12/03/2022

Ennakko: Indian Wells Masters 2022

Kauden ensimmäinen Masters pelataan tuttuun tapaan Indian Wellsissä ja tässä turnaukseen aavistuksen harhainen ennakko, sillä osa ensimmäisen kierroksen otteluista on jo pelattu. Muun muassa Davis Cupissa Espoossa taistellut Emil Ruusuvuori on jo ehtinyt ottaa ensimmäisellä kierroksella maittavan päänahan Philipp Kohlschreiberista. Vamos Emil!

Suosikit

Suosikit eivät yllätä varmasti ketään.

Australian Openin finaalipari Rafael Nadal sekä Daniil Medvedev ovat pienen tauon jälkeen varmasti iskussa ja valmiita taistelemaan voitosta. Siitäkin huolimatta, että viime vuonna, poikkeuksellisesti syksyllä pelatussa Indian Wellsissä, saatiin yllätysmestari (Cameron Norrie), en nosta mestaruustaistoon kuin Medvedevin ja Nadalin. 

Nadalin kauden alku on ollut vakuuttava ja samalla koko uran paras (kolme turnaus- ja 15 otteluvoittoa, ei tappioita). Australian Openin voitto oli kauden, ehkä jopa uran makeimpia voittoja, mutta asetelmien kannalta tärkeää on myös se, että hän otti mahdollisesti ison henkisen niskalenkin Medvedevistä Acapulcon ATP500-turnauksessa voittamalla tämän suoraan 2-0. Tämä kertoo, että ilman haavereita Nadalin täytyy olla se suurin suosikki. Kaavio ei ole helpoin mahdollinen, sillä nälkäisiä ja vaarallisia haastajia riittää luonnollisesti joka kierrokselle, mutta ennakkosuosikin viitta lienee Nadalilla vaikka edellisestä Indian Wells-voitosta onkin jo yhdeksän vuotta. Australian Openin hän oli edellisen kerran voittanut  toki 13 vuotta sitten, joten välttämättä tuota ei kannata tuijottaa. Isoin taisto on kuitenkin tulossa ehkä semifinaalissa Daniil Medvedeviä vastaan?

Daniil Medvedev on uudessa tilanteessa monella tapaa. On maailman ykköspelaajan ranking ensimmäistä kertaa turnaukseen lähdettäessä. On myös pieni paine sen pitämisestä, sillä hänen täytyisi päästä vähintään puolivälierään, jotta ykköspaikka säilyy. On Venäjän ja Ukrainan tilanne, joka varmasti vaikuttaa niin venäläisiin kuin ukrainalaisiin, kuin moniin muihinkin pelaajiin. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Medvedev nämä asiat käsittelee. Yleisö voi valitettavasti ottaa pelaajia hampaisiin, vaikkeivat nämä sotaa hyväksyisikään. Ihan helpoin tilanne ei siis Medvedevillä todennäköisesti ole, mutta onpa hän kovissa paikoissa ollut ennenkin. Kaavio ei ole kovin mahdollinen, mutta Nadal-välierä kummittelee jo ykkösen ajatuksissa?

Haastajat

Vaikka suosikit lienevät kaikille tutut, niin tuttua ja samalla yllätysvalmista haastajajoukkoa toki riittää. Kuten todettua, oli Cameron Norrien viimevuotinen voitto monista poisjäänneistä huolimatta melkoinen yllätys. Voihan sama tietysti toistua tänäkin vuonna, mutta piirun verran vaikeampaa se toki on, sillä nyt suurin osa pelaajistosta on tuoreemmalla fysiikalla ja päällä ylipäätään paikalla. 

Suurimpina haastajina nousevat muut Australian menestyjät kuten Matteo Berrettini ja Stefanos Tsitsipas sekä nuorempi polvi Denis Shapovalov, Felix Auger-Aliassime sekä Jannik Sinner. Iso Grand Slam -menestys antaa valtavasti virtaa, jos sen kanavoi oikein, eikä ammu sen myötä niin sanotusti yli. Kun tietty nöyryys ja nälkä säilyy, niin isot asiat tapahtuvat ennen pitkää. Ehkä tästä porukasta juuri Auger-Aliassimen, Shapovalovin ja Sinnerin otteet ovat tässä mielessä erityisesti tutkan alla. 

Tsitsipas ja Berrettini alkavat olla vakiomenestyjiä, mutta ne isot turnausvoitot ovat edelleen äärimmäisen tiukassa. Niiden ottaminen pitäisi ainakin Masterseissa olla jo melko säännöllistä, mutta vaikeaa on. Viimeiset askeleet ovat usein niin vaikeita ja monilta ne jäävät ottamatta, ennen kuin on jo myöhäistä.

Novak Djokovicin osalta saatiin tähänkin turnaukseen melkoinen säätö. Jostain syystä Djokovic oli jälleen mukana kaaviossa, mutta koska koronakäytäntöjen vuoksi hänen matkustaminen Yhdysvaltoihin ei ole ylipäätään edes mahdollista, niin tuloksena oli jälleen farssi. En todella ymmärrä miksi. Miten tämä voi olla näin vaikeaa? 

- Saako rokottamaton matkustaa USA:aan?
- Ei.
- Ahaa, ok. Jään pois/jätetään Djokovic pois kaaviosta. Kiitos, hei!

Joka tapauksessa kakkossijoitetun poisjääminen avaa kaavion alimman neljänneksen maukkaasti ja siellä on nyt myös muuan Emil Ruusuvuori, joka siis voitti jo Kohlschreiberin. Jos ja kun seuraavalla kierroksella kaatuu Diego Schwartzman, niin jopa puolivälieräpaikka olisi täysin mahdollinen. Miettikääpä sitä! 

Muita nostettavia haastajia ovat lisäksi Hubert Hurkacz ja raketin lailla nouseva Carlos Alcaraz, jotka voivat yllättää isostikin.

Musta hevonen

Alexander Zverevin otteet eivät ole tänä vuonna vielä toistaiseksi mairitelleet. Pahin esimerkki otteista saatiin Acapulcon nelinpelissä Harri Heliövaaraa ja Lloyd Glasspoolia vastaan, jossa Zverevilla keikahti kuppi täysin nurin ja hän räyhäsi itselleen turnausdiskauksen. Saksalainen sai sanktionsa (sakkoa ja ehdollista) ja tekee nyt paluun kiertueelle Davis Cup-viikonlopun jälkeen. Vahva on se tunne, että jokin ei nyt ole kohdallaan kentän ulkopuolella. Voisiko viimevuotiset epäilyt tyttöystävän pahoinpitelystä vaivata ja nostaa päätään, sillä tapauksen tutkimukset tuntuvat venyvän ja venyvän? Niin tai näin, Zverevin paineet tuntuvat olevan kovat eikä asiaa auta yleisö, joka on ottamassa saksalaista enemmän ja enemmän hampaisiinsa. Paras lääke kaikkeen olisi tietysti menestyminen kentällä, mutta ennen kaikkea se, että perinpohjainen selvitys näistä pahoinpitelyhuhuista saataisiin päätökseen. Jos syytökset pitävät paikkansa, voi peli olla pelattu pitkäksi aikaa ja siinä tapauksessa hyvä niin.

Ennuste

Puolivälierät:
Medvedev vs. Tsitsipas
Nadal vs. Sinner
Auger-Aliassime vs. Zverev
Hurkacz vs. Ruusuvuori

Välierät:
Medvedev vs. Nadal
Auger-Aliassime vs. Hurkacz

Finaali:
Nadal vs. Auger-Aliassime

Voittaja:
Nadal.