05/09/2018

Ennakko: Puolivälierät (osa II), US Open 2018

Ohhoh. Toisiin puolivälieriin saatiin jättiyllättäjä kun Australian John Millman hyydytti New Yorkin helteisessä ja kosteassa illassa Roger Federerin ja kohtaa näin kisan kenties suurimman ennakkosuosikin Novak Djokovicin. Päivän toisessa puolivälierässä kohtaavat Kei Nishikori ja Marin Cilic. Tässä ennakot!

Marin Cilic vs. Kei Nishikori
Toisilleen kovin tutut Cilic ja Nishikori kohtaavat nyt jo neljännen kerran US Openissa. Kaikki muistanevat vuoden 2014 finaalin, jossa tulessa ollut Cilic ampui kaikkialta ja kovaa valloittaen ensimmäisen ja ainoan Grand Slaminsä.

Cilicin vire on ollut vakuuttava myös tämän vuoden turnauksessa. Hän on selvinnyt toistaiseksi melko kevyellä kuormalla, joskin kolmannen kierroksen ottelu Alex de Minauria vastaan oli hurja, jossa kroaatti nousi 0-2-erätappiotilanteesta viiden erän ja neljän tunnin jälkeen voittoon. Neljännellä kierroksella, yhtenä kisojen kuumimmista päivistä, Cilic tiputti puolestaan varsin hyvävoimaisen oloisena ja terävällä pelillä David Goffinin. Ison miehen fysiikka on näissä olosuhteissa koetuksella, mutta ainakin vielä Cilic on ollut kenties hyvävoimaisimman näköinen kaikista jäljellä olevista pelaajista. Se voi olla hyvä merkki.

Vastaan astuu kuitenkin siis sitkeä Nishikori, joka kaivaa palloja peliin paljon ja iskee hyvin myös vastaan. Cilic saakin olla kuumuudessa tarkkana, ettei päästä Nishikoria määräämään ottelun tahtia. Cilicin on oltava yksinkertaisesti se, joka heiluttaa enimmäkseen tahtipuikkoa. Hän ei jaksa näissä olosuhteissa puolustaa kuten Nishikori.

Eipä silti japanilainenkaan voi liikaa puolustuksensa kautta peliä elää, sillä kukaan ei jaksa loputtomasti helteessä ravata. Cilic olisi saatava liikkeelle keinolla millä hyvänsä. Sivuttaissuunnassa se voi kroatialaisen pommituksessa olla vaikeaa, sillä kovaa paukkuvia pommeja on vaikea kääntää outside-palloiksi, jotka pomppaisivat kentästä ulos sivurajan päältä. Kuitenkin juuri näitä ikäviä kulmia ja pitkiä juoksumatkoja tarvittaisiin Cilicin pelin hyydyttämiseksi. Nishikorin taitavilla käsillä ja hyvällä ajatuksella sekä ajoituksella tulevia stoppareita kannattaa viljellä myös, kuten tietysti perinteistä selän taakse lyömistä.

Jos ottelu menee viidenteen erään Nishikorin mahdollisuudet paranevat oleellisesti. Hänen olisi kuitenkin saatava tästä jonkinlainen väsytystaistelu. Se saattaa kuitenkin viedä mehut semifinaalista eli siinä mielessä se on vähän kaksiteräinen miekka. Cilicin mahdollisuudet koko turnauksen voittoon punnitaan pitkälti siinä, miten tuoreena hän on mahdollisissa semifinaali- ja finaalikamppailuissa. Tähän ei saisi mennä tuhottomasti energiaa. Näkisin, että Cilicillä on pelillisesti ja myös henkisesti yliote Nishikorista, joten Cilic mennee jatkoon erin 3-1.

Novak Djokovic vs. John Millman
Tosiaan, se kaikkien odottama puolivälierä Djokovic vs. Federer ei lopulta toteutunutkaan. John Millman roikkui ja raastoi mukana saaden lopulta Federerin taipumaan lukuisiin virheisiin kovassa helteessä. Kovin usein ei olla nähty Federeriltä edes pientä fyysistä hyytymistä, mutta nyt jossain mielessä sellainen nähtiin. Ei Federerin vanheneminen tietenkään yhdessä yössä tullut, kuten monet mediat antavat ymmärtää. Ikää tulee ja tuskinpa nämä yksittäiset off-päivät tähän jäivät. Grand Slam-turnaus on pitkä ja nopeista otteluista huolimatta Federer pelasi jo neljättä paras viidestä -ottelua viikon sisään, joten se alkaa väkisinkin näkymään jossain ja todennäköisesti siis ilman hellettäkin. Mutta jo seuraava luku Australiassa voi näyttää tämän trendin luonteesta enemmän.

On kuitenkin aina kova temppu varsinkin henkisesti kaataa Federerin kaltainen superstara Grand Slam-ottelussa. Vaikka toinen olisi kuinka off tai uuvuksissa, niin voitto vaatii valtavasti henkisiä voimavaroja. Niitä Millman todella näytti ja käytti, joten iso kysymys kuuluukin, jäikö niitä enää Djokovicia vastaan jäljelle?

Djokovic tuleekin otteluun suurena suosikkina ja Millmanin kaadettua Federerin, lienee Djokovic hyvin hereillä ja äärimmäisen huolellinen. Millmanille juuri tämä ja Djokovicin Federeriä passiivisempi ja hitaampi tappamistyyli lienee myrkkyä. Nyt ei voi vain roikkua tai se vie hengen alle kahdessa erässä.

Millmanin onkin otettava itse aloitteita ja tehtävä pelin henki Djokovicille heti selväksi: jos haluat eteenpäin, sinun täytyy todella voittaa tämä ottelu. Aggressiivisella otteella on tartuttava kaikkiin mahdollisiin paikkoihin ja alistettava Djokovicia puolustusasemiin. Serbikin on näyttänyt turnauksessa jo useasti hieman uupuneelta helteessä, joten kuka ties, mihin kunnon paine ja aggressiivisuus voisi johtaa. Australialaiselle helle on kuitenkin tutumpaa, mutta toki nyt tennisottelun fyysinen haaste on lähes maksimaalinen.

Selvää on, että Djokovic lähtee otteluun suurena suosikkina. Uskon hänen olevan hereillä ja vievän tämän erin 3-0 jatkamalla samalla semifinaaliin.

Eurosport, EurosportPlayer ja VeikkausTV näyttävät ottelut.