03/09/2014

Ennakko: Puolivälierät (part I), US Open 2014

Tämän vuoden US Openin seuraamista on aavistuksen häirinnyt tulevana viikonloppuna alkava seuravalmentajakoulutus. Koulutuksen ensimmäisen etäjakson tehtävänä ollut lukuprojekti ja kirjareferaatti Ilpo Vuorisen kirjasta Tuhat Tapaa Opettaa vaati lopulta useamman illan työpanoksen ja verotti US Openin seuraamista.

Eipä silti, tarjonta herkkupalojen osalta on ollut toistaiseksi melko vaatimaton. Tosipelit alkavat Grand Slameissä 32 sijoitetun pelaajan johdosta liian usein vasta puolivälierissä, joihin tuleekin ennakot tässä ja nyt.

Stanislas Wawrinka vs Kei Nishikori

Kaavion yläosa oli pelaajien suhteen järjettömän kova. Kovuus näkyy varsinkin illan toisessa puolivälierässä, mutta heikko ei silti ole tämäkään pari. Australian Openin alkuvuodesta voittanut Stanislas Wawrinka tekee sittenkin vahvaa paluuta huipulle Grand Slam-voittokrapulansa jälkeen jo tänä vuonna. Mukava on nähdä myös, että loukkaantumisista kesällä kärsinyt Kei Nishikori on pääsemässä omalle tasolleen. Voitto viiden erän yötaistelussa Milos Raonicistä edellisellä kierroksella oli jälleen yksi näyte miehen potentiaalista. 

Ottelusta on odotettavissa lyömisen juhlaa, sillä molemmat iskevät letkeästi, mutta terävästi, löysempiin palloihin ja pyrkivät kaikissa tilanteissa aktiiviseen peliin. Kummallekin on ensiarvoisen tärkeää saada vastustaja ensin liikkeelle ja pakotettava tätä kautta toinen puolustuskannalle. On mielenkiintoista nähdä kumpi tässä dominoinnissa onnistuu paremmin. Wawrinka on ehkä hienoisesti tulivoimaisempi näistä kahdesta, mutta samalla myös ailahtelevampi ja epävarmempi ellei saa flow'taan päälle koko illaksi. 

Wawrinkaa vaivannut epätasaisuus Australian jälkeen ei saakaan näkyä nyt notkahduksena pelin aikana, sillä Nishikorin jälki on tasaista japanilaista laatua, jolla voidaan laittaa kuka tahansa lujille. Hänellä on varsin monipuolinen lyöntiarsenaali, jolla pärjää vertailussa hyvinkin monen top5-pelaajan kanssa.

Uskon kuitenkin Wawrinkan hyvään fiilikseen, peliin ja muistoihin viime vuoden US Openista, jolloin hänen pelinsä loksahti uomiinsa ja tuloksena oli jo Australiasta miehen ensimmäinen Grand Slam-mestaruus.

Wawrinka jatkoon 3-1.

Novak Djokovic vs. Andy Murray

No niin! Etukäteen ajateltuna yksi turnauksen odotetuimpia kamppailuja eli Novak Djokovic vastaan Andy Murray. 

Tavallaan hurjaa, että miehet kohtaavat jo nyt puolivälierässä, mutta eipä sille mitään voi, sillä Andy Murrayn paluu vuoden takaisten selkäongelmien jälkeen on ollut vaikea ja sitä heijastelee myös miehen ranking (9.). Pieniä valonpilkahduksia on nähty siellä täällä, mutta vaatimaton vuosihan tämä on hänelle toistaiseksi ollut, ei siitä mihinkään pääse. Tämä lienee viimeinen mahdollisuus Andylle pelastaa tämä kausi ja se motivoinee skottia varmasti ja hurjasti. 

Peli tämän vuoden US Openissa on kuitenkin hieman ailahdellut ja mies on lähes ärsyttävän tuttuun tapaan irvistellyt milloin mistäkin kivusta. Viimeisin esitys Jo-Wilfried Tsongaa vastaan oli kuitenkin henkisellä tasolla jo mestarillinen. Miksei myös pelillisesti. Tsongalla oli periaatteessa kaikki avaimet viedä ottelun toinen ja kolmas erä, mutta sitten se pieni ero kärkinimen ja haastajan välillä astui erän ratkaisuvaiheissa jälleen esiin ja niin vain Murray vei suoraan kolmessa. Kylmää.

Djokovic on puolestaan ollut jälleen SE Djokovic, mitä odottelin jo US Openia edeltäviin Masterseihin. Wimbledon-voitto ja häät sekoittavat lopulta kesää, mutta taas mennään ja tylysti. Ei suurempia murheita tähän mennessä ja peli vaikuttaa olevan kuosissa. 

Ottelusta on etäkäteisherkullisuudesta huolimatta odotettavissa osittain tylsäkin kamppailu, jos ja kun miehet luottavat liikaa fysiikkaansa. Pahin skenario, jossa Nadal vs Federer-magiikka loistaa poissaolollaan ei ole kaukana. Murray tosin esitti Tsongaa vastaan vähintäänkin tämän vuoden aktiivisinta peliään varsinkin ottelun alkupuolella, jota oli jopa todella hieno seurata. Toivotaan, että sama jatkuu ja ettei lätkiminen mene täysin keskikaistan prosenttipommitukseksi, jossa peliä ensimmäiseksi avaava löytää itsensä ensimmäisenä köysistä. 

Asetelma eroaakin ensimmäisestä puolivälieräparista siten, että Wawrinka vs Nishikori -ottelussa tuskin sorrutaan passiivisuuteen ja kyräilyyn, vaan annetaan aseiden nakuttaa tosissaan. Eurooppalaisen katsojan kannalta voi olla jopa onni, että tuo ottelu tulee ensin ja siis vielä ihmisten aikaan. 

Niin tai näin, toisen kvartsin vie Djokovic erin 3-1. 

Hyvää peli-iltaa ja -yötä kaikille!