22/04/2018

Viisi syytä miksi Rafael Nadal voittaa/ei voita Roland Garrosia tänä vuonna?

Monte Carlon Mastersista tuli lopulta Rafael Nadalin näytös. Turnaus oli espanjalaiselta lukujenkin valossa melkoinen näytös, sillä kaikki ottelut ratkesivat suoraan kahdessa erässä ja hävittyjen geimien määrä on melko minimaalinen Masters-tasolle.

Monet alkoivatkin puhua jo pomminvarmasta Roland Garros-voitosta, mutta onko tilanne todella tämä?

Tässä tuleekin viisi syytä miksi Nadal voittaa tai ei voita tänä vuonna Ranskan avoimia. Aloitetaan ehkä kuitenkin siitä helpommasta eli...

Miksi Rafael Nadal voittaa tämän vuoden Ranskan avoimet?

1) Esitys Monte Carlossa oli vakuuttava.
Pelillisesti, fyysisesti ja ennen kaikkea myös henkisesti. Parempaa massakauden avausta ei voisi saada. Tämän päälle on erittäin hyvä rakentaa. Muiden kannalta pahin mahdollinen alku Nadalilta. Mitä miettivät esimerkiksi jyrän alle jääneet Dominic Thiem, Grigor Dimitrov ja ehkä jopa finaalissa toki väsyneenä pelannut Kei Nishikori. Kukaan ei varmaan enää ihmettele, miksi Roger Federer skippasi jälleen massakauden. Mitä järkeä olisi olla mukana?

2) Syöttäminen on jo nyt tarpeeksi terävää.
Espanjalainen kykenee pitämään massasyöttämisessään yllä saman tasonsa, mitä se on kovemmillakin alustoilla. Moni muu ei pysty. Lue lisää Craig O'Shennessyn loistavasta numeroiden murskauksesta.

3) Palautuspelissä Nadal saa pallon peliin.
Edellisessä artikkelissa ruoditaan erinomaisesti myös Nadalin loistavaa syötönpalautusta. Massalla vastustaja ei saa syötöissään juurikaan ilmaisia pisteitä Nadalia vastaan. Monte Carlossa Nadal oli vieläpä pressuissa palauttamassa, josta hän kylläkin nousi hyvän ja painavan palautuksen turvin nopeasti paremmille apajille. assakauden edetessä tulemme huomaamaan, että rytmiin ja itseluottamushuippuunsa päästyään hän lähestyy takarajaa myös palautuksissaan. Se on sitten raju merkki kaikki.

4) Rysty kestää. Edelleen.
Monte Carlon finaalissa Kei Nishikori sai painettua peliä ajoittain varsin hyvin Nadalin rystypuolelle, mutta se ei nyt auta riittävästi. Tämä taktiikka saattoi toimia joitakin vuosia sitten, kun sieltä tuli jossain vaiheessa se lyhyt ja painoton rysty, mutta nyt sitä ei näytä tulevan, vaan Nadal löytää rystyynsä painoa, kulmia ja nopeutta siinä määrin, että on keksittävä jotain muuta. Mitä?

5) Lyöntien paino.
Kohta neljä kertoi rystystä, mutta selvää on, että myös kämmen on erinomaisessa kunnossa. Sen ja rystynkin tuottama yläkierrehelvetti riepottelee painolla ja vastustajia siinä määrin, että tässä kelkassa pysymiseen vaaditaan vastustajalta älytöntä fysiikkaa. En ole varma löytyykö sellaista pelaajaa juuri nyt? Varsinkaan Grand Slamin toisella viikolla.

Miksi Rafael Nadal ei voita tämän vuoden Ranskan avoimia?

1) Massakausi on vasta alussa.
Niin, tämä oli siis vasta ensimmäinen massa-Masters. Monelle kauden ensimmäinen massaturnaus. Moni kärkinimi tulee parantamaan vielä tästä. Osa vieläpä rajusti.

2) Nyt Nadalilla on tauko alla. Kuukauden päästä ei ole.
Avainkysymys on Nadalin kunto kuukauden päästä. Jos hän ahnehtii massaturnauksia ja pelaa maksimit Monte Carlossa, Barcelonassa, Madridissa ja Roomassa voi takki olla fyysisesti tyhjä Garrosilla. Toki Monten kuorma nyt minimaalinen, mutta tiukemmat ajat ovat tulossa. Katso kohta yksi. Olosuhteiltaan erilainen Madrid jäämässä välistä, sillä se ei "palvele" kuin Espanjan tennisliittoa ja/tai järjestäviä tahoja?

3) Monte Carlon sopivat vastustajat hämäävät.
Todellista testiä ei Montessa saatu, koska vastustajien pelitavat (mm. kaksi oikeakätistä yhden käden rystylyöjää) ja kunto (Nishikorin taakka finaalissa) tekivät urakasta odotettua helpomman. Mitä jos Djokovic löytää isomman vaihteen? Mitä tekevät tykittäjät? Entä Juan Martin del Potro? Stan Wawrinka? Testaajat ovat toki vähissä, mutta niitä on.

4) Terveys.
Ikuisuusteema. Kestääkö Nadalin kroppa massarasitukset Ranskan finaaliin saakka? Viime vuosina on taas kestänyt, mutta ikää alkaa olla Nadalillakin.

5) Paineet.
Vaikka itseluottamus lieneekin piikissä juuri nyt, niin Nadalilla on meneillään se vaihe kaudesta, kun tulosta pitääkin tulla. Yksi kirvelevä tappio kaiken muuttaa voi. Varsinkin jos joku lyö Nadalin ulos ottelusta.

Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä jo tulevalla viikolla Barcelonassa...