28/01/2023

Ennakko: Novak Djokovic vs. Stefanos Tsitsipas, Australian Open finaali 2023

Turnauksen viimeinen päivä tietää miesten finaalia ja täytyy toivoa, että siitä muodostuu samanlainen jännitysnäytelmä kuin naistenkin finaalista. Tässä siis ennakkoa, olkaa hyvä!

Naisten loppuottelu ansaitsee omat jälkipelinsä (tulossa blogiin alkuviikosta), mutta olipa draamankaareltaan kerrassaan hieno ja laadukas finaali! Pienoiskoossa näimme eräänlaisen kasvutarinan Aryna Sabalenkan kasvusta Grand Slam -mestariksi. Kaikki ne pelilliset ja henkiset vaikeudet, joita hänellä on historiassaan ollut, jäivät lopulta varjojen maille ja mestariksi nousi siis uusi Grand Slam-voittaja.

Miesten finaalissa toivotaan ennen kaikkea sitä, että myös Stefanos Tsitsipas pystyisi käsittelemään ne henkiset paineet, joita hänellä on itsellään ja joita Novak Djokovic tulee 21-kertaisena Grand Slam-voittajana finaalissa asettamaan. Näkisin, että suurin tekijä tulee tässäkin ottelussa olemaan juuri mentaalinen vahvuus.

Panokset ovat äärimmäisen kovat. Djokovicillä on mahdollisuus päästä Rafael Nadalin kanssa tasoihin 22 Grand Slamiin ja Tsitsipas puolestaan voittaisi mielellään (vihdoin?) sen ensimmäisensä. Joka tapauksessa ottelun voittaja nousee nyt maailmanlistan ykköspaikalle.

Pelaajilla on keskinäistä historiaa Grand Slam-finaalista jo toissa vuoden Roland Garrosilta, mutta tuosta ottelusta pelaajilta kysyttäessä kumpikin oli joko tarkoituksella (tai tahattomasti tai kieli poskella) unohtanut moisen kohtaamisen. Niin tai näin, Tsitsipaksen 2-0 -eräjohto tuossa finaalissa ja Djokovicin nousu voittoon on varmasti jonkinlainen tekijä ottelussa. Toivottavasti tämä ei ole kuitenkaan mikään suuren suuri mörkö, sillä tiukkoja tappioita juuri Djokovicille kokeneen Tsitsipaksen on oltava mentaalisesti nyt kovempi kuin koskaan aiemmin urallaan.

Ottelu ei Tsitsipaksen kohdalla ole voitettu ennen viimeistä pistettä. Samalla hänen tulisi varmistaa se, ettei se ole sitä myöskään Djokovicille, joka karkuun päästyään voi hyvinkin jopa kruisailla tässä voittoon, sillä niin vakuuttavaa miehen peli on erityisesti viime kierroksilla ollut. On kyettävä testaamaan Djokoviciä ja laittamaan tämä aivan äärirajoille koko ajan niin henkisesti, fyysisesti kuin taktisestikin. Ei hetken rauhaa, ei helppoja pisteitä, aloitteiden pitäminen itsellään ja niin edelleen.

Joka tapauksessa nyt kohtaavat turnauksen kaksi selkeästi parasta pelaajaa.

Djokovicin reitti finaaliin on ollut helpohko, joten rumasti sanoen voisi sanoa, että ensimmäinen todellinen testi tulee vasta nyt. Serbin laserin tarkka ja raskaan sarjan painoluokkaa oleva peruspeli on ollut todellista myrkkyä läpi turnauksen. Parhaimmillaan hän on hoitanut vastustajiaan lähes näytöstyyliin. Tarkka syöttäminen, painavat kämmen ja rysty sekä edelliskierroksilla nähty hurjan aggressiivinen pelitapa ovat tappava yhdistelmä näissä olosuhteissa, joissa kenttänä on hidas kova kenttä, jonka hitautta lisää vieläpä pallo kovasti pörröytyessään. 

Pelitavan ja lyömisen tulee olla luonnostaan painavaa, sillä kierteellä ei ihan normaaliin tapaan tässä ketään riepotella. Pallon pomppu on nyt matala, joten hyvä liikkuminen pallon taakse ja eräänlainen moukarointi on valttia, aivan kuten naisten finaalissa nähtiin. Hyvä, suorahko lyöjä on nyt erittäin vahvoilla. 

Kummallakin on lyönneissä tietynlaista suoruutta, mutta myös riittävää kaarta yläkierteineen, mikä pitänee pisteet välillä todella pitkinä. En usko, että kumpikaan tästä mitään fysiikkataistelua haluaa, sillä Djokovicin reisi on jossain määrin kuitenkin arvoitus kaikille ja toisaalta en usko, että Tsitsipaskaan haluaa tutkia, pärjääkö hän Djokovicille vieläkään fyysisesti. Mutta eipä tässä kumpikaan pysty toista ulos ottelusta ampumaan a la Stan Wawrinka tai Juan Martin Del Potro, joten siinä mielessä aggressiivisuus tulee hakea pelitavasta.

Tsitsipas on pelaajista luonnostaan mielestäni monipuolisempi, mutta Djokovic on parempi pelaaja pelaamaan tennistä. Kreikkalaisen on hyökättävä aina paikan tullen ja oltava äärimmäisen huolellinen hyökkäysten rakentamisessa ettei hän tule esimerkiksi ohitetuksi liian helposti. Verkon suuntaan on kuitenkin pyrittävä maksimaalisesti, sillä takakentältä hän ei tule tätä voittamaan. On lyötävä suoria luoteja vastapalloon, mutta riittävästi myös yläkierteisiä, mahdollisimman korkeita ja hurjia kulmia omaavia palloja erityisesti Djokovicin rystypuolelle ja testattava serbin reisivammaa. 

Pitkissä ralleissa Tsitsipaksen kärsivällisyys ei kestä vertailussa Djokoviciin. Serbille tämä voikin olla se yksi tapa voittaa, jos ultra-aggressiivinen peli sakkaa tai hän ei uskalla sitä riittävästi toteuttaa, mikä on sekin täysin mahdollista. Pitämällä pallot pitkänä ilman kulmien avaamista tai sen mahdollisuutta voi jossain vaiheessa turhauttaa Tsitsipaksen, vaikka hän olisi miten hyvin valmistaunutkin tähän. Kärsivällisyys on ehdottomasti yksi iso hyve finaaliin ja sitä pitää olla nyt massoittain. Mutta kuten sanottua, jos Djokovicin reisi ei ole täysin kunnossa tämä voi olla liian riskialtista hänelle.

Molempien huippupeliä samaan aikaan olisi upeaa nähdä mahdollisimman paljon, sillä voi olla, että Tsitsipaksen monipuolisuus ja Djokovicin liikuttelu ottamalla palloa aikaisin voisi olla nyt voittava kombinaatio. Varmasti nähdään tempoltaan hurjaa takomistakin, mutta ratkaisut tulevat todennäköisesti jostain muualta. 

Taktisesti Djokovic laittaa aivan varmasti Tsitsipaksen yhden käden rystyn ultimaattiseen testiin, sillä välillä kreikkalaisen rystypuoli hajoaa varsinkin yläkierteen osalta. Ja kun samaan aikaan hänen parantunut alakierteensä ei siitä huolimatta vieläkään kestä vertailua aivan maailman parhaisiin rystysliceihin, voi olla, että Tsitsipaksen pelistä löytyy juuri sopivan kokoinen reikä, jota Djokovic tulee varsinkin tiukoissa paikoissa armotta käyttämään.

Huh huh, jännäksi siis menee. Elämänsä pelillä Tsitsipas voittaa, mutta on eri asia, tuleeko se. Ehdottomasti ehkä, mutta todennäköisemmin ei ihan vielä riitä. Djokovic voittoon erin 3-1 ja uran 22. Grand Slam -voitto sekä maailman ykkösranking taskuun.


Pörröytyvään pelipalloon on laitettava voimaa.