04/09/2018

Ennakko: Puolivälierät (osa I), US Open 2018

US Openissa ollaan pääsemässä puolivälierävaiheeseen ja itse olen palaamassa US Open-reissulta takaisin kotimaahan. Bloggailen itse matkasta myöhemmin, mutta Topspinin Facebook-sivulta löytyy fiiliksiä kolmannelta kierrokselta. Nyt kuitenkin ennakoihin.

Rafael Nadal vs. Dominic Thiem
Ranskan avointen tämänvuotinen finaalipari kohtaa nyt ensimmäistä kertaa kovilla kentillä. Se laittaa asetelman hyvin mielenkiintoiseen kulmaan, vaikka US Openin kentät ovatkin tänä vuonna melkoisen hitaat. Massat ne eivät kuitenkaan silti ole. Tai edes lähellä sitä.

Olen jo pitkään miettinyt Dominic Thiemin lyöntejä ja niiden istumista massaa vikkelämmille alustoille. Viime perjantaina näin paikan päällä Granstand-areenalla Thiemin peliä Taylor Frtiziä vastaan kolmen erän verran ja pitkän aikaa Thiem oli lyömisessään ikään kuin takamatkalla. Fritz löi palloa selvästi jämäkämmin ja suoremmin, kun taas Thiemin tehot katosivat pallon pyörittämiseen ja osumakin tuntui karkailevan ajoittain pahasti taakse. Thiem ei saanut yläkierrehelvettiään täysin irti ja Fritz pääsi lämäilemään lantion korkeudelta nätisti palloon vauhtia. Toki Thiem peli alkoi asettua paremmin uomiinsa ottelun edetessä, mutta selvää oli, että kunnon moukarointiin Thiemin lyönneillä ja niiden latausajoilla on vaikeahkoa vastata.

Nadalia vastaan tilanne on kuitenkin toinen. Vastassa on niin ikään hurja yläkierre, joka tuo Thiemille juuri sitä pientä latausaikaa, jonka avulla hän voi määrätä pelin tahtia massan tapaan. Ja kyllä, jopa Nadalia vastaan. Toki Nadal osaa pelata myös kovilla kentillä hurjalla tasolla ja kovalla tempolla ja ehkä jopa luontaisemmin kuin Thiem. En vaan näe Thimissä Grand Slam-voittajaa nopeammilla alustoilla. Toivottavasti olen väärässä.

Nadalin tulisi joka tapauksessa pyrkiä ottamaan Thiemiltä aikaa pois ja työnnettävä tätä mahdollisimman taakse. Lyhyeen palloon ei ole nyt varaa, sillä Thiemin hyvällä liikkeellä ollaan hetkessä pallon päällä viemässä peliä. Nadalin peruskuvio lienee tuttu, vasurin kämmen vastaan oikurin yhden käden rysty. Hieman luuppaavampaa ja korkeampaa kämmentä Thiemin yhden käden rystylle, josta lyhyen pallon odottelua ja rankaisuja kämmenillä pitkin linjaa. Ja mahdolliset krossit kaiken aikaa sen verran jyrkkinä ja tehokkaina ettei itävaltalainen pääse kiertämään niitä kämmenelleen. Lisäksi Nadalin pistävää rystyslicea Thiemin kämmenelle nähtäneen paljon, joka neutralisoi peliä Nadalin kannalta suotuisasti.

Kummankin pelaajan tulee periaatteessa välttää toistensa kämmeniä, joille ei saa jättää liikaa aikaa. Kiertokämmen on molemmilla aivan loistava, mutta seuraava vastaisku kämmenkulmaan tulee molemmilta myös hyvin, joten ovea ei voi jättää liikaakaan auki.

Vähän tässä on sellainen hytinä, että vaikka molempien pelitaso on heilahdellut edelliskierroksilla, niin nyt molemmilla on samantyyppinen vastus samankaltaisin asein kuin mitä itse on. Silloin ratkaisee usein yksinkertaisesti se, kumpi tekee samat asiat paremmin.

Näkisin, että Nadal on edelleen parempi pelaaja, joten Nadal vie 3-1 ellei sakkaa peliään täysin joko polvi- tai hieman yllättäen otastavilla itseluottamusongelmilla. Toki silloinkin miehen voittaminen on pelottavan vaikeaa Grand Slamin puolivälierässä.

Juan Martin del Potro vs. John Isner
Päivän toinen ottelu tulee olemaan suoraviivaisempi ja taktisesti selkeämpi.

Sekä Juan Martin Del Potron, että John Isnerin pelit rakentuvat hyvin paljon syöttämisen ja sitä seuraavan kämmenen varaan, mutta suoria pisteitä myös syötöllä nähdään valtava määrä. Se, miten kumpikin ratkaisee toisensa syötön ja pääsee pelin mukaan on yksi ottelun avaimista. Hurjimpana syöttöpäivänä ei ole paljonkaan mitä kumpikaan voi palautuspelissään tehdä. On yksinkertaisesti kytättävä iskupaikkaa ja siis paikkaa luoda syöttäjälle painetta. Murtoon on nyt todella pitkä matka muuten.

Isnerin peli syöttö plus yksi -kaavoineen on ollut hurjassa kunnossa, jota yhdysvaltalainen siivittää melko aktiivisella verkkopelillä. Del Potroa vastaan Isnerin onkin turha jäädä takakenttäpallotteluun, sillä siihen hänellä ei riitä paukutuksen varmuus eikä kunto. Delpon peruslyöntipeli on niin upeassa ja varmassa iskussa, joten Isnerin on keksittävä muuta. Juuri tuo verkkopelin käyttäminen on yksi keino rikkoa Delpon rytmiä ja saada tälle painetta.

Isnerin tulee ohjata peliä Delpon rystylle, josta hän saa paljon slicea lyötäväkseen. Se olisi hyödynnettävä maksimaalisesti ja riskilläkin nopeasti, koska kuuma ja kostea keli syö paljon virtaa isoista kavereista. Kummankin ulottuvuus on erinomainen, joten tasapainoa on horjutettava myös tarkoilla ja jyrkillä kulmilla eikä vain kiitoratatenniksellä. Iso mies on saatava liikkeelle, joten stopparit ja selän taakse lyömiset ovat isossa roolissa juoksupallojen ja kovan tempon lisäksi.

Uskon tässä aika vahvasti Del Potroon. Hänellä on lopulta monipuolisempi arsenaali aseita varsinkin takakenttäpelissä, joten Isnerin on lähtökohtaisesti vaikeampi päästä, syöttö toki poislukien, määräämään tahtia. Verkollekaan ei ole kovin helppoa päästä, jos vastustaja pommittaa ja pitää peliposition kaukana takarajasta. Delpo siis jatkoon 3-1.

Eurosport, Eurosport Player ja Veikkaus-TV näyttävät ottelut.