07/05/2018

Ennakko: Madrid 2018

Massakausi jatkuu Madridissa, jossa pelit ovat jo hyvässä vauhdissa. Ennakko on siis poikkeuksellisesti puolitoista päivää harhainen, mutta ei anneta sen häiritä. Varsinkin kun "isot pojat" aloittavat vasta huomenna tai ylihuomenna. Vai onko sittenkään näin?

Sillä katsoin tänään Novak Djokovicin ja Kei Nishikorin välisen ensimmäisen kierroksen ottelun ja voisin sen perusteella väittää, että Djokovicin otteet olivat pitkästä aikaa jopa pelottavan vakuuttavia. Olisiko Djokovic sittenkin matkalla entiseen loistoonsa? Yksi kerrallaan hänen tiiminsä on kasvanut uusista vanhoista valmentajista ja tänään nähdyn perusteella miehen peli on vähintäänkin rakentumassa. Hyvää syöttämistä, palauttamista ja erittäin painavaa peruslyöntipeliä siivitti selkeästi kypsempi mentaalinen asenne, josta tuli hieman mieleen jopa parin vuoden takaiset ajat. Djokovic siis ehdottomasti isoon, isoon tarkkailuun.

Madridin suosikiksi häntä lienee kuitenkin vielä turha nostaa, ainakaan niin pitkään kuin Rafael Nadal keikkuu mukana turnauksessa. Vaikka Madridin nopeat olosuhteet eivät ole, eivätkä ole olleet, espanjalaiselle ne otollisimmat ("vain viisi voittoa"), on vire ja kotiyleisön tuki sen verran hurja, ettei hänen voittonsa mikään mahdottomuus tietenkään olisi. Kauden päätavoite Madrid ei kuitenkaan ole, joten Roland Garrosia ajatellen yksi ylimääräinen, tai ainakin kevyempi, väliviikko voisi viime viikon levon jatkeena olla hyväkin asia. Mutta sitä tuskin nähdään. Varsinkaan nyt, kun suurta uhkaa tai suoranaista mörköä ei horisontissa ole nähtävissä. Rauta on erittäin kuumaa taottavaksi juuri tässä ja nyt.

Toisaalla kaaviossa on mielenkiintoisia nimiä aina massapaluun tekevän Juan Martin del Potron, Munchenin massat voittaneen Alexander Zverevin ja vaikkapa viime vuoden finalistin, Dominic Thiemin, muodossa. Heistä kuka vain voi olla hyväkin haastaja Nadalille, mutta onko heillä sittenkään paukkuja Nadalin voittamiseen massalla? En usko.

Zverevin peli Munchenin voitosta huolimatta nojaa aivan liiaksi puolustamiseen eikä kukaan voita Nadalia massalla 2-5 metriä takarajan takaa. Ei ole voittanut eikä tule voittamaan. On yksinkertaisesti päästävä lähemmäksi takarajaa. Tähän ei pysty myöskään Barcelonassa Nadalilta lukua ottanut Thiem, mutta del Potro suorempine kanuunoineen voisi siihen hurjimpana päivänään pystyä.

Juuri nyt vaikuttaakin siltä, että vain suorempi tulivoima voi tiputtaa Nadalin, varsinkin Madridissa, jossa olosuhteet ovat massakauden nopeimmat. Ongelmana on vain se, ettei moisia tulittajia ihan joka oksalla kasva.

Mennäänpä tällä kertaa näin:

Puolivälierät:
Nadal vs. Thiem
Del Potro vs. Bautista Agut
Djokovic vs. Dimitrov
Zverev vs. Isner

Välierät:
Nadal vs. Del Potro
Dimitrov vs. Zverev

Finaali:
Nadal vs. Dimitrov

Voittaja:
Nadal.

VeikkausTV ja TennisTV näyttävät turnauksen.