04/09/2014

Ennakko: Puolivälierät (part II), US Open 2014

Ensimmäinen semifinaalipari saatiin selville tänä aamuna. Kei Nishikori yllätti Stanislas Wawrinkan ja Novak Djokovic otti lopulta odotetun voiton Andy Murraysta.

Kaavion alaosan puolivälierät pelataan tänään ja tässä ennakot:

Tomas Berdych vs. Marin Cilic

Marin Cilic on tehnyt tasaisen varmaa paluuta doping-rikkeensä jälkeen ja etenee määrätietoisesti kohti top-kymppiä. Tomas Berdych on puolestaan tänäkin vuonna jäänyt junnaamaan tutulle paikalleen terävimmän kärjen taakse. Nyt US Openissa molemmille avautuu upea mahdollisuus nousta Grand Slam -välierään, vaikkakin se tapahtuu sanalla sanoen helpohkon kaavion kautta, mutta tätä tennis tietysti joskus on.

Miehet kohtasivat kesällä jo Wimbledonissa ja silloin Cilic voitti Berdychin suoraan kolmessa erässä, mikä sinällään kyllä yllätti, sillä Berdych on pelannut jopa Wimbledonin finaalissa ja on omimmillaan juuri nopeilla alustoilla. Toki nopeat alustat sopivat luonnollisesti myös Cilicille.

Jollain tapaa nämä pelaajat muistuttavat toisiaan. On iso syöttö, jonka päälle rakentuva peli on niin ikään isoa. Berdychin pelaamisesta tulee kuitenkin hieman kliininen ja monotoninen fiilis, joten siinä mielessä juonikkaampi Cilic voi hyvänä päivänään olla jälleen lähellä yllätystä, jos siitä nyt enää yllätyksenä voidaan puhua. Paljon riippuu myös siitä, miten Cilic on isokokoisena pelurina toipunut edellisen kierroksen viisieräisestä. 

Peilaankin veikkaustani tähän ja arvioin, että Berdych vie tämän tuoreempana lopulta erin 3-1.

Roger Federer vs. Gael Monfils

Ranskan Gael Monfils on yllättänyt US Openin kypsillä otteillaan ja raivannut tiensä lähes suvereenisti puolivälieriin. Ennen turnausta ennakoin, että miehen matka olisi päättynyt viimeistään edellisen kierroksen Grigor Dimitroviin, mutta mies kypsyttikin Dimitrovin erittäin fiksulla pelillään. Showmies on aina jonkin sortin showmies, mutta nyt fokus on ollut upeasti myös oikeiden asioiden tekemisessä. Ei älytöntä räiskimistä ja säntäilyä vaan maltillisempaa peliä kylmän viileällä ratkomisella.

Totta kai myös Roger Federer on vakuuttanut. Erona Monfilsiin on tosin se, että miestä ei ole testattu vielä ollenkaan. Se voi olla kevyestä reitistä huolimatta huonokin asia. Onko sveitsiläinen valmis vai yllätetäänkö hänet nyt housut kintuissa? Monfilsin edellisen kierroksen Baby-Federer testi oli loistava herätys ja saattaa toimia loistavasti aitoa Federeriä vastaan.

Federer olisi varmaankin ottanut mieluusti vastaansa pelikuvansa Dimitrovin, mutta nyt iltapuhde voi olla paljon vaikeampi. Monfils pystyy pelaamaan erittäin monipuolista, aavistuksen rytmitöntäkin tennistä, joka on kenelle tahansa hankala tapa pelata. Sen lisäksi ranskalainen osaa vastata myös tulivoimaisempaan peliin.

Hyvän puolustuksen omaava fyysinen raataja, joka osaa myös hyökätä, on pelaajatyyppinä juuri se pahin tyyppi Federerille.

Federer ja Monfils kohtasivat toisensa muutamia viikkoja sitten Cincinnatissa, jolloin Federer voitti tiukan kamppailun kolmessa erässä tiukaksi saattaa mennä nytkin. Jos Monfils onnistuu voittamaan jomman kumman kahdesta ensimmäisestä erästä, on taistelu voitosta varmasti tiukka loppuun saakka. Jos taas Federer pääsee karkuun heti, niin hän menee menojaan maaliin saakka. Jos taas Monfils onnistuu nappaamaan kaksi erää ottelun aikana, niin melkein kallistun vanhaan sanontaan, "ei kahta ilman kolmatta".

Voi olla, että mahdollinen Grand Slam-välieräpaikka väijyy liikaa Monfilsin ajatuksissa, joten uskon osittain senkin perusteella Federeriin erin 3-1.