21/11/2020

Ennakko: Semifinaalit, ATP Finaalit 2020

Lontoossa ollaan päästy semifinaalivaiheseen ja ottelut pelataan tänään klo 16, jolloin pelaavat Novak Djokovic ja Dominic Thiem sekä klo 22, jolloin kohtaavat Rafael Nadal ja Daniil Medvedev.

Turnausennakossa povasti, että näistä pelaajista kolme olisi ollut vielä tässä mukana ja että Thiemin paikalla oltaisiin nähty Stefanos Tsitsipas, joka voitti tämän kisan viime vuonna. Thiem kuitenkin "yllätti" hyvinkin kovalla vireellään, sillä US Openin voiton jälkeen miehellä on riittänyt sulateltavaa ja peli ei aivan samoille tasoille ole yltänyt. Lontoossa kuitenkin ylsi ja ottelu Rafael Nadalia vastaan alkulohkossa oli kenties turnauksen paras ottelu tähän mennessä. Thiem onkin löytämässä omaa huippuvirettään juuri sopivaan aikaan. 

Muu kolmikko on pelannut tietysti myös erittäin hyvin kun semifinaalissa ovat. Heistä varsinkin Medvedev ja ehkä jossain määrin Nadal ovat esittäneet välillä brutaaliakin tennistä, joten hyvin mielenkiintoiset kohtaamiset tänään on luvassa. 

Novak Djokovic vs. Dominic Thiem

Novak Djokovic on niin ikään ollut hyvällä pelipäällä Lontoossa, vaikka Medvedev-tappio olikin melkoisen vaisua tekemistä. Tämä toki johtui siitä, että Medvedev oli kertakaikkisen kova seinämäisen puolustuksensa, mutta myös äärimmäisen terävien vastaiskujensa kera. Djokovic ei kerta kaikkiaan löytänyt minkäänlaista reikää Medvedevin puolustuksesta ja kohtasi siinä mielessä ikään kuin kovimman version itsestään. Tuntui jopa siltä, että Medvedev näytti, että se mihin sinä pystyt, niin minäkin pystyn ja vielä vähän enemmän. Ottelussa Djokovic oli se, joka joutui antamaan periksi ja vetäytymään enemmän takarajan taakse, kun taas Medvedev oli kuin liimattuna takarajan päällä.

Tähän täytyisi pyrkiä Thieminkin. Ongelma on vain se, ettei Thiem ole luonnostaan tai lyönneiltään tehty aivan niin aggressiivista kenttäpostitiota ajatellen. Ajan ottaminen pois Djokoviciltä kyllä onnistunee, mutta ei yhtä rajusti kuin Medvedevin toimesta, sillä Thiem vaatii hieman enemmän aikaa lyöntiensä junttaamiseksi, kun enemmän vastapalloon suoremmin tulittava venäläinen. 

Tämä tarkoittaa sitä, että luvassa on armotonta fyysistä taistelua, jossa toista yritetään riepottaa pitkin takarajaa ja ratkoa sitten lyhyistä kulmia käyttäen. Thiem on parhaassa iskussaan niin sitkeä ja fyysinen vastustaja, että parhaimmillaan se voi tuskastuttaa Djokovicia, jos tämän työmoraali ei ole aivan tapissa. Nyt on otettava työrukkaset kouraan ja tehtävä urakkaa oikealla asenteella. Thiem ei varmasti taivu ja voi lopulta olla jopa nälkäisempi näistä kahdesta. Hän on voittanut Djokovicin aiemminkin tässä turnauksessa (viime vuonna), vaikkakin Djokovic on ollut nopeilla kentillä niskan päällä. 

Djokovicille ei missään nimessä tule riittämään nyt se keskikaistaa tulittava totaalitennis, vaan sen lisäksi hänen on pyrittävä olemaan aggressiivinen pelin viejä. Thiem tottelee kyllä voimaa ja aggrea, jos sen määrä on riittävä. 

Summaten, jos Djokovic löytää oman parhaan hyökkäyspelinsä, niin hän on vahvoilla. Jos hän taas on ailahteleva tai aavistuksenkin liian passiivinen, niin Thiem vie. Siinä mielessä tämä on kolikonheittoa, mutta uskon Thiemin olevan lopulta nälkäisempi ja vievän tämän erin 2-1.

Rafael Nadal vs. Daniil Medvedev

Toinen semifinaali on niin ikään erittäin herkullinen. Vastakkain ovat pelillisesti kaksi täysin toistensa kontrastia ainakin lyöntien ominaisuuksien mielessä. Kun Nadal tuottaa palloon rajua yläkierrettä, vetää Medvedev lähes luotisuoraa lyöntiä. Tämä asetelma halliolosuhteissa kallistaa vaakaa rajusti Medvedevin suuntaan, mutta tietysti Nadal on aina Nadal, joka ei yksinkertaisesti suostu häviämään helpolla, vaan tekee itsensä hyvin vaikeasti voitettavaksi. On syytä nostaa, että Medvedev ei ole vielä Nadalia kertaakaan urallaan voittanut. Se voi olla yksi peikko, joka venäläisen on yksinkertaisesti pakko voittaa.

Medvedev oli hyvin lähellä voittoa tasan vuosi sitten, jossa hänellä oli hyvinkin ratkaiseva tuntuinen johto (5-1 ratkaisuerässä), mutta niin vain Nadal käänsi sen itselleen. Kun samaan laariin laitetaan niukka US Openin viimevuotinen finaalitappio Nadalille, niin pieni taakka voi tiukoissa paikoissa tuntua.

Pelillisesti näin hyvää Medvedeviä ei tosin ole sitten viime vuoden lopun nähty. Peli on hyvinkin brutaalia tulitusta takarajan päältä. Kaikkialta ja kaikkialle tulee hyvin suoraa ja sitä kautta matalaa pommia. Tämä on juuri sitä peliä, millä Nadalin saa tolaltaan. Matalaan palloon Nadal joutuu hakemaan kierrettä matalalta, jolloin hän joutuu samalla nostamaan palloa ylöspäin, mihin vuorostaan Medvedevin on mahdollista päästä iskemään ihannekorkeudelta lantion ja hartian välistä vastaan. Tätä varmasti hakee Medvedev koko illan. 

Nadalin tuleekin rikkoa venäläisen rytmiä mahdollisimman paljon ja liikuteltava tätä jyrkillä kulmilla niin, että hän joutuu lyömään paljon liikkeestä, suorastaan juoksusta. Nadalin on pakko yrittää pelata myös Medvedevin omilla aseilla eli tultava paljon vastaan, vaikka se suurelta osin hankalaa onkin, koska pallo tulee nyt kovaa ja matalana. On lyötävä suorempaa myös itse ja sopivan paikan tullen on laitettava kierrehelvettiä pystyyn vaikka se halliolosuhteissa huomattavasti vaikeampaa onkin. Nadalin voi pelastaa erittäin hyvä syöttäminen, mitä on nyt Lontoossa nähty. Se on yksi tärkeimmistä avainasioista mikäli espanjalainen tästä jatkoon halajaa. Taistelusta tai asenteesta Nadalin peli tuskin jää kiinni, mutta sitä nimenomaan tarvitaan nyt rajusti. Tästä on pakko saada eräänlainen koiratappelu, jossa kumpikaan ei ymmärrä antaa periksi. Ei varsinkaan Nadal.

Vähän on kuitenkin sellainen tunne, että Medvedev löytää tai oikeastaan jatkaa loistavaa grooveaan ja selättää vihdoin Nadal-peikkonsa ja ottaa siis ensimmäisen voittonsa espanjalaisesta. Samalla kääntyy jonkinlainen lehti nuoremman sukupolven suuntaan. Medvedev 2-0.

Eurosport, Eurosport Player- ja Dplay-palvelut näyttävät ottelut. Eurosport ja vasurilla.com -blogi ovat yhteistyössä kauden 2020 ajan.