14/11/2021

Ennakko: ATP Finaalit 2021, Torino

 ATP-kiertue päättyy seuraavan viikon aikana Torinoon, jossa pelataan finaaliturnaus nyt ensimmäistä kertaa! Mukana on jälleen kerran kauden kahdeksan parasta pelaajaa, joten huipennuksen luulisi olevan jälleen hurja, mutta tuleeko turnauksesta sittenkin jonkin sortin pannukakku eli aivan liian ennustettava?

Toivotaan tietysti, että ei. Mutta. Vaikuttaisi vahvasti siltä, että kaksi pelaajaa on sittenkin muita nyt edellä ja heistäkin toinen vielä ainakin henkisesti kilometrejä toista edellä. Kaksikko on luonnollisesti kärkisijoitetut eli Novak Djokovic ja Daniil Medvedev. 

Muulla porukalla on täysi työ rikkoa tämä rintama, mutta yllätysmahdollisuuksia toki tulee. Alla arviot pelaaja pelaajalta.

Punainen lohko:


Daniil Medvedev
Venäläinen on turnauksen puolustavan mestarina tänäkin vuonna hyvin vahvoilla. US Openin voiton jälkeen säästeliäästi esiintynyt Medvedev kärsi kuitenkin Pariisin sisä-Mastersissa melko kirvelevän tappion Djokovicille, joten varmasti jotain kolhuja se jätti. Uskoa on horjutettu, mutta ehkä vain Djokovicin suhteen. Lohko on mielenkiintoinen ja yllätyksiäkin toki voidaan nähdä, mutta siitä huolimatta vaikea nähdä, että jotkut pystyisivät kampeamaan venäläisen ulos semifinaaleista. Medvedev ehdottomasti jatkoon, sillä hänen hurjin seinäpeli on melkoisessa kuosissa. Finaaliainesta, ehkä jopa voittaja-ainesta.

Alexander Zverev
Pariisissa aavistuksen väsähtäneeltä vaikuttanut Zverev on voittanut Medvedevin tapaan tämän finaaliturnauksen kertaalleen ja haluaa varmasti päättää olympiakultakautensa toiseenkin kruunuun. Ennen Pariisia hän otti hienon turnausvoiton Wienistä, joten peli on iskussa hänelläkin, mutta lepsuiluun tai passiiviseen peliin ei ole nyt varaa. Todennäköisesti semeihin, vaikkakin tiukassa ratkaisevassa matsissa alkulohkossa Matteo Berrettiniä vastaan voi käydä huonostikin. Turnausvoittoon saakka en jaksa uskoa Pariisin jälkeen.

Matteo Berrettini
Sanoisin, että Berrettinissä on kotiyleisön edessä hieman jopa mustan hevosen ainesta. Jos vetää hurmiossa, niin voi tehdä oikeasti vaikka mitä ja siis siitäkin huolimatta, että hallikaudelta on vasta kolme ottelua Wienistä. On kuitenkin niin, että italialaisen kaatamiseen on vaadittu kovaa virettä lähes koko vuosi. Nyt jatkopaikka vaatisi kuitenkin joko Medvedevin tai Zverevin kaadon, joten vähän siinä ja siinä onnistuisiko moinen. Rystypuolen puutteet kostautunevat kovimpia vastaan hallissakin?

Hubert Hurkacz
Pariisissa semifinaalissa Djokovicille taipunut Hurkacz on mukana nyt ensimmäistä kertaa ja se voi vähän näkyä, vaikka toki uran ensimmäinen iso voitto Masters-tasolta antaa varmasti porukkaan kuulumisen tunnetta, mikä on aivan ehdoton edellytys edes pienelle toiveelle jatkopaikasta tästä kivikovasta lohkosta. Vaikea voitettava, mutta ne pienet hetket, jolloin joko voitetaan tai hävitään, tulee vielä tänä vuonna maksamaan jatkopaikan. Ei ole Torinossa missään nimessä turistina, mutta tiukassa voitot ovat. Avainmatsi versus Berrettini olisi pakko voittaa ja sitten... Niin. No, tiukassa on.


Vihreä lohko:


Novak Djokovic
Niinpä. Mitä tähän voisi sanoa? Tänä vuonna kolme Grand Slamiä, pari isoa pettymystä, mutta huima paluu voittokantaan jälleen Pariisissa käsittämättömän kovalla mentaliteetillä. Oli Pariisin finaalissa Medvedeviä vastaan ison osan ottelua huonompi pelaaja, mutta niin vain roikkui, käänsi ja voitti finaalin. Onko samassa tilanteessa Torinossa jää nähtäväksi, mutta isohko yllätys olisi, jos ei löytyisi semifinalistien joukosta. Sen jälkeenkin vaikea nähdä, että suhteellisen tuoreena olisi lyötävissä. Voitto Pariisissa oli itseluottamukselle suuren suuri asia. Finalisti ja voittaja kuuden (!) vuoden tauon jälkeen?

Stefanos Tsitsipas
Kaudella hyvää tekemistä ja kruununa muun muassa ensimmäinen Grand Slam-finaali ja ensimmäinen Masters-voitto. Siitäkin huolimatta vähän ehkä tasaisuus haki vielä tänä vuonna. Odotukset olivat varmasti korkeammalla. Monet yllätystappiot himmensivät varmasti vuotta, joten toissa vuoden mestarina nyt olisi hyvä näytön paikka. Taistelee todennäköisesti Rublevin kanssa toisesta semifinaalipaikasta, joten lipsahduksiin ei ole nyt varaa. Paikat on käytettävä ilman epäröintiä nyt. Semifinaaliainesta kuitenkin ja jos aivan kaikki natsaa, niin ei finaalikaan ihan mahdoton ajatus ole.

Andrei Rublev
Kovaa moukaroiva Rublev on noussut näihin kärkikahinoihin ja peli on onneksi myös monipuolistunut. Silti usein tulee tunne, että kangistuu sittenkin kaavoihinsa ja mättää palloa maailman loppuun saakka niin kovaa kuin pystyy. Rytminvaihdokset ja monipuolisuus ei välttämättä aina riitä. Loppukausi on ollut vaikea, enkä usko, että paukut aivan riittävät nytkään, sillä seura on äärimmäisen kova. Avainmatsit ovat Casper Ruudin ja juuri Tsitsipaksen kohtaamiset. Djokovic syö nyt elävältä. 

Casper Ruud
Ensikertalainen Ruud on tänä vuonna osoittanut osaavansa pelata hyvin niin sisällä kuin myös kovilla kentillä. Nyt seura on kuitenkin kovin mahdollinen, joten ensikertalaisena nämä menevät usein vähän ohi. Kun yhtälöön lisätään vielä aavistus kirkkaimpien valojen ihmettelyä, niin vähän tässä on vaara, että norjalainen jää vielä tänä vuonna muiden jalkoihin. 

Semifinaalit:
Djokovic vs. Zverev
Medvedev vs. Tsitsipas

Finaali:
Djokovic vs. Medvedev

Voittaja: Djokovic.

Eurosport ja Eurosport Player näyttää turnauksen.

Vasurilla-blogi/Tenniskoulu Topspin ja Eurosport ovat yhteistyössä kaudella 2021.