24/05/2016

Novak Djokovic ja 200 viikkoa

Ranskan avoimet voitolla aloittanut Novak Djokovic on ollut tenniksen ATP-listan ykkösnimi yhteensä 200 viikon ajan.

Saavutus on huima jo nyt, mutta eipä tämä tietenkään tähän jää, vaan lukema saattaa hyvinkin päätyä jopa kolmensadan tuolle puolen. Silloin aletaan jo tosissaan hätistellä tilaston kärkinimeä Roger Federeriä, jolla ykkösviikkoja on hallussaan 302. Ilman loukkaantumisia on selvää, että Djokovic tulee olemaan erittäin lähellä noita lukemia.

Tällä hetkellä pinnoja on kasassa jo sen verran, että loppuvuosi voisi olla hänen standardeillaan jopa keskinkertainen tai jopa surkea ja mies olisi silti ykkönen vuodenvaihteessa ja todennäköisesti sen ylikin, jolloin oltaisiin jo 230 viikon tietämillä. Mutta kun syksyn kiertue on ollut perinteisesti hänelle hyvä, ehkä jopa se paras vaihe kaudesta, niin voisin hyvinkin veikata, että vuoden päästäkin kärkipaikalla keikkuu edelleen Djokovicin nimi, jolloin 250 viikkoa olisi haarukassa. Siitä olisi enää noin vuoden kärkipaikat matkaa uuteen ennätykseen ja hurjimmassa tapauksessa jopa pitkälle ohi. 

Vaikka tämän kauden massoilla ollaan nähty ehkä aavistuksen haavoittuvakin Djokovic, menee hän edelleen lähes jokaisessa turnauksessaan pitkälle hurjalla tasaisuudellaan, että on vaikea nähdä rankingin kärkipaikkaa ajatellen edes todellista haastajaa. Kuka ylipäätään on seuraava mies kärkipaikalla ja milloin se nähdään?

Tenniksessä toki monet asiat voivat tapahtua nopeastikin, mutta ranking ei sitä laskutapansa takia heti heijastele. Siinä mielessä juuri nyt ollaan hurjassa kyydissä.

Moinen saavutus olisi tietenkin iso sulka hattuun myös "kaikkien aikojen paras"-keskustelussa, mutta todellisuudessa siihen vaadittaisin myös Roland Garrosin valloitusta. Ehkä tänä jo vuonna?

TOP5 viikkoja ATP ranking-ykkösenä:
1. Roger Federer (302 viikkoa)
2. Pete Sampras (286)
3. Ivan Lendl (270)
4. Jimmy Connors (268)
5. Novak Djokovic (200)