14/11/2020

Ennakko: ATP Finaalit, Lontoo 2020

Rikkonainen tenniskausi 2020 paketoituu nyt viimeistä kertaa Lontoon finaaliturnauksessa, joka alkaa sunnuntaina kahden ottelun voimin. Turnausennakko tulee tässä ja nyt, joten olkaa hyvä!

Pelaajat on arvottu perinteisesti kahteen ryhmään ja tänä vuonna ryhmät näyttävät tältä:

Lontoo 2020: Rafael Nadal, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Andrei Rublev

Tokio 1970: Novak Djokovic, Daniil Medvedev, Alexander Zverev, Diego Schwatrzman

Vaikka joskus tämä turnaus on ollut ehkä aavistuksen väsyneiden miesten pakkopullaa, niin hienoahan tämä vaikea kausi on saada nyt paketoitua ja melko tuorein pelaajin. Kun paikalla ovat kauden kahdeksan pelaajaa, saadaan tulevista kohtaamisista väkisin hyvinkin herkullisia, vaikka porukan mylläisi ja jakaisi miten päin tahansa. 

Mutta ennen kuin mennään siihen, niin silmiinpistävää porukassa alkaa olla se, että varsinaisia dinosauruksia on mukana vuosi vuodelta vähemmän ja vähemmän. Toki Djokovic ja Nadal ovat heistä ne sitkeimmät ja tulevatkin olemaan nuorempien riesana todennäköisesti vielä joitakin vuosia. 

Muu porukka on suurelta osin muutaman vuoden sisällä vielä Milanon NextGen-finaaleissa pelannutta kaartia. Tämä on tietysti hyvin tervetullutta kehitystä. Lehti on kääntymässä vauhdilla ja uudet tulevat hallitsijat ovat nyt uran ja niiden lukuisten keskinäisten kohtaamisten alussa, missä Djokovic ja Nadal olivat reilusti yli vuosikymmen sitten. Tätäkin on turnauksessa hyvä peilata ja pohtia esimerkiksi sitä, keiden välille se suurin rivalry lopulta muodostuu.

Mutta mennään lohkoihin ja niiden tuomiin asetelmiin.

LONTOO 2020:

Rafael Nadal
Nadal ei montaakaan suurvoittoa ole enää urallaan vailla, mutta tätä kauden päätösturnauksen voittoa hänellä ei ole. Hyvin vaikea on nähdä, että asia "korjaantuisi" tänäkään vuonna ellei takataskussa ole jotain extraa, mitä ei Pariisin hallikisassa viikko sitten vielä nähty. Nopea hallialusta jättää Nadalin lyönneistä pois hyvin paljon jalkojen tuottamaa voimaa, jolloin lyönti jää aavistuksen puolittaiseksi, mitä edes hyvä ja nopea käsi ei pysty millään kompensoimaan. Kova, mutta painoton yläkierre ei varsinkaan hallissa toimi. Takapainoista lyömistä tulee nyt yksinkertaisesti liikaa, jolloin liikaa jää loputtoman taistelun varaan, joka tuntuu kantavan aina pitkälle, mutta jatkopaikka silti työn ja tuskan takana. Toki ehkä ensimmäistä kertaa urallaan Nadal ei ole kauden tässä vaiheessa jo aivan loppu.

Dominic Thiem
US Openin voittaja on saanut nyt aikaa sulatella voittoaan ja parannella massa-/hallikaudella loukkaantunutta jalkaansa. Thiem voi tulla hyvinkin latautuneena Lontooseen, mutta totuus on sama kuin Nadalilla - myöskään hänelle nopea alusta ei ole paras mahdollinen. Latausaikaa tarvitaan ja jos jalat eivät ole vieläkään täydessä iskussa, niin hieman puolivillainen peli ei tässä lohkossa vie jatkoon. Kriittisin ottelu tulee juuri Nadalia vastaan. Jos voittaa, pelaa itsensä väkisin jatkoon, mutta muuten sinne taistelee Nadal.

Stefanos Tsitsipas
Viime vuoden voittajalle tämä kausi ei ole ehkä aivan ollut sellainen mitä hän itse olisi toivonut. Rikkonaista kautta on leimannut epätasaisuus ja viimeisimmän puristuksen puuttuminen. Kauteen on mahtunut nippu tiukkoja tappioita otteluissa, joissa täydet mahdollisuudet enemmän tai vähemmän selvään voittoon ovat olleet olemassa. Nämä tappiot ovatkin saaneet jotkut jopa epäilemään, että onko hän sittenkin jopa jäämässä muun nuorisojengin kyydistä. Viime vuoden hyvillä muistoilla voi kuitenkin löytää hyvää draivia tekemiseen ja lohkon monipuolisimmalla hallialustapelillä täydet mahdollisuudet jatkoon tästä joukosta. Potentiaalisin lohkovoittaja, jatkopeleissä sitten jo vaikeampaa, varsinkin, jos pää ei kestä.

Andrei Rublev
Yksi turnauksen kuumimmista pelaajista. Voittanut hurjan määrän titteleitä tänä vuonna ja ottanut matkalla varsin maukkaita voittojakin. Ongelmana ehkä edelleen se, että vaikka peli on monipuolistunut, on se lopulta vieläkin ja sittenkin liiaksi monotonista mättämistä, johon kovimmat ketut pystyvät varsinkin näin kovassa paikassa kyllä keinot keksimään. Ensikertalaisen rooli voi siis olla karukin. Mieleen tuleekin voitottoman Medvedevin viime vuoden rooli tässä kisassa.

TOKIO 1970:

Novak Djokovic
Kauden ykkösnimi nyt jo ennätyksellistä kuudetta kertaa. Kauden 2020 piti olla Djokovicin näytöstä alusta loppuun, mutta lopulta taskuun jäi "vain" yksi Grand Slam ja vuoden lopun ykkösranking, mikä ei varmasti ihan täysin lämmitä, kun tarjolla oli lopulta kaikki mahdollinen. Haluaa varmasti iskeä Lontoossa ja voi sen toki armottomimmalla pelillään jopa tehdäkin. Parhaassa iskussaan the man to beat, mutta löytyykö vire nyt? Jotenkin tuntuu, että nuorten joukossa pelko Djokoviciä kohtaan on laantunut tai laantumassa ja osa tietää varsin hyvin, miten tämä kaadetaan. Kova lohko voi olla Djokon kannalta jopa yllätyksellisen paha. Lohkovoittaja-ainesta, mutta niin on Medvedev ja Zverevkin.

Daniil Medvedev
Juuri Pariisin halli-Mastersin voittaneen Medvedevin kausi ei myöskään ehkä kaikilta osin ole ollut sitä, mitä viime vuoden syksy antoi odottaa. Venäläinen on kuitenkin parantanut loppua kohden ja Pariisin vahva vire antoi viitettä siitä lanauksesta mitä hurjimmillaan nähtiin kovilla kentillä vuosi sitten. Kärsivällinen, suora ja loputon vastapallomoukarointi on toimiessaan sellainen kombinaatio halliolosuhteisiin, että moni pelkää sitä ja sen vaikutusta omaan peliin. Pallo pysyy äärimmäisen kovana ja matalana, joten kierrepelaajat vapisevat jo nyt sitä ajatellessaan. Mentaalisesti iskukykyinen Medvedev pystyy haastamaan ja lyömään kaikki, jopa Djokovicin. Lohkon kakkossija vaatii ne kaksi voittoa, joten Zverev tai Djokovic on aivan pakko kaataa jo lohkovaiheessa. On tämä hurjaa leikkiä.

Alexander Zverev
Saksalainen on, kuten tällä kaudella on paljon jo puhuttukin, lunastamassa niitä odotuksia, mitä häneen ollaan ladattu. Toissavuoden voittajan siviilielämässä on ollut toki viime viikkoina hienoista turbulenssia, mutta aivan kauheasti tämä ei ole otteissa näkynyt. Nyt keskittyminen ja aktiivinen peli täytyy kuitenkin olla aivan tapissa, sillä puolivaloilla tästäkään lohkosta ei selviä kukaan hengissä. On selvää, että ajoittain passiivinen ja/tai heikosti syöttävä Zverev syödään alkuruuaksi, mutta hyvin syöttävä ja aggressiivinen Zverev taistelee jälleen jopa mestaruudesta. Haarukka kertoo kaiken olennaisen Zverevin potentiaalista. Kaikki lohkojumbon ja turnausvoiton välillä mahdollista.

Diego Schwartzman
Argentiinalainen on nyt mukana ensimmäistä kertaa ja samalla hän oli myös viimeinen, joka tiensä Lontooseen Roger Federerin jo kauan sitten tiedostetun poisjäännin ansiosta selvitti. Diegon kohtalona voi Lontoossa olla valojen ihmettely, sillä ensikertalaisen rooli ei ole ikinä helppo tässä turnauksessa. Ajatus tähän finalistijoukkoon kuulumisesta tai kuulumattomuudesta voi olla hyvinkin turmiollinen. Schwartzman on kyllä sitkeä taistelija, mutta nyt kovemmat lämääjät ovat yksinkertaisesti yksi toisensa jälkeen kovempia tällä alustalla ja näissä olosuhteissa. Massalla menisi heittämällä jatkoon, mutta nyt kohtalona on lontoolaisen kuplaturistin rooli. Valitettavasti.

Semifinaalit:
Tsitsipas vs. Medvedev
Nadal vs. Djokovic

Finaali:
Djokovic vs. Medvedev

Voittaja:
Djokovic.

Eurosport, Eurosport Player- ja Dplay-palvelut näyttävät turnauksen kokonaisuudessaan. Eurosport ja vasurilla.com -blogi ovat yhteistyössä kauden 2020 ajan.