04/03/2022

Ennakko: Suomi vs. Belgia, Davis Cup 2022

Suomi-tenniksen isoin viikonloppu on täällä! Voitolla mennään Davis Cupin finaaliturnaukseen, mutta miten käy? Tässä ennakko!

Odotettavissa on klassisen kaunis ja perinteinen Davis Cup-kohtaaminen, jossa Suomi lienee hienoinen haastaja. Mutta sitten taas toisaalta, kotiyleisön tuella on "altavastaajana" yllätetty isompiakin nimiä, kuten Dominic Thiem muutama vuosi sitten. Asetelma on kuitenkin äärimmäisen herkullinen. Jo etukäteen vaikuttaisi siltä, että tämä kohtaaminen on ikään kuin tehty urheiludraaman ikimuistoiseksi klassikoksi.

Viikonlopun ottelut näyttävät (tässä vaiheessa) tältä:

Perjantai (klo 18 alkaen)

Otto Virtanen vs. David Goffin
Emil Ruusuvuori vs. Zizou Bergs

Lauantai (klo 14 alkaen)

Harri Heliövaara/Emil Ruusuvuori vs. Sander Gille/Joran Vliegen
Emil Ruusuvuori vs. David Goffin
Otto Virtanen vs. Zizou Bergs

Jokainen ottelu on, kuten aina Davis Cupissa, erittäin merkityksellinen. Sitä ne ovat varsinkin nyt, kun lähes jokainen ottelu on melkein jopa kaikkien mahdollisuuksien ottelu. Etukäteen vaikuttaisi siltä, että perjantain ottelut olisivat ne selkeimmät, sen verran vahvat ennakkosuosikit ATP Tourin nimet Emil Ruusuvuori ja David Goffin ovat verrattuna pääosin tasoa tai kahta alempana pelaaviin Otto Virtaseen ja Zizou Bergsiin. 

Mutta yllätysmahdollisuudet ovat toki perjantainakin olemassa. Toivottavasti vain kuitenkin ensimmäisessä ottelussa, jossa kohtaavat siis Otto Virtanen ja David Goffin.

Goffin ei ole ollut viime aikoina aivan entisaikojensa vireessä, joten "pöljänä päivänä" Otto voi pitää Belgian ykköstykkiä todella tiukoilla kovilla syöttö- ja kämmenlämäreillään. Jos joku pystyy tänä viikonloppuna ampumaan Goffinin ulos kentältä, niin se on Otto. Metro Areenalle tuotu alusta suosii muutenkin jossain määrin Suomea, sillä nopeahko matalapomppuinen kenttä ei anna armoa tulivoimaisten pelaajien luotien edessä. Varmaa toki on, että kokenut kehäkettu Goffin osaa kyllä hyydyttää kovimmatkin tulittajat, joten Oton tulee pitää pää kylmänä ja keskityttävä kärsivällisesti tulituksensa laatuun. Pallo tulee paljon takaisin, mutta jos paikat käyttää, niin mahdollisuudet yllätykseen ovat olemassa. Ennakkoluulottomasti haastaminen voi poikia hienoja asioita.

Perjantain toinen ottelu on lähtökohtaisesti mielestäni selkein. Emil on hurjassa vireessä ja hänen kaatamiseensa viikonlopun aikana vaaditaan melkoista esitystä. Zizou Bergs on kyllä energinen, vikkelästi liikkuva pelaaja, joka tykkää hyökätä paljon ja jopa verkolle, mutta hurjin tulivoima vesittyy hieman liialliseen pallon pyörittämiseen kämmenellä. Lisäksi, jos Emil löytää Bergsin rystypuolen riittävän hyvin ja painavasti, niin tämä voi olla jopa äkkiä taputeltu.

Minimivaatimus perjantaille Suomen kannalta olisikin vähintään 1-1 tilanne. Toki unelmapäivä ja 2-0 olisi jo melkoista ja käytännössä hurja loikka kohti finaaliturnausta.

Lauantain ensimmäinen jännitysnäytelmä on ihanan perinteisessä kohdassa eli maaottelun keskimmäisenä otteluna (3. ottelu) pelattava nelinpeli. Vastaan astelee Belgian kova nelinpelipari Sander Gille/Joran Vliegen, mutta paljon huonompi ei toki ole Harri Heliövaara/Ruusuvuorikaan, jos näin edes ovat. Harrin peli on kulkenut alkuvuonna ja upeita päänahkoja on tullut ATP Tourin nelinpelikonkareista sekä muista isoista nimistä, kuten Alexander Zverevistä, jonka Harri ja Lloyd Glasspool saivat aivan raivon partaalle. Nelinpeli on nyt hyvin iso ottelu ja se meidän täytyisi melkein väkisin voittaa, jolloin ykköspelaajien ja kakkospelaajien keskinäisistä otteluista riittäisi enää yksi voitto, jos siis oletetaan tilanteen olevan perjantain jälkeen tuo 1-1. 

Ykköspelaajien kohtaaminen voi siis muodostua ratkaisuotteluksi. Jos näin käy, niin nitrot esiin, sillä herrojen Ruusuvuori ja Goffin edellinen kohtaaminen parin viikon takaa oli sellainen vuoristarata, että oksat pois. Emil kuitenkin voitti ja sanoisin, että tällä henkisellä yliotteella, tällä alustalla ja kotiyleisön tuella Emil vie tämän ja Suomen mahdollisesti jo ratkaisevaan 3-1 -johtoon. 

Jos taas Emil tasoittaa puntit 2-2:een, on edessä se täydellisen draaman täydellinen loppukliimaksi eli Davis Cupin ratkaisuottelu kakkospelaajien välillä. Nämä kohtaamiset ovat joskus aivan hirmuisia jännitysnäytelmiä. Panokset ovat aivan valtavat. Edelleen Otolta vaaditaan hurjaa kypsyyttä ja huolellisuutta yhdistettynä siihen omaan lämäripeliin, mikä ei aina ole helpoin kombinaatio, mutta hyvällä sykkeellä ja fokuksella tietysti täysin mahdollista. Vastus (Bergs) ei ole mahdoton, mutta hurjan sinnikäs ja todella energinen belgialainen on ja joka varmasti syttyy tähän mahdolliseen ratkaisuotteluun. 

Toki niin syttyy myös Otto.

Kristallipallo näyttääkin, että Suomi vie tämän siis vähintäänkin lukemin 3-2 ja matka kohti finaaliturnausta voi alkaa! Huh huh ja vamos!!! On tämä melkoista! 

Ruutu Urheilu näyttää koko taiston, mutta sen sijaan nähdäänpä kaikki Espoossa!