07/01/2021

Kausiennakko 2021

Vuosi on vaihtunut ja tenniskausi on alkamaisillaan! Tätä kirjoittaessa WTA Tourilla pelataan jo ja ATP Tourillakin on jo karsintaottelut käynnissä. Kausiennakoissa maalataan perinteisesti kuitenkin kauden isoa kuvaa, joten tervetuloa mukaan kauteen 2021!

Pientä varaslähtöä tähän kauteen otettiin kuitenkin jo blogin joulukalenterissa, joten suosittelenkin heti alkuun sen pikaista selaamista. Erityisesti luukut 1341017, 1820 ja 21 sivuavat ja taustoittavat jossain määrin jo tätä vuotta. Kymppiluukun takaa löytyy tuttuun tapaan tulevan kauden top-10-ennustus perusteluineen. Itse listahan näytti tältä:

  1. Dominic Thiem
  2. Novak Djokovic
  3. Rafael Nadal
  4. Daniil Medvedev
  5. Stefanos Tsitsipas
  6. Alexander Zverev
  7. Roger Federer
  8. Andrei Rublev
  9. Matteo Berrettini
  10. Denis Shapovalov
Paljon kuitenkin riippuu siitä, miten kausi saadaan liikkeelle ja vietyä ylipäätään läpi. Korona näyttelee edelleen hurjan isoa roolia ympäri maailmaa, eikä rokotteiden saatavuus saati rokotusvauhti ole ainakaan vielä päätä huimannut. Ja missä vaiheessa urheilijat ylipäätään saavat rokotteita? Ovatko he sen etuoikeutetumpia kuin muut? Tuskinpa sentään. 

Valoa kuitenkin on. Rokote on nyt joka tapauksessa olemassa ja ilman sitäkin urheilutapahtumia on saatu vietyä niin tenniksessä kuin muissakin lajeissa läpi. Laji itsessään ei tartuttamisen kannalta ole se pahin mahdollinen, mutta toki riskit esimerkiksi jatkuvine matkustamisineen kasvavat. 

Toivotaan, että kuplat pitävät ja että kausi saadaan pelattua normaaliohjelmalla, sillä tennisarkea alkaa olla jo kova ikävä. Normikauden oletuksella mennään kuitenkin tässä ennakossa, vaikkakin selvää lienee, että kalenteri tulee elämään kauden aikana ehkä rajustikin.

Isossa kuvassa olemme suuren äärellä. 

Viime kaudella saatiin vihdoin se kauan odotettu uusi Grand Slam-mestari (Dominic Thiem). Melkein povaisinkin, että tällä kaudella saadaan seuraava. Grand Slamit ovat olleet melkoista harvainvaltaa, mutta nyt, kun viimeisistä kuninkaista näyttää olevan jäljellä enää kaksi (Novak Djokovic ja Rafael Nadal), niin tilaa alkaa olla. 

Varsinkin kun kolmas kuningas Roger Federer on vetäytynyt viivästetystä Australian Openista polvivamman kuntoutuksen jatkumisen vuoksi. Lisäksi viestit Federer-leiristä ja niiden tulkinnat vaikuttavat hieman siltä, että tämä viimeisin loukkaantuminen on ollut ehkä se uran pahin, eikä paluu sen jäljiltä ole helppo, eikä ikäfaktori sitä ainakaan helpota. Jännittävä tietysti nähdä, mutta selvää lienee se, että Wimbledonissa 2021 nähdään Federerin viimeinen iskun paikka. Silloin hänellä on varmasti kaikki pelissä. Aivan kaikki.

Yhtä hyvin sama voi koskea Nadalia Roland Garrosilla tai jopa Djokoviciä Australian Openissa. 

Djokovicin viime vuosi meni monella tapaa poskelleen vaikka kauden alku lupasi jopa tuttua dominointia. Miten hän siis käsittelee nämä paineet ja loppuvuonna aaltoilleet peliesitykset? Nadalin Roland Garros -voitto raskaissa oloissa puolestaan jopa yllätti jo meistä monia. Miten käy tänä vuonna kun kaikki saavat alle ehjän massakauden eikä siirtymä kovilta kentiltä massoille ole yhtä nopea? 

Nämä voivat olla vielä ehkä hieman liian kaukaa haettuja skenarioita, mutta lopulta Grand Slamien voittotahti alkaa hiipua kuninkaillakin ja hävitä sitten kokonaan. Se aika on koko ajan lähempänä.

Nuoret tulevat nyt laajalla rintamalla ja heillä on uutta uskoa. Paljon. US Openin voitti uusi mestari. Lontoon ATP-finaalit voitti uusi mestari (Daniil Medvedev). Yksi nuorista voitti eniten turnauksia viime kaudella (Andrei Rublev). Ja niin edelleen. Kaikki tämä pelaa heidän pussiinsa. Iso asia tenniksessäkin on kova usko voittamiseen ja hirmuinen mentaalinen vahvuus. Tätä alkaa nuorilla miehillä kuten Thiem, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev ja Andrei Rublev olla vähintäänkin riittävästi. Kun alla on myös isoja voittoja ja päänahkoja kovissakin paikoissa, niin palikat ovat monella jo kohdillaan. Sääliksi käy väliinputoajasukupolvea Grigor Dimitrov, Milos Raonic, Kei Nishikori ja kumppanit, jotka yksinkertaisesti ottivat liian pahasti kuonoon mestareita, eivätkä koskaan nousseet aivan terävimpään kärkeen Grand Slam-voitoista realistisesti ja jatkuvasti taistelemaan. Sitä he eivät tee myöskään tulevalla kaudella. Aika on armoton. Tennis, jos mikä, on laji, jossa paikat pitää käyttää monessa mielessä.

Oman mausteensa kauteen antaa olympialaiset, jos ne vain suinkin saataisiin tänä vuonna pelattua. Se voi olla esimerkiksi Djokovicille hyvinkin tärkeä tapahtuma, sillä kultamitali puuttuu kokoelmasta. Djokovicin on ollut Aasian kiertueella hyvin vahva viime vuosina. 

Listataan tähän alle vielä kauden suurvoittajat ja viime vuoden tapaan myös ne kakkossuosikit:

Australian Open: Thiem / Djokovic
Roland Garros: Thiem / Nadal
Wimbledon: Djokovic / Federer
US Open: Medvedev / Thiem

Olympialaiset: Djokovic / Medvedev

Siinä siis se! Entä miltä omat listanne näyttävät? Laitetaan twitterin #tennisfi-tagin alle tänäkin vuonna hyvät pöhinät ja jatketaan timanttista keskusteluamme tänäkin vuonna myös siellä!