12/07/2015

Ennakko: Novak Djokovic vs Roger Federer, Wimbledon 2015 finaali

The grand finale! Grand Slam-finaali kahden kärkisijoitetun välillä tuo aina veden kielelle. Tämä kerta ei ole poikkeus.

Novak Djokovicin ja Roger Federerin kohtaamisissa kohtaavat kaksi maailmaa monella eri tasolla. Paras syöttö vastaan paras palautus, ultra-agressiivisuus vastaan hurja puolustus, paras verkkopeli vastaan parhaat ohitukset ja niin edelleen. Kun tähän soppaan lisätään kerrassaan herkulliset mentaaliset asetelmat on luvassa todellista herkkua.

Aloitetaan pelitavoista. Federerin upea hyökkäyspeli on toiminut vielä upeamman syöttämisen siivittämänä kuin unelma tämän vuoden kisassa. Vain yksi menetetty syöttövuoro ja käsittämättömät syöttötilastot ovat vieneet Rogerin juuri ihanteelliseella kuormituksella finaaliin saakka. Tankki on varmasti niin täynnä kuin se tässä vaiheessa vain voi olla, sillä aikaa kentällä on kulunut vain reilu 10 tuntia! Vire oman pelitavan toteuttamiseen onkin täydellinen. 

Djokovicin vireestä on ollut vaikea ottaa selvyyttä. Pientä aaltoilua matkan varrella on esiintynyt, mutta hommat ovat tulleet hoidetuksi. Välillä väkisin vääntämällä, välillä varsin kliinisestikin. Mitään suvereeniutta ei olla nähty, mutta vaikeatahan serbin voittaminen näyttää silti olevan. Mies turvautuu kuitenkin ajoittain edelleen liikaa passiivisuuteen ja odotteluun. Peruspalloissaankin hän saattaa lyödä ensin 3-4 palloa keskikaistaan ja avata vasta sitten pelin ellei vastustaja ole sitä jo hänen puolestaan tehnyt. Federeriä vastaan moiseen ei ole aikaa. Sveitsiläinen yrittää pomminvarmasti pitää pisteet lyhyinä, alle viiden lyönnin teloituksina. Mitä pidemmälle pallot menevät sen varmemmin ne alkavat kääntyä Djokovicille. Tulitusta vastaan Djokovicin onkin puolustuksen aikana väijyttävä ahnaasti sitä ensimmäistä mahdollista vastaiskun paikkaa, sillä muuten juna menee nopeasti. 

En olisikaan yhtään yllättynyt, jos Djokovic tulisi kaikki paukut ladattuina heti avauserään ja yrittäisi ottaa dominan roolia välittömästi pois Federeriltä. Hakea winnereitä, olla aktiivinen, uskaltaa pelata ja niin edelleen. Toisin sanoen, tehdä niitä asioita, joiden puutteeseen edellinen GS-finaali Garrosilla sitä toista sveitsiläistä vastaan käytännössä kaatui. Nyt ei ole varaa eikä aikaa kyttäilyyn tai grindaamiseen ja sitä kautta mahdollisesti tapahtuvaan Federerin pelitason pudottamiseen. Grand Slam-finaalit voitetaan poikkeuksetta omin avuin. Tee oma onnesi.

Federerille ottelu on jossain mielessä helpompi. Pelitapa on mitä on eikä yllätä ketään. Niin paljon, tai oikeastaan kaikki, riippuu syöttämisestä. Jos miehen ykkössyötöt osuvat noin 75 prosentin tasolla, joka on muuten täysin järjetön lukema, niin kaikki, aivan kaikki, on mahdollista ja blogisti joutuu syömään sanansa, ettei mies enää mitään Grand Slamiä voittaisi. Ottelussa Andy Murrayta vastaan, jopa Andy totesi, ettei ole kohdannut niin hyvin syöttävää Federeriä koskaan. Syötön suunnat, kierteen määrä, syvyys vaihtelevat paljon ja tekevät syötöstä erittäin vaikeasti luettavan sekä palauttamisesta rytmitöntä. Juuri se saattaa sekoittaa hyvänkin palauttajan peliä. Lisäksi 50-50 arvuuttelu lyöntipuolesta pitää palauttajan helposti varpaillaan. Toki on varmaa, että Djokovic saa paljon palloja peliin, mutta pelkästään se ei auta, sillä palautuksilla tulisi olla selkeä missio, sillä Federerin välitön kämmentappo väijyy viikatemiehen lailla syötön seuraajana.

Verkollenousuissaan Federer saa kuitenkin olla nyt erittäin tarkkana. Ruoholla saattaa usein riittää vähän huolimatonkin lähestymislyönti vähän sinne päin, mutta Djokoviciä vastaan se ei riitä missään eikä milloinkaan. Serbi kaivaa matalastakin slicesta pallot terävästi ja jyrkillä kulmilla ylös. Rogerin hyökkäspuoli tulee todennäköisesti vaihtelemaan koko ajan, mutta pientä painostusta kämmenpuolelle varmasti jossain määrin esiintyy, sillä serbi ei ole kämmenpuolustuksensa kanssa aivan niin vaarallinen.

Myöskään Djokovic ei saa jättää omia hyökkäyksiään huolimattomiksi, sillä juuri nyt Federer näyttää kipittävän kuin enkeli ja iskevän kuin ampiainen varsinkin kämmennurkastaan.

Mentaalisesti tämä kohtaaminen on ehkäpä vielä herkullisempi. Federer tietää hetkensä koittaneen ja sen, ettei näitä paikkoja enää hirveästi tule. Viime vuoden finaalitappio saattaa Federerin tapauksessa tuoda juuri sopivaa lisänälkää, jonka voi valjastaa positiiviseksi lataukseksi tätä iltaa varten. Hyvää itseluottamustasoa heijastelee niin syöttö kuin viime vuodesta parantunut ja stabilisoitunut rysty, joten tiukoissakin paikoissa mies voi olla aiempaa rentoutuneempi. Alkuvaiheen johto, ensimmäinen erä, olisi Federerillle hyvänä front-runnerina elinehto, jolla karkumatkalle voisi paremmin ponnistaa.

Djokovicin koko kausi sujui kuin tanssi aina Roland Garrosin finaaliin saakka. Siitä tulleet kolhut olivat varmasti kovat ja jonkinlaisen särön ne varmasti jättivät ja toivat pientä epäilystä omia kykyjä kohtaan. Näytettävää varmasti on, mutta onko mies yhtä nälkäinen kuin Federer? Voittaminen ruokkii voittamista, mutta Federerin nälkä voi olla kovempaa sorttia. Lisäksi Djokovicin uraan mahtuu jonkin verran finaalitappioita, joissa mies ei ole vertynyt parhaaseensa. Viimeisen kahden viikon esityksillä tämä vaara voi olla olemassa. Peikot väijyvät.

Kahden skenarion ottelu siis luvassa. Jos Federer syöttää kuin mielipuoli, ottaa hän sittenkin vielä yhden Slamin. Jos taas syöttö pätkii ja Djokovic saa peruspelinsä aktiiviseksi ja riittävälle tasolle, riittää se Djokovicille mestaruuden uusimiseen. Eräluvut 3-1 Federerille, ei kun Djokovicille. Federerille, Djokovicille, ... Federerille!