06/09/2014

Ennakko: Semifinaalit, US Open 2014

Semifinaalipäivä. Ja ilta. Ja yö. Ennakot kehiin.

Novak Djokovic vs Kei Nishikori

Kei Nishikorin hieno taisteluvoitto Stanislas Wawrinkasta toi miehelle ensimmäisen Grand Slam-semifinaalipaikan. Kevään loukkantumisen jälkeen näin hurja suoritus ja oman tason löytyminen tuntuu varmasti hyvältä. Paljon riippuukin tänään siitä, miten Nishikori käsittelee henkisesti tätä tilannetta. Onko olo kenties jo jollain metatasolla kylläinen vai vieläkö henkistä kapasiteettiä on jäljellä. 

Toinen kysymysmerkki on miehen fysiikka. Kovakuntoisuudestaan huolimatta Nishikorilla on alla pitkä viisieräinen helteessä. Vaikka toipumisaikaa on ollut kaksi päivää, niin pidemmälle semifinaalissa mentäessä fysiikka, tai sen puute, nousee väkisinkin Djokovicin myllyssä esiin. 

Pelillisesti Nishikori pystyy kiusaamaan ketä vaan. Jopa Djokoviciä. Tätä vastaan ongelmana saattaa olla kuitenkin se, että hieman samoihin vahvuuksiin perustuva peli jää sitä paremmin pelaavan varjoon ja tuloksena saattaa olla jopa murhaa. Toisin sanoen, mitä tahansa Nishikori tekee, Djokovic tekee vielä paremmin. 

Djokovic onkin näyttänyt tähän mennessä todella vahvalta ja motivoituneelta, eikä sitä ajoittaista djokovicmäistä laahustusta tai fyysisiä ongelmia ole nähty. Jos niitä ei tule tänäänkään, Nishikori on ongelmissa, niin mentaalisesti, fyysisesti kuin pelillisestikin. 

Djokovic finaaliin erin 3-0.

Roger Federer vs Marin Cilic

Toinen semifinaali on asetelmaltaan hieman samantyyppinen ensimmäisen kanssa. Marin Cilic on selvästi kokemattomampi näissä tilanteissa kuin kaiken nähnyt ja kokenut Roger Federer. Jos paine finaalipaikasta on Cilicille liikaa, niin tämä on selvä peli. 

Jos taas Cilic osaa käsitellä tilanteen oikein, muodostunee ottelusta jonkin sortin penalty shoot-out hurjien syöttöjen kautta. Silloin kysytään hieman toisenlaista kisahermoa ja väittäisin, että Federer on vahvoilla silloinkin. Hän on monesti sanonut nauttivansa juuri näistä rankkarikisoista, kun syöttöä ei ole varaa menettää.

Cilic kohtaa hurjan haasteen myös pelillisesti. Toki hänellä on se mieletön monsterisyöttö, jota Federerin on vaikea murtaa ja jonka päälle on helppo rakentaa. Muussa pelissä on kuitenkin vaikea keksiä kohtia, joissa hän voisi ylittää Federerin tason. Rystypuolelta mies on vastustajaansa tasaisempi ja lyönnit ovat melko suorempia ja voimakkaita, mutta kyllä Federerkin sen pelin taitaa.
Kuten ensimmäisessäkin semissä, on erittäin mielenkiintoista seurata, millä taktiikalla altavastaaja otteluun lähtee. Cilic uskoo varmasti hurjaan syöttöönsä ja pyrkii luomaan siten painetta Federerille, joka toki pyrkinee enemmän tai vähemmän samaan. Veren haistaessaan Federer menee kuitenkin menojaan, kuten Monfilsiä vastaan nähtiin.


Jotenkin tässäkin parissa on kuitenkin sellainen finaalin esinäytöksen maku ja veikkaan, että Federer vie tämän suoraan kolmessa ja etenee maanantain finaaliin.