27/05/2018

Ennakko: Roland Garros 2018

Massakauden päätepiste ja pääturnaus, Ranskan avoimet eli Roland Garros on vihdoin alkamassa! Tässä tuttuun tapaan ennakkoa!

Niin, kysymys kai jälleen kuuluu: voiko kukaan pysäyttää Rafael Nadalia?

Niinpä. Se on aiheellinen kysymys edelleen ja kysymys, johon tuli jo massakauden alussa vastattuakin. Nyt olemme viikkoja viisaampia ja eipä noihin aiemman bloggauksen syihin juurikaan lisättävää ole. Toki muut ovat massakauden aikana kuningasta saavuttaneet, mutta riittääkö se normioloissa vieläkään mihinkään? Enpä tiedä.

Yksi särö tappion muodossa toki kilpeen jo tuli, hieman odotetustikin, Madridissa nopeiden olosuhteiden turnauksessa Dominic Thiemille. Toinen särö oli tulla Rooman tihkusateessa Alexander Zvereville, joka paljasti samalla Nadalin pelin haavoittuvuuden, jos keli on jossain kohtaa Pariisin turnausta kostea. Helvetillisen yläkierteen tuottaminen raskaaseen palloon on vaikeaa jopa Nadalille, eikä raskas/kostea pallo myöskään pomppaa yhtä korkealle. Tällöin, kuten Zverev Roomassa, vastustaja pääsee Nadalinkin myllyssä paukuttamaan palloa takarajan päältä ja lantion korkeudelta, mikä helpottaa urakkaa huomattavasti. Kannattaa siis seurata säiden kehittymistä turnauksen aikana. Kuumassa ja kuivassa säässä Nadal on Garrosin kovilla massoilla ylivoimainen suosikki.

Varsinkin kun oikeastaan kaikki mahdolliset ns. pahimmat kasket ovat vieläpä kaavion toisella puolella. Thiem, Zverev ja mustaksi hevoseksi nostamani Novak Djokovic joutuvat selvittämään keskenään Nadalin finaalivastuksen.

Thiem voitti tällä viikolla Lyonin turnauksen ja osoitti olevansa valmis Garrosille, mutta oliko tämän viikon pelaaminen ja täysin ylimääräinen ja lopulta melko hurja kuormitus sittenkään järkevää? Pitkiä otteluita kertyi tälle viikolle kolme kappaletta ja nyt pitäisi painaa kaksi viikkoa paras viidestä -otteluita. Juuri Grand Slamien alle pelattavien turnausten voittaminen on usein varmin keino varmistaa, ettei Grand Slam-menestystä ole tulossa. Miksi Thiem teki näin? Uransa orastavassa primetimessa? Alla oli toki edellisviikon Rooman turnauksen tappio ensimmäisessä ottelussa, mutta eivät isot nimet näitä Slamien alusviikon turnauksia turhaan jätä pelaamatta. Eikö itävaltalainen luota itseensä vaan joutuuko hän edelleen hakemaan itseluottamusta kauden tärkeimmän turnauksen allakin näin? Väsy tulee toisella viikolla ja hän on todennäköinen suupala joko edellämainitulle kaksikolle tai viineistään Nadalille finaalissa.

Rooman finaalissa voittoa lähellä ollut Zverev on puolestaan parantanut tekemisiään. Ei kenttäpositio vieläkään aggressiivisin ole, mutta painavat peruslyönnit saavat tuhoja aikaan vähän kauempaakin. Se on kuitenkin jo nyt selvää, että näin kaukainen positio ei tule riittämään koskaan Nadalille missään turnauksessa, eikä varsinkaan massalla. Aikaa on vain ja yksinkertaisesti otettava rajummin pois ja siis koko ajan. Ei vain erän verran, vaan koko ottelun ajan. Raskaammassa kelissä suorempi pommitus ja Nadalin pelin puuroutuminen sekä siihen iskeminen onnistuu kyllä saksalaiselta, mutta kuten sanottua, se vaatii apuja ilmojen haltialta. Finaalipaikka voisi olla lähellä, jos Zverev saa vihdoin koneensa käyntiin myös Grand Slam-tasolla.

Viimeisenä isompana nostona nostetaan vielä Novak Djokovic, joka on jo väläytellyt ja jota täälläkin ollaan jo kehuttu. Väläyksittäin mies on esittänyt hurjiakin otteita ja saipa hän varmasti myös Nadalin peliä ja pakkaa sekoitettua Rooman turnauksessa. Varmasti joitakin ajatuksia ja jossain määrin jopa vanhoja haamuja nousi espanjalaisenkin päähän. Iso kysymysmerkki Djokovicin osalta on kuitenkin mentaalinen ja fyysinen jaksaminen. Tuntuu siltä, että serbi syttyy nykyisin erityisesti isoihin otteluihin. Muulloin vaarana on, että pelin taso valahtaa turhan alas ja peli menee passiiviseksi. Täytyisi jaksaa myös silloin, kun palkinto, panos tai haaste ei ole aivan herkullisin. Pientä epävarmuutta laittaisin myös fysiikan puolelle. On kulunut pitkä aika siitä, kun kovakuntoinen Djokovic on nähty tai siitä kun Djokovic on mennyt Grand Slamissä todella pitkälle. Toiselle viikolle olisi päästävä minimikuormalla. Sen jälkeen voi periaatteessa tapahtua melkein mitä tahansa. Ei kuitenkaan ehkä ihan Nadalin lyömistä massalla.

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Schwartzman
Fognini vs. Del Potro
Djokovic vs. Carreno Busta
Zverev vs. Thiem

Välierät:
Nadal vs. Del Potro
Djokovic vs. Zverev

Finaali:
Nadal vs. Zverev

Voittaja:
Nadal.

Eurosport/EurosportPlayer, VeikkausTV ja YLE näyttävät turnauksen.