaa". Nadalin kierrepeli syö lyönneistä jonkin verran pituutta ja samalla myös painavuutta, eikä hän pääse Djokovicin tämänpäiväiseen jakaumaan varmaan ketään vastaan koskaan. Tänään hänen lyöntinsä jäivät kuitenkin lyhyeksi paljolti Djokovicin tulituksesta johtuen.

***

Ja loppuun vielä yksi paluu eli olkoon se sitten paluu#4: Katsoitteko kuka voitti Tokion? Pienten loukkaantumisten jälkeen Juan Martin del Potro palasi turnausvoittajaksi. Vaarallinen haastaja loppuvuoden kisoissa. Niin sisällä kuin ulkona. Haastaja on palannut.

***

(Kuvat: Cmore Tennis -kanavan lähetyksestä)

3 kommenttia:

 1. Vähän outoja yhteensattumia tuossa grafiikassa numeroineen! Mutta epäilemättä Nadal löi sen syöttönsä jälkeisen lyönnin monesti lyhyemmäksi kuin Djokovic, samoin mahdoliset jatkolyöntinsä. Ottelu ratkesi kuitenkin siihen, että Nadal sai vain viisi pelipistettä koko ottelussa Djokovicin syöttövuorolla. Ja varmasti vastaavasti omalla palautusvuorollaan Djokovicin 20 pelitilannepisteesta moni piste tuli pohjustetuksi pitkälläkin palautuksella.

  Ottelun ratkaisi kuitenkin Nadalin heikompi syöttöpeli, eikä Djokovicin lyöntien pituus niin kuin blogisti antaa ymmärtää.

  VastaaPoista
 2. Vaikka onkin muotia olla aina eri mieltä, niin oli tuo nyt taas aavistuksen väsynyttä vähätellä muita tilastoja. Ässät ja syötöt nyt kertovat jotain alustan nopeudesta ja voin olla naiivi, mutta kyllä esim. 14 kaksoisvirhettä yhdessä matsissa on aika tärkeä tilasto ja jopa aika ratkaisevakin voi olla. Mikä ihmeen vika verkollenousujen tilastoinissa nyt taas on? Taas ilmeisesti kaivattaisiin niitä "missä asennossa kengän kärki on kun syöttö lähtee" tilastoja?

  Unforced erroreista ei sentään tällä kertaa purnattu. Sehän on ollut erityisen muodikas aihe miten nuo tilastot eivät kuulemma kerro taas kerran mitään, kun vastustaja sitä ja tätä ja blaa blaa. Ferrerin ja Nadalin Ranskan finaalista se Eerikäinenkin taas nosti aivan turhan metelin. Kyllä se Ferrer vain välillä lyö niitä U-erroreita, vaikka Nadalin hyvyyttä sekin jossain meta-analyysissä on.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi, olet oikeassa. Tuo Djokovicin pelin painavuus toki korostui tuossa, mutta oli lopulta vain yksi tekijä hänen voitossaan. Väitän kuitenkin, että hänen pelin painavuutensa takia Nadal oli eilen todellisissa ongelmissa, jota pohjustivat loistavat palautukset sekä erinomainen syöttöpeli. Vastaavasti Nadalin syöttäminen oli vaisua niin kuin sanoit.

  Ässä, onhan se väsynyttä, mutta väsynyt on mieskin. Silti pelistä saa mielestäni paremman kuvan erilaisilla paikkatietograafeilla kuin iänikuisilla mantroilla ässistä ja tuplista, jotka eivät oikeasti avaa kovinkaan paljon sitä, mitä pelissä tapahtui. Ovathan ne toki kovaa ja varmaa faktaa, josta kaikki tykkää, jonka kaikki ymmärtää ja joihin on helppo tukeutua.

  Itse kuitenkin haluaisin nähdä lihaa noiden luiden ympärillä, jota tuo paikkatietodata tarjoaisi. Niiden elävöittävä vaikutus on varmasti kaikkien mieleen.

  Jos joku siis löytää/tietää paikan, mistä noita rakastamiani graafeja löytyy, niin kertokaa ihmeessä!

  PS. Tulen Ässä purnaamaan piakkoin myös unforced erroreista. Ainakin vähän, don't worry. Miksei muuten tilastoida forced erroreita?

  VastaaPoista