08/03/2017

Ennakko: Indian Wells 2017

Edellisessä postauksessa tulikin jo pohdittua sitä, mihin ollaan tällä kaudella menossa, tulevaisuuteen vai sittenkin menneisyyteen?

Uuttaa suuntaa antaa mahdollisesti kauden ensimmäinen Masters-turnaus, Indian Wells, joka alkaa huomenna! Tässä ennakkoa.

Roger Federerin voittokulku pysähtyi Dubaissa yllättäen jo toisessa ottelussa Evgeni Donskoyhin. Ottelu oli kaikessa draamaattisuudessaan varsin hurja, sillä Federerin kantilta katsottuna ottelu oli periaatteessa täysin lapasessa. Ainakin kolmesti. Oli hurja johto, oli "ratkaiseva" breikki, oli matsipalloja, mutta ei, ei se vaan tullut.

Tätä tennis tietysti on. Voittaminen on joskus mestareillekin vaikeaa ja vastustajan hurjan pelin aiheuttama paine näkyy välillä väkisinkin otteissa, vaikka juuri suurvoiton ottaneena voisi kuvitella paineiden olevan minimissään, mutta eihän se tietenkään niin mene.

Niin tai näin, on suorastaan herkullista nähdä kuinka kausi tästä Federerinkin osalta jatkuu. Ikää on, joten Australian Openin kaltaisiin kuntopiikkeihin panostaminen pitkän lepojakson siivittämänä saattaa olla se todennäköisin tie mestaruuksiin jatkossakin. Niin on käynyt aikoinaan muillekin. Järkevää kisakalenteria vaaditaan nyt kaikissa kauden vaiheissa.

Indian Wellsin olosuhteet ovat aina kuumat. Kentät ovat perinteisesti olleet kiertueen hitaimpia kovia kenttiä jo pitkään, mikä tietysti jossain määrin suosii ennemmin esimerkiksi kolmikkoa Rafael Nadal, Novak Djokovic ja Andy Murray kuin vaikkapa juuri Federeriä. Tai esimerkiksi lyhyellä hallikaudella loistaneita pelureita.

Edellä mainitusta big four-kolmikostakaan kukaan ei ole aivan täydellisessä iskussaan vaikka Nadalin kaksi finaalipaikaa tai Murrayn Dubai-voitto hienoja suorituksia ovatkin.

Nadalilla suoritustasoon on löytynyt muutama taso lisää ja miehen voittamiseen vaaditaan nyt paria viime vuotta enemmän. Siltikin sanoisin, että keinot voittoon ovat edelleen entiset ja ne ovat kaikkien tiedossa. Jatkuvan kiireen ja liikkeen aiheuttaminen, hyvä syöttäminen sekä kovaa pommittaminen ovat edelleen ne keinot, jolla Nadalia saa pois tolaltaan. Paljon rystyjä jää lyönnin petraantumisesta huolimatta edelleen lyhyeksi ja jos espanjalainen ei saa lyödä rauhassa myöskään kämmentään, niin pommien nosteluksi vahvemman puolen peli usein menee. Nadalin on elintärkeää saada omat syöttönsä toimimaan monien syöttösuuntiensa kautta, sillä kuten Australian finaalissakin nähtiin, mies on välittömästi pulassa, jos syöttö jää heikoksi tai suunnaltaan arvattavaksi.

Andy Murrayn voitto Dubaissa oli totta kai loistava saavutus ja voitto on aina voitto, mutta todellista testiä ja käsitystä iskukyvystä en ainakaan itse saanut. Puhtaasti vastustajien rankingejä ajatellen (15., 29., 35., 51. ja 97.) voitto lienee yksi 500-historian "helpoimpia". Kolme erää, kauden toistaiseksi huikein tiebreak (20-18) ja järjetön määrä pelastettuja matsipalloja Philipp Kohlschreiberin kanssa kertoo edelleen kenties siitä, että Australiassa Murrayn päihittäneen Mischa Zverevin tavoin paljolti verkkopeliä pelaavien pelureiden kanssa Andy on ajoittain pahoissa ongelmissa.

Suurimpana mysteerinä pidän edelleen Djokoviciä. Peli ei ole uomissaan eikä kaikki ole myöskään kohdillaan henkisellä ja/tai fyysisellä puolella. Peli on ollut aivan liian passiivista ja mies on henkisesti täysi varjo viime vuosien kylmyydestään. Neljä mestaruutta kuuden vuoden aikana, sisältäen kolme edellisvuotta, on Indian Wellsin osalta kuitenkin paljon puhuva. Mutta jos peli ei aavikollakaan lähde kulkemaan mysteeri jatkuu, muut saavat lisää uskoa ja lumipallo kasvaa kasvamistaan. Jossain kohtaa puheet alamäestä voimistuvat entisestään.

Kaavio on serbille kerrassaan hurja. Samassa kaavion neljänneksessä on mm. Federer, Nadal, Juan Martin del Potro, Nick Kyrgios ja Alexander Zverev, joten ihan helpolla ei semifinaalipaikka kenellekään heistä irtoa. Jo del Potro kolmannella kierroksella voi olla serbin tämän hetkiselle itseluottamukselle liikaa, vaikka alla tuore voitto argentiinalaisesta onkin. Tai sitten olen jälleen täysin yössä ja miehen hyvät muistot IW:stä siivittävät serbin heittämällä neljänteen peräkkäiseen mestaruuteen.

Edellä mainittujen sankarien lisäksi katseet kohdistuvat Grigor Dimitroviin ja edellisessä postauksessa poissaolollaan loistaneeseen Stan Wawrinkaan. 

Dimitrov on pelannut upean alkukauden ja nyt olisi mitä oivallisin aika lunastaa niitä suuria odotuksia Masters-tasolla. Tämä vuosi voi olla monessa mielessä tärkeä, sillä vanha kaarti on joskus raivattava pois tieltä ja mielellään ennen kuin vuoden verran hehkutettu #nextgeneration sen tekee, sillä silloin Dimitrov on vaarassa jäädä vähän välimallin jätkäksi, kuten viime vuonna taisin miehen syvimmän laakson aikaan kirjoitellakin.

Wawrinka on jatkanut tuttua Grand Slam-voiton (US Open 2016) jälkeistä aaltoiluaan myös tänä vuonna. Australiassa semeissä, Dubaissa heti lauluun. Pelillisesti on vaikea hahmottaa, mistä moinen johtuu, mutta tuntuu siltä, kuin miehen motivaatio heittelisi joka puolelle jopa turnausten aikana. Niin upeaa kuin sveitsiläisen peli onkin, on kolikon toinen puoli haluttomuudessaan suorastaan vastenmielinen. Ehkä helpompi kaavio Indian Wellsissä saa tarvittavan määrän nälkää esiin.

Näillä kuitenkin mennään:

Puolivälierät:
Andy Murray vs. David Goffin
Stan Wawrinka vs. Dominic Thiem
Grigor Dimitrov vs. Kei Nishikori
Rafael Nadal vs. Novak Djokovic

Välierät:
Murray vs. Thiem
Dimitrov vs. Djokovic

Finaali:
Murray vs. Dimitrov

Voittaja:
Murray.

4 kommenttia:

 1. Ottaen huomioon alkukauden tulokset ja mainitsemasi pelaajien vireet - sanoisin että tämän turnauksen "ennustaminen" on yksi hankalampia aikoihin. Esim Djo tai Fed voisi viedä jokaisen ottelun 2-0 tai tappio varsinkin Djolle voisi tulla hyvin heti alkukierroksilla. Asetelmat ovat mielenkiintoiset kyllä aikoihin (vrt 2015 ja 2016 Djokovicin alkukauden dominointi)

  - ZZ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennustaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa voi olla -ei pelkastään tulevaisuuden- ennustaminen silloin kun se mukamas helppoa. Ainoa oikea kriteerihän mitata ennustamisen helppoutta tai "hankaluutta" on jälkitarkastaa ennusteen paikkansapitävyys.

   Näkökulmani on siis hiukan eri kuin ZZ-anonyymin ennustamisen hankaluutta juuri nyt korostava näkökulma. Myönnän toki että ollaan vaikeahkolla alueella. Eihän ole olemassa mitään virallista kriteeriota, jolla blogistin ennusteen osuvuudelle voitaisiin antaa esim. joku kouluarvosana.

   Täyden kympin blogisti saa tietysti siinä tapauksessa, että kaikki 8 puolivälieräpelaajaa ja heidän mahdolliset jatkapelit menevät kuten blogisti on ennustanutkin. Ihan siis riippumatta siitä, pitikö vähän vai paljon miettiä ennustetta kasatessa. Muu arvioitseminen onkin sitten vaikeampaa!

   Poista
 2. Kaikki puolivälieräkandidaatit ykkössijoitettua, Murrayta lukuun ottamatta ovat selvinneet 32 parhaan joukkoon. Muilla seitsemällä on vielä kaksi kantoa kaskessa ennen puolivälieriään.

  Tässä vaiheessa ennusteen osumistarkkuudesta ei juuri pysty ainakaan välttävää parempaa arvosanaa antamaan, ja koska Murray ennustettiiin jopa voittajaksi, niin aika hyvin täytyy muiden nimien olla kohdillaan, jotta ennuste olisi onnistunut edes tyydyttävästi.

  En toisaalta oikein ymmärrä itsekään, onko nyt tästä tilanteesta käsin blogistin parhaan, osuvimman ennusteen (eli ehkä 10 miinukseksi) mukaiseksi jatkopelaamiseksi otettava semmoinen, jossa Goffin (kahden voittonsa jälkeen) voittaa ensin whoeverin, sitten Thiemin ja lopulta Dimitrovin finaalissa. Muut nimet olisivat paikoillaan ja tismalleen oikein.

  Ei oikein luontevaa, kumminkaan. Ja oma -ei ennusteeni, koska sen tieteellisyys ei ole riittävä- povaukseni on, että Goffin ei selviä puolivälieriin.

  VastaaPoista
 3. Kvartsiveikkauksista kolme kahdeksasta osui. Ja niin vain roogeri keikkuu vielä mukana. Kjeh kjeh. En toki v*ttuile. Kunhan vain huolehdin että kuninkaalle suodaan se kunnia joka hänelle kuuluu. Ei pelaa yksikään big fourin muista jäsenistä tuolla tasolla vastaavassa iässä, se on varma. Ja btw Federer nostaa pyttyä jälleen.

  VastaaPoista