Blogin perinteinen joulukalenteri jäi tänä vuonna valitettavasti muiden kiireiden ja sekä joulukuun alun sairastelujen jalkoihin. Nyt on kuitenkin korkea ja oikea aika palkita perinteisin menoin vuoden parhaat. Valinnat on siis tehty. Yhden miehen raati oli valinnoissaan jokseenkin yksimielinen, vaikkakin useampaan kategoriaan oli tyrkyllä useampi hyvä ehdokas.
Mutta siis, palkinnon saa...
Vuoden paras: Novak Djokovic
Oli tänä vuonna kirjoittamassa tennishistorian lähes kaikilta osin uusiksi. Grand Slam-voitot tasoihin Rafael Nadalin ja Roger Federerin kanssa, eniten ykkösranking-viikkoja, eniten loppuvuoden ykkösrankingejä ja niin edelleen. Hurjasta vuodesta huolimatta paljon jäi varmasti hampaankoloonkin. Olympiavoitto, US Open ja sen myötä kalenterivuoden Grand Slam jäivät lopulta saavuttamatta, mikä kirvelee todennäköisesti pitkään. Hyvin mielenkiintoinen pelaaja myös ensi vuonna. Miten käsittelee nämä pettymykset? Entä onko ottamassa Covid-19-rokotteen vai joutuuko kisajärjestäjien tai jopa kanssapelaajien hampaisiin?
Vuoden ottelu: Carlos Alcaraz vs. Stefanos Tsitsipas, US Open
Se oli ottelu. Pelin taso oli järkyttävän kova läpi ottelun, jonka aikana tuli kotisohvallakin huudettua noin 7143489 kertaa "WAU, ei jum****ta, mikä piste!!!" Pahoittelut vielä kerran kotijoukoille. Ottelun parhaat palat tästä. Nauttikaa!
Vuoden valmentaja: Juan Carlos Ferrero
Carlos Alcarazin kasvu viime vuoden ATP-tulokkaasta mestarien haastajaksi on ollut yksi vuoden huimimpia kehityskaaria ja tietysti valmentajalla sekä tiimillä on isoin rooli tässä kaikessa. Suvereeni voitto ATP NextGen-turnauksesta ja loistavaa peliä kiertueella. Pelistä paistaa edelleen välillä läpi nuoruuden into ja hienoinen epätasaisuuskin, mutta peliin on tarttunut myös ihailtavaa kypsyyttä hurja määrä. Peli ei ole pelkkää kaasua, vaikka juuri se pelin jatkuva aktiivisuus upeinta katseltavaa onkin. Fyysisesti Alcaraz kypsyy kovaa vauhtia ja mentaalisesti tämä otti isoja loikkia tänä vuonna. Vaikuttaisikin, että Juan Carlos Ferrero on täysin oikea henkilö viemään nuorta espanjalaista parhaiten eteenpäin, joka on ehtottomasti yksi ensi vuoden mielenkiintoisimpia pelaajia. Aiemmille #nextgen-voittajille on käynyt pääosin aika mukavasti.
Vuoden kehittyjä: Aslan Karatsev
Lähes puskista Grand Slam-tason tekijäksi. Hyytyi vähän loppukaudesta, mutta hurja nousu alkoi heti kauden alussa, joten jännittävä nähdä miten kausi 2022 starttaa. Pisteitä on paljon puolustettavana.
Vuoden comeback: Andy Murray
Jonkinlaisen comebackin tänäkin vuonna tehnyt Andy Murray lienee syytä palkita tänäkin vuonna. Perustelut käytännössä samat kuin viime vuonna. Villiä korttia satelee, joten 2022 on syytä lunastaa suuria odotuksia enemmän ja enemmän myös pelillisesti.
Vuoden eläköityjä: Carla Suarez Navarro
Vakavan sairauden jälkeinen paluu WTA-kiertueelle, mutta myös jäähyväiset olivat koko Carlan tarina huomioiden erittäin koskettavia hetkiä. Kaikkea hyvää taistelijalle pelikenttien ulkopuolelle!
Vuoden yllätys: Novak Djokovicin voittotahdin hyytyminen
Monia unelmia jäi hurjasta kaudesta huolimatta saavuttamatta, joita pidettiin jossain määrin todennäköisinä viimeistään kauden edetessä. Löpö taisi lopulta loppua niin henkisesti kuin fyysisesti. Olympiakulta, olympiamitali, US Open, Grand Slam jäivät saavuttamatta, vaikka hyvältä pitkään näyttikin. Tuskin enää koskaan saa tai rakentaa itselleen vastaavaa mahdollisuutta.
Vuoden piristysruiske: Emma Raducanu
Naisten puolella pakka on ihanasti sekaisin ja täysin puskista tullut US Open -voittaja Emma Raducanu oli raikas tuulahdus suurvoittajien porukkaan. Tällaisia yllätyksiä myös miesten puolelle!
Vuoden kostea silmäkulma: Suomen voitto Intiasta Davis Cupissa
Sykähdyttävimpiä suomalaishetkiä tenniksessä kotiyleisön edessä. Hieno tapahtuma, hieno tunnelma, hieno tulos. Jälleen kerran. Keväällä maailmanlohkoon?
Vuoden uutuus: Linjatuomarien korvaaminen hawk-eye-tuomarilla yleistymässä
Tätä olen kuuluttanut jo pitkään. Miksi kiertueella ylipäätään on edelleen monessa turnauksessa linjatuomareita, joissa siis hawk-eye on käytössä? Onneksi tällä kaudella oli kuitenkin selvästi enemmän turnauksia, joissa kaikki tuomiot teki "haukansilmä". Kehitys on hyvä. Täysin turhaa tuomio- tai animoitua haastamisdraamaa jää näin pois. Kiitos paljon. Saa ottaa käyttöön kaikkialla, missä myös haukansilmä paikalla.
Vuoden moka: Ranking-pisteiden laskenta
En jaksanut edes yrittää selvittää, miten pisteet tällä kaudella koronavuosien vuoksi laskettiin, mutta listoilla pyöri kärkipäässä pelaajia, joilla oli vain kourallinen otteluita pelattuna viimeisen kahden vuoden aikana. Toivottavasti tämä farssi loppuu tässä ja nyt, vaikka korona ei tällä hetkellä osoitakaan hiipumisen merkkejä.
Vuoden potilas: Roger Federer
Myös viime vuonna tämän "palkinnon" saaneen Roger Federerin tilanne ei valitettavasti näytä parantuvan. Vain muutamia otteluita tänä vuonna pelannut Federer alkaa väkisinkin kokea iän tuomat fyysiset haasteet. Paikat eivät tahdo kestää, palautuminen ottaa enemmän aikaa, nopeus katoaa ja niin edelleen. Olisiko ensi vuosi viimein jäähyväisvuosi? Aukko, minkä Federer eläköityessään jättää on toki mahdoton täytettäväksi, mutta tämä vuosi kuitenkin osoitti, että tennis elää, kehittyy ja voi hyvin ilman suurimpia nimiään. Majesteettisen kuninkaalliset ja pitkät jäähyväiset olisivat tyylikkäämpi päätös Federerin uralle kuin jatkuva rimpuilu vammojen sekä nuorempien prinssien kanssa.
Vuoden fashion: Adidas x Marimekko
Tennismuoti ansaitsee oman palkintonsa tänäkin vuonna ja palkinto onkin helppo. Marimekon Unikko-kuosi Adidaksen tennisvaatetuksessa jakanut maailmalla mielipiteitä, mutta näin suomalaisittain katsottuna, tyylikästä on! Ennen kaikkea tämä on kuitenkin valtavan hieno asia Marimekolle. Upea yhteistyö, enkä usko, että näin hurjaa, lähes viikottaista ja maailmanlaajuista näkyvyyttä voisi juuri enempää urheilun saralta saada. Esimerkki, jota saa seurata!
Vuoden paha poika: Stefanos Tsitsipas
Vessatauot. NE vessatauot. Ne olivat liikaa jopa säännönlaatijoille ja ensi kaudella vessataukoihin tulossa joku roti.
Suuren suuret onnittelut voittajille ja kuten aina, palkinnot voi noutaa Helsingistä Tenniskoulu Topspinin toimistolta!