22/11/2020

Ennakko: Dominic Thiem vs. Daniil Medvedev, ATP finaalit 2020 (finaali)

Hurjat semifinaalit, jotka vastasivat niille asetettuja korkeita odotuksia, tarjosivat tennisviihdettä todellakin koko rahalla. Molemmat ottelut päättyivät vasta ratkaisevissa kolmansissa erissä ja molemmissa lauluun lähti kokeneempi pelaaja (Novak Djokovic ja Rafael Nadal). Näin molemmista voittaneista pelaajista (Dominic Thiem ja Daniil Medvedev) tuli pelaajia, jotka ovat voittaneet samassa turnauksessa sekä Djokovicin, että Nadalin. Nostettakoon sellainen detalji tässä ja nyt, että näitä kavereita ei ylipäätään kovin montaa maailmassa ole. 

Semifinaalit menivät hieman niiden pelikirjojen ja povausten mukaan mitä ennakossa hahmottelinkin. Thiem oli lopulta rohkeampi ja Medvedev tylympi kuin vastustajansa. Nuorempi kaarti alkaakin tehdä nyt juuri sitä, mitä heiltä on jo pitkään odotettu ja hyvä niin. Ensin menestystä on alkanut tulla vanhempien kustannuksella Masterseissa ja nyt ollaan jo selkeästi siinä vaiheessa, jolloin näitä voittoja saadaan Grand Slameissä sekä tässä finaaliturnauksessa. Uudet kuninkaat tulevat ja ensi vuosi voi olla hyvinkin erinäköinen kuin menneet 15 vuotta.

Finaalissa asetelma on kuitenkin se, että jompikumpi pelaajista ottaa ensimmäisen ATP-finaaliturnausvoittonsa. Sikäli paljon on siis pelissä.

Pelillisesti pelaajien kontrastit tarjoavat jälleen kerran hyvinkin mielenkiintoista seurattavaa. Thiem pelaa hieman nadalmaisesti suuremmalla kierteellä ja Medvedev takoo, varsinkin rystyllään, melkoisen suoraa pommia. 

Nadal ei, kuten oli hieman odotettua, juuri tähän pystynyt riittävän hyvin vastaamaan, mutta Thiem todennäköisesti pystyy, sillä hänen lyöntiarsenaalinsa on halliolosuhteissa jonkin verran tehokkaampi lyönnin kovuuden kautta. Se saattaakin pitää Medvedeviä kurissa, sillä pidempi lyönti työntää tämän taaemmas. Sieltä venäläisen on vaikeampi tulittaa niin painavaa ja suoraa lyöntiä, jolla haavoittaa itävaltalaista. Kämmen vs. kämmen -kisan venäläinen häviää käytännössä Thiemille pystyyn, mutta rystypuolen varmuudellaan Medvedev pystynee haastamaan Thiemiä. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä kuinka ja minne pelaajat pyrkivät peliä kääntämään. 

Thiem on nykyisin pelaajista monipuolisempi ja hän varmasti seurasi kuinka Nadal sai muun muassa verkolle nousuillaan ja runsailla alakierteillään Medvedevin peliä ajoittain sakkaamaan. Medvedev yrittää pitää pelin rytmikkäänä, mikä näkyy myös hänen nopeudessaan pisteiden välillä. Semifinaalissa keskimääräinen aika pisteestä seuraavaan taisi olla noin 14 sekuntia ja se on silloin melko nopeaa toimintaa. Tämä kuvastaakin sitä rytmihakuisuutta, mikä hänellä pelissään on.

Thiem tulee viljelemään varmasti paljon slicea rystypuoleltaan pitäen pallon matalana, jota Medvedev joutunee rajusti nostamaan, minkä jälkeen Thiem on valmis iskemään joko kovalla rysty- tai kämmenkiertolämärillään pallon läpi.

Syötön ja syöttämisen osalta asetelma on melko tasainen. Molemmat ovat syöttäneet erittäin hyvin ja breikit ovat todennäköisesti hyvin harvassa, jolloin 2-3 tiebreak-erää ei juuri yllättäisi. Silloin mitataan erityisesti mentaalista vahvuutta, mitä molemmat kyllä semifinaaleissaan esittelivätkin. Ei ole ikinä helppo kaataa Djokoviciä ja/tai Nadalia, joille voitto on jo puolittain tarjolla. Kovat näytöt saatiin siis tästäkin näkökulmasta. 

Tasainen ja fyysinen ottelu on siis tulossa finaalistakin, enkä yllättyisi kolmen tunnin maratonista. Thiem sai muutamia tunteja enemmän palautumisaikaa, mikä oli toki tervetullutta, mutta en usko sen nyt näyttelevän niin isoa roolia, sillä peli on hallissa nopeampaa ja pisteet keskimäärin hieman lyhyempiä. 

Veikataan tämän kerran skenarioksi nyt vaikka niin, että Thiem on aiempien keskinäistenkin otteluiden (Thiem johtaa 3-1) valossa henkisesti sen verran niskan päällä, että Medvedeviltä vaaditaan aivan täysosumapeliä, johon hän ei aivan yllä, joten Thiem on mestari eräluvuin 2-1.

Eurosport, Eurosport Player- ja Dplay-palvelut näyttävät ottelut. Eurosport ja vasurilla.com -blogi ovat yhteistyössä kauden 2020 ajan.