09/09/2018

Ennakko. Novak Djokovic vs. Juan Martin del Potro, US Open 2018 (finaali)

Tänään ratkeaa miesten US Open 2018 mestaruus! Tässä ennakko!

Finaalissa kohtaavat siis Novak Djokovic ja Juan Martin del Potro. Miesten kohtaamiset viime vuosina varsinkin kovilla kentillä ovat olleet hyvin tasaisia ja näkisin, että samaa on odotettavissa myös tänään.

Vaikka Djokovic johtaakin keskinäisiä otteluita 14-4, niin pidän tätä silti täysin 50-50-otteluna. Juan Martin del Potro on kärsinyt paljon urallaan vammoista ja juuri nyt vaikuttaisi vihdoin siltä, että hänellä on kaikki paikat kunnossa. Ja kun kuormaa on turnauksessa kertynyt "vain" kohtuullisesti, voi hän olla todella hankala vastus tänään Djokovicille. Parhaan Del Potron pysäyttäminen on vaikeaa kenelle tahansa. Jopa hyvälle tai loistavalle Djokovicille.

Semifinaalissa Del Potro pelasi varsin kypsästi ja kun Rafael Nadal joutui luovuttamaan, sai argentiinalainen juuri sopivan kenraalin finaalia varten, eikä joutunut myöskään kuluttamaan ylimääräistä energiaa pitkässä ottelussa. Kaiken siis pitäisi olla kunnossa.

Samaa voisi toki sanoa Djokovicistä. Mies selvitti, kuten odotettua, Kei Nishikorin suoraan kolmessa erässä ja näytti varsin valmiilta sekä terävältä. Myös nälkä ja voittamisen vimma tulevat tällä hetkellä hänen habituksestaan vahvasti läpi.

Ottelu tulee olemaan parhaimmillaan hurja ilotulitus, sillä kumpikaan tuskin antaa tietenkään tuumaakaan periksi. Del Potro pommittaa varmasti ja Djokovic iskee mieluusti vastaan ja toki tarvittaessa vie myös itse ottelua. Hänen pelaamisensa oli Nishikoria vastaan aktiivisempaa ja hän haki muun muassa lukuisilla rystylinjoilla suoria ratkaisuja. Varmaa on, että aktiivisempi ote jatkuu, sillä keskikaistan pommittamisella hän ei pärjänne isosti, varsinkin kämmeneltä, pommittavalle Del Potrolle. Vauhtia palloissa tulee riittämään. Siinä tulituksessa on periaatteessa kummankin vaikea pysyä, mutta on kuitenkin niin, että Delpo lyö palloa suoremmin, jolloin sen pomppu jää matalaksi ja Djokovic on se, joka joutuu palloa enemmän työstämään ja myös nostamaan. Jos ja kun se jää Delpon ihannekorkeudelle lantion tasolle, tulee isoa lujaa melkoinen määrä Djokovicin päätyyn, joka ajaa Djokoviciä luontaisesti puolustamaan. Siinä hän toki on erittäin hyvä. Maailman paras juuri nyt.

Djokovic yrittänee pitää Delpon erossa kämmenestään, joka on ottelun isoin ase. Hänelle käy siis hyvin "rystykrossipallottelu", mutta on siinä haasteensakin. Delpo on rystypuoleltaan hyvin huolellinen ja kärsivällinen, eikä roiski tai avaa kulmia, ennen kuin siihen on oikeasti hyvä paikka. Djokovicia voi moinen jopa alkaa vaivaamaan, sillä se on jotain mitä hän myös. Riittääkö Djokovicilla tähän kärsivällisyys on yksi pieni suuri kysymys iltaan. Kumpi kääntää peliä ensin pois rystyltä ja miten hän siinä onnistuu?

Selvää on, että syöttäminen ratkaisee erityisen paljon tänään. Kumpikin hakee syötöllä hyvää otetta pisteestä ja heti dominointipaikkaa. Jos Djokovicin palauttaminen toimii ja Del Potron syöttäminen pätkii, Djokovic todennäköisesti uhittelee useinkin Delpoa. Mutta toisaalta, jos Djokovic ei pääse syöttöihin kunnolla kiinni, niin paineet ovat kovat myös Djokovicilla omissa syötöissään. Erien loput ja tiebreikit ovat tarkkaa pelaamista ja ratkeavat todennäköisesti muutamiin asioihin siellä täällä.

Mentaalisesti näkisin, että ennakkosuosikin paineet ovat Djokovicilla. Hänen hyvä kesä ja oikeastaan koko hyvä ura on jotain, mitä Delpolla olisi voinut terveenä olla. Menestys tuo aina painetta ja lisäksi Grand Slamien määrästä kisaaminen motivoinee motivaatiolaakson pohjalla käynyttä serbiä nyt uudella draivilla. Hänen täytyy saada tämä päästääkseen lähemmäs Nadalia ja Federeriä. Nyt tarjolla olisi paikka Pete Samprasin rinnalla. Delpo on kuitenkin noussut kärsivällisesti monta kertaa ja aina takaisin, eikä hän ole tyytyväinen ilman isoa palkintoa. Nyt nälkä on varmasti jo sellainen, että paloa ja keskittymistä on niin hurja määrä, että tämä ikään kuin kuuluu hänelle. Tämä päättäväisyys voi olla jopa suurempi kuin Djokovicin uusi nälkä.

Tiukkaa on. Sanoisin, että jos tämä menee suoraan kolmessa, olen todella yllättynyt. Melkein näen tässä marathonin ja viisi erää. Del Potro 3-2.

Hyvää tennisiltaa kaikille!

TV5, Eurosport, EurosportPlayer ja VeikkausTV näyttävät ottelun.