21/05/2016

Ennakko: Roland Garros 2016

Huomenna se alkaa! Massakausi 2016 huipentui tänäkin vuonna Ranskan avoimiin Pariisin Roland Garrosilla. Tässä ennakkoa!

Vaikka muutamat valitettavat poisjäännit (mm. Roger Federer ja Juan Martin del Potro) latistavat aavistuksen kisatunnelmaa, ovat odotukset ja ennakkoasetelmat suorastaan herkulliset. Tämä siitäkin huolimatta, että kisan voittanee joku isoista nimistä tyyliin Novak Djokovic, Andy Murray tai jo kymmenettä voittoa Pariisista hakeva Rafael Nadal. 

Toivottavasti saamme kuitenkin yllätyksiä uusien nimien muodossa. Tässä kohtaa täytyy toki sekin muistaa, että sekä Djokovicille että Murraylle voitto Garrosilla olisi ensimmäinen. 

Nämä kolme nimeä nousevat esiin siksikin, että kauden kolme isointa massakisaa on jaettu juuri heidän kesken. Nadal otti omansa Monte Carlossa, Djokovic Madridissa ja Murray viimeisimpänä Roomassa. 

Mielenkiintoiseksi tämän suosikkikolmikon tilanteen tekee kuitenkin se, että suurimman suosikin eli Djokovicin kuntokäyrä on massalla aavistuksen notkahtanut, jos ajatellaan miehen viime aikojen ja vuosien dominanssia. Valmentajansa juuri vaihtanut Murray puolestaan uhkuu voittohaluja, jota tukee Rooman finaalivoitto Djokovicista. Nadalkin on parantanut selvästi viime vuodesta ja kisavoittoja on taas alkanut tulla (Monte Carlo ja Barcelona), mikä on pelottava merkki kaikille. Tämä huomioiden täytyy kuitenkin muistaa, että hyvä Nadal ei voittanut Roomassa keskinkertaista Djokoviciä, mutta hyvä Murray voitti.

Tosiaan, Djokovicin vire ei ole paras mahdollinen. Aavistuksen flegmaattista ja virheherkkää on ollut. Madridin nopeudessa, lähes kovin kenttien olosuhteissa, voitto toki tuli, mutta olisiko sittenkin niin, että miehen peruslanaus keskikaistan pommituksineen ei sittenkään riitä miehen aateloimiseen kaikkien Grand Slamien voittajaksi. Tällä kertaa jopa samanaikaiseksi haltijaksi, sillä Novak-Slam on jälleen Ranskassa mahdollinen. Tämä yhdessä uran ehdottoman kruunautumisen kanssa voi tuoda yllättäviäkin paineita serbille, joka on lähtenyt kisaan isoimpana ennakkosuosikkina jo kahdesti, mutta voittosarake näyttää edelleen sitkeästi nollaa. 

Kaavio on Djokovicille hyvä ja alkukierrokset semifinaaliin saakka toimivat loistavana treeninä ja vire voi matkan varrella hyvin löytyäkin. Voitolla Ranskassa mies aateloisi itsensä melko korkealle jopa kategoriassa "Paras ikinä".

Semifinaalissa serbi saanee vastaansa vastaan mitä todennäköisimmin Nadalin vai saako? Espanjalaisen vire on lähestymässä parastaan pariin vuoteen, mutta matkaa parhaaseen Nadaliin ja dominanssiin on vielä hurjasti. Lähellä ollut erävoittokin jäi siis keskinkertaista Djokoviciä vastaan Roomassa haaveeksi, joten siinä suhteessa mikään ei tämän kaksikon välillä ole radikaalisti muuttunut. Se voi jopa syödä miestä, vaikka esitys olisi miten positiivinen tai rohkaiseva ollutkin. Tärkeiden hetkien tukkoilut ja samalla myös Djokovicin kovuus tärkeissä pisteissä saattoi tuoda päähän siis jopa mörköjä. Haamut tuppaavat seuraamaan, mutta ylimielisyyteen Djokovicillä ei tässäkään parissa ole toki varaa. 

Nadalin kaavio on karmea. Reitin varrelle osuu mahdollisesti myös Fabio Fogniniä, Dominic Thiemiä sekä mahdollisesti Andy Murrayta. Varsin skarppina saa mies siis olla. Vähin vaurioin reitti finaaliin tuskin onnistuu. Mielenkiintoisen sivujuonteen Nadalin turnaukseen tuo yleisön mahdollinen reaktio nyt kun espanjalainen on haastanut dopingista vihjailleen ranskalaisministerin. Ei ole helpoin paikka tämä. 

Tässä tai näissä valoissa katse suuntautuukin vuosi vuodelta paremmin pelanneeseen Andy Murrayhin. Kuntokäyrä on Rooman voiton myötä juuri sopivassa nousussa ja taannoiset massakenttien tuomat selkävaivatkin on saatu parin vuoden takaisella leikkauksella kuriin. Peli on monipuolista, puolustus toimii, hyökkäys on painavaa ja niin edelleen. Ainoa isompi murhe on ajoittain edelleen aavistuksen kevyt kakkossyöttö, joka varsinkin massalla iskee lähinnä omille silmille. Erityishuomio siihen ja Murray voi olla erittäin lähellä jopa voittoa. Kaaviokin on sopivan haasteellinen mm. Kei Nishikorin ja arvoituksellisen Stan Wawrinkan muodossa. 

Tosiaan Stan Wawrinkan vire hakee ja hakee. Massakausi on tätä viikkoa lukuun ottamatta ollut vaisu. Ranskassa hyvät muistot ja siis viime vuoden mestaruus saattavat innostaa vaikka mihin, mutta näin "puskista" mestaruuteen saakka on vaikea uskoa.

Toinen erittäin mielenkiintoinen pelaaja kärkikolmikon ulkopuolelta on Kei Nishikori, jonka voittamiseen massalla on tällä kaudella tarvittu joko Djokoviciä tai Nadalia. Se tietysti on kova merkki, mutta toisaalta jo pitkään pohdittu kysymys kuuluu: "milloin nämä kaverit alkavat kaatua? " Sitä on potentiaalista ja odotuksista johtuen isoissa kisoissa jo muutama vuosi odotettu. Nyt alkaisi olla aika ennen kuin uusi aalto Thiemin, Nick Kyrgiosin ja Alexander Zverevin johdolla pyyhkäisee japanilaisenkin yli.

Se ei tapahdu kuitenkaan vielä Grand Slam-tasolla, jolla nämä poikaset ovat sittenkin vielä poikasia. Uhittelevat kyllä, mutta suurvoittojen aika ei ole vielä. 

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Djokovic vs. Ferrer
Nadal vs. Goffin
Raonic vs. Wawrinka
Murray vs. Nishikori

Välierät:
Djokovic vs. Nadal
Wawrinka vs. Murray

Finaali:
Djokovic vs. Murray

Voittaja: Djokovic.

PS. Lukijakilpailu pystyssä Facebookissa, jonka palkintona Roland Garrosinkin kokonaisuudessaan näyttävä EurosportPlayer vuodeksi! LUE LISÄÄ!