Indian Wellsissä ja Australian Openissa on nähty pitkästä aikaa kahden legendan, Roger Federerin ja Rafael Nadalin, kohtaamisia. Molemmissa voiton on vienyt Roger Federer ja siihen on syynsä.
Listasin kymmenen, keskenään osittain tai vahvasti korreloivaa syytä, mikä tämän kaksikon asetelman on kääntänyt.
1) Federerin loistava vire
Federer on ollut alkukauden vireellään, yhdestä yllätystappiosta huolimatta, alkukauden paras pelaaja. Lepo on tehnyt hyvää, sillä otteet ovat olleet kerrassaan hurjia ja mies on entisaikojen kaltainen pelote kenelle tahansa juuri nyt, ikämiehenä vieläpä! Virettä ruokkinee myös sen tosiasian tiedostaminen, että muut bigfourista tai bigfivesta ovat enemmän tai vähemmän vaiheessa peliensä kanssa. Osa jopa pysyvästi, kuten juuri Nadal, jonka vire on toki parantunut viime vuosista, mutta tippunut parhaista vuosista.
Federerin on siis jatkossakin on helppoa pelata vapautuneesti kun isompaa mörköä ei juuri miltään suunnalta näytä löytyvän. Vaikka rauta on nyt kuumaa, tulee sveitsiläisen olla tarkkana kalenterinsa kanssa. Massakausi kannattanee suurelta osin rauhoittaa.
2) Federerillä oikea ja ennen kaikkea kestävä pelitapa
Federer on vihdoin pystynyt, peliään hajottamatta, toteuttamaan sitä aggressiivistä pelitapaansa, jolla Nadalin pystyy toistuvasti voittamaan. Ennen ei näin ole ollut. Tähän on auttanut erityisesti kohdat 3 ja 5.
3) Federerin rysty kestää
Nadalin Federer-taktiikan yhtenä kulmakivenä on koko uran ajan ollut sveitsiläisen rystyn painottaminen ja sen hajoaminen. Tämä ei ole tänä vuonna ainakaan kovilla kentillä toiminut. Nadal ei ole saanut eri syistä johtuen palloja pomppaamaan tarpeeksi korkealle edes kämmenpuolen krosseilaan, jotta Federer olisi joutunut lyömään rystyään vaikeasta positiosta hartialinjan tasolta. Kun lyönti jää lähes ihanteellisesti lantion tasolle, ottaa Federer lyönnin upeasti ajoissa ja laittaa siihen usein lisää vauhtia. Nadal inhoaa kiirettä ja jää tällöin kaipaamaan niitä Federerin alakierteitä, joiden kautta hän pystyisi peliä viemään. Nyt niin ei yksinkertaisesti tapahdu, kun Federerin rysty on käytännössä timanttia. Isolla mielenkiinnolla odotammekin mahdollista massakohtaamista, jos sellainenkin tällä kaudella jossain tulisi. Olisiko tämä edelleen Nadalin tapa pelata?
4) Nadalin härkäpäisyys käy kalliiksi
Nadal puskee tällä hetkellä liiaksi Federerin rystyn kautta. Uusia temppuja ei ole juurikaan nähty. Uran alkuvaiheessa kehitys ja monipuolisemmat keinot pistivät silmään, mutta nyt peli on polkenut jo vuosia paikallaan. Nadal on vaikuttanut välillä täysin aseettomalta, jos vastustajan rystypuoli on pitänyt. Vaikeuksia ovat tarjoilleet erityisesi Novak Djokovic, Stan Wawrinka, mutta myös useat vasurit, joilla Nadalin kämmenkrossia ottaa vastaan kämmen.
Edessä siintävä valmentajanvaihdos, Toni Nadalin siirtyessä takavasemmalle, ei tule hetkeäkään liian aikaisin. Vanhan koiran on opittava uusia temppuja.
5) Nadalin syöttö < Federerin syöttö
Indian Wellsissä Federer käytännössä teurasti Nadalin syöttöä, jossa ei tällä hetkellä ole tarpeeksi painoa kickin tai pommin muodossa. Sivukierrepainotus ei yksinään riitä, ei varsinkaan Federerin nykyrystylle. Jalat, lantio, yläkroppa ja hartiat on saatava paremmin syöttöön mukaan, jotta lyönti saa painoa taakseen. Nyt syöttö on lähinnä kädellä tehty sutaisu, joka jää voimattomana pörriäisenä ajoittain jopa namuksi.
Syöttö onkin isoin yksittäinen osa-alue, jossa Nadal todella rajusti Federeriä jäljessä. Kun lisätään se, ettei murtopalloja Federerin suunnasta juuri tipu, kasvaa omien syöttöjen merkitys rajusti ja pienelläkin kipsaamisella syötöstä katoavat tehot entisestään.
Sikäli hassua, että juuri syötön taso olisi Nadalin pelissä kenties helpointa kehittää, mutta mitään ei ole muutamaan vuoteen tällä saralla juuri tapahtunut.
6) Nadalin paras taso tippunut
Historiassa aina Nadal saanut parhaan pelinsä juuri Federeriä vastaan ja vain se on riittänyt voittoihin. Nyt asetelma kääntynyt päälaelleen. Federer tuntuu saavan parhaansa irti Nadalia vastaan.
7) Vanhat haamut unohtuneet
Pitkä tauko miesten välisissä kohtaamisissa on tehnyt erityisesti Federerille hyvää. Vanhat taakat ovat ikään kuin unohtuneet ja entisaikojen keinot ovat vastaavasti Nadalilta vanhentuneet. Uusia haamuja on kertynyt lähinnä Nadalille, joka lienee tällä hetkellä yhtä neuvoton kuin entisaikojen Federer Nadalia vastaan.
8) Alustat
Uran loppumetreillä menestys tulee usein sillä alustalla, joka pelaajalle on ollut luontaisesti sopivin jo uran alussa. Federer elää tällä hetkellä kovista ja nopeista alustoista, Nadal hitaista massakentistä.
9) Henkinen asetelma
Nadal tarvitsisi kipeästi ison voiton, joka rentouttaisi peliä. Hän voisi tehdä federerit esimerkiksi Roland Garrosilla. Ilman federermäistä pelaamisen rentoutta on vaikea nähdä, että Nadal saisi pelistään kaikkea irti. Edelleen miestä riivaa jonkinasteinen tiukkuus kovissa paikoissa, jolloin tekemisestä tulee väkinäistä puurtamista, kierteen määrä lisääntyy tehoja rajusti syöden ja liike näyttää kovin raskaalta. Tätä ei juuri huippuvuosina nähty.
10) Nadalin fysiikka
Espanjalaisen fysiikka ei enää riitä pitämään entistä pelitasoa yllä. Jalkojen voimantuotosta lyöntiin olen Nadalin kohdalla puhunut viime vuosien aikana useasti ja edelleen jauhan samaa, jalkojen energia suuntautuu liikaa ylös tai valuu jopa taakse, eikä sitä virtaa saa tarpeeksi eteenpäin. Paluuta entiseen ei vain ole. Varsinkin nopeilla kentillä hidastuva jalkojen liike, jättää jatkuvasti lyönnin jalkatyötä vajaaksi. Toki vain marginaalisesti, mutta huipulla nämä marginaalit ratkaisevat.