07/09/2018

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2018

Kolme ottelua jäljellä! Tässä ennakko semifinaaleihin!

Rafael Nadal vs. Juan Martin del Potro
Päivän kohokohta lienee tämä ottelu. Nämä ottelut harvoin pettävät laadullisesti, joten odotettavissa on jälleen hurja taistelu tämän vuoden Wimbledon-kohtaamisen tapaan!

Nadalin tie semifinaaliin on ollut Del Potron reittiä ohdakkeisempi. Kenttäaikaa on kertynyt jo yli 15 tuntia, josta suurin osa erittäin kovassa helteessä. Varsinkin kolme viimeistä ottelua ovat varmasti vaatineet veroa. Paljon onkin liikkunut huhua myös Nadalin polvista, jotka ovat olleet otteluiden jälkeen ilmeisesti varsin kipeät. Liikkuminen on ajoittain näyttänyt raskaalta ja voi olla, että askel painaa ehkä kuorman, mutta erityisesti jalkojen vuoksi myös semifinaalissa. Varsinkin kun vastaan astuu kovalyöntinen Del Potro.

Argentiinalainen on kovassa iskussa ja valmis moukaroimaan ketä tahansa. Mikä parasta, hän vaikuttaa terveeltä, eikä hänen kenttäaikansa turnauksessa ole vielä kovin hurja (12 tuntia), vaikka edellinen ottelu Isneriä vastaan pitkä olikin. Isolle pelaajalla kuumuus saattaa kuitenkin iskeä pahemmin, mutta vaikuttaisi siltä, että Delpo on selvinnyt kuumuudessa hyvin. Sitä toivotaan semifinaalissakin.

Hän ei saa antaa Nadalille yhtään aikaa ettei tämä pääse myllyttämään hitaasti, mutta tappavasti kohti Delpon fyysistä katkeamista. Selvää on, että mitä pidemmälle tässä mennään, sitä paremmiksi käyvät Nadalin mahdollisuudet, joka kuormasta huolimatta lienee sittenkin se kovakuntoisempi pelaaja tänään. Del Potron täytyisi säilyttää terävyytensä läpi ottelun ja pidettävä oma taso mahdollisimman korkeana. Pienikin droppi voi olla nyt äärimmäisen kohtalokas.

Nadal koittanee ainakin pelin aluksi pysyä ottelussa lähinnä mukana. Hän sai ensimmäisissä erissä sekä Karen Kachanovia ja Dominic Thiemiä vastaan isän kädestä, mutta pelasi pikkuhiljaa itseään otteluun sisään ja onnistui kääntämään ottelut lopulta taistelulla itselleen. Mielestäni emme olekaan nähneet vielä parasta Nadalia pelillisesti, vaan paljon, ehkä liian paljon, on jäänyt nyt eläimellisen taistelun varaan. Paljon on nimittäin nähty myös Nadalille outoja virheitä ja varsin tärkeillä hetkillä.

Delpoa vastaan hän varmasti joutuu mukautumaan rajusti tämän pommeihin, mutta pitämällä pallot argentiinalaisen rystypuolella, josta tulee valtavasti slicea, hän pääsee itse viemään helpommin peliä. Kämmenkiertoja ja ratkaisuja inside outina sekä linjapommeina Delpon kämmenkulmaan lienee tavarmerkki numero yksi. Niiden on toki onnistuttava, sillä Delpon juoksukämmen yli 100 mailin tuntivauhdilla lävähtää varmasti montaa kertaa, jos Nadalin lyönti jää vajaaksi tai on vähän sinne päin. Samoin käy jos Nadal ei saa lyönteihinsä riittävää pituutta, vaan ne jäävät pyörimään lähes paikalleen syöttöruudun takarajalle, jolloin Delpo ottaa kaikki aloitteet.

De Potro tuskin yllättää tänään, vaan hän luottaa omaan peliinsä kuin vuoreen. Iso peli on toimiessaan niin ultimaattista tennistä, että siihen on vaikea kenenkään keksiä ratkaisua. Nadal joutuu mukautumaan lyöntiensä suhteen enemmän ja kyttäämään iskun paikkoja. Niiden tullessa mitataan toki Delpon kypsyyttä ja mentaalista kestävyyttä, sillä vastus on näissä paikoissa, Grand Slamien semifinaaleissa,  yleensä äärimmäisen kova.

Jännäksi menee. Popparit ja kokikset kehiin! Sanoisin, että Delpo vie kärkeen erän tai jopa kaksi, mutta se on vasta lupaava alku. Nadal 3-1 finaaliin.

Novak Djokovic vs. Kei Nishikori
Toisessa semifinaalissa pelilliset kontrastit eivät ole samaa luokkaa Nadalin (yläkierrehelvetti) ja Del Potron (suorempi pommitus) ottelussa. Itse asiassa pelaajien vahvuudet, jopa pelitavat, ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Näissä tilanteissa lähes poikkeuksetta ratkaisee se, kumpi pelaajista on yksinkertaisesti parempi.

Puolustamisessa molemmat ovat äärimmäisen kovia, mutta Djokovic on ulottuvuudellaan ja elastisuudellaan vielä aavistuksen kovempi ja sitkeämpi. Hyökkäämisessä puntit menevät melko tasan, mutta Nishikori on taas lähtökohtaisesti aktiivisempi. Sitä hänen myös täytyy tänään olla. Se on lopulta ehkä ainut keino, jolla Nishikorilla on mahdollisuus voittoon.

Djokovic on pelannut loistavasti, mutta edelleen miestä vaivaa ajoittainen passiivisuus totaalitenniksensä kanssa. Hän ei ole hyvästä pelistään huolimatta aggressivisuudessaan vielä täysin piikissä, vaikka kovuus puolustuksineen on lähes sementtiä. Tähän on siis Nishikorin iskettävä ja rajusti. Hänen on alusta saakka vietävä aikaa pois Djokovicilta ja liikutettava tätä ympäri stadionia ja hieman myös toivottava, että serbi hyytyisi kuumuudessa, kuten hänellä joskus on ollut jopa tapana käydä.

Oikeastaan mikään muu skenario ei Nishikorin näkökulmasta toimi. Djokovicin perustaso ja tekeminen on vain yksinkertaisesti niin kova, että se riittää hieman huonompanakin päivänä Nishikoria vastaan. Tänään Djokovic vie 3-0.

Eurosport, EurosportPlayer ja VeikkausTV näyttävät ottelut.