12/11/2017

Ennakko: ATP Finaalit 2017, Lontoo

Kauden huipennus, Lontoon finaaliturnaus alkaa tänään sunnuntaina! Tässä kauden viimeinen ennakko, olkaa hyvä!

Finaaliturnauksessa asetelma on siis, että pelit pelataan kahdessa neljän pelaajan lohkossa, jonka jälkeen lohkojen kaksi parasta jatkaa semifinaaleihin ja siitä lopulta loppuotteluun. Lohkot ovat tänä arvottu ja ne näyttävät tältä:

Lohko Boris Becker:
Roger Federer
Alexander Zverev
Marin Cilic
Jack Sock

Lohko Pete Sampras:
Rafael Nadal
Dominic Thiem
Grigor Dimitrov
David Goffin

Boris Becker-lohko

Aloitetaan Boris Becker-lohkosta, joka avaa pelit jo tänään sunnuntaina. On selvää, että tämän kauden perusteella Roger Federer on tämän lohkon, mutta mielestäni myös turnauksen suurin suosikki. Vähän tässä on sellainen kutina, että vain (selkä)vamma voi viedä Federeriltä voiton. Hänen hallikautensa ei ole tokikaan ollut ehjin, sillä Baselin voitossa ei ollut aivan samaa dominanssia mihin tällä kaudella on totuttu ja kisan jälkeen hän vetäytyikin heti Pariisin Mastersista. Tämä lienee suurelta osin varmistelua tätä turnausta silmällä pitäen, johon hän lataa tietysti kaiken. Jos mies on vaan kunnossa, en totuuden nimessä oikein usko kenenkään muun turnausvoittoon. Toki viisi matsia viikon sisään voi olla kova tahti nyky-Federerillekin ellei alkulohko hoidu näytösluontoisesti. Se on luonnollisesti täysin mahdollista, joten lohkovoitto on erittäin lähellä.

Kakkospaikasta käydäänkin kovempi kisa. Kauden nuori, Alexander Zverev, päätti jättää Milanon NextGen-turnauksen väliin ja panostaa ymmärrettävästi tähän isojen poikien finaaliturnaukseen. Kauden kuorma on ollut hurja eikä kauden jälkimmäinen puolisko ole ollut samaa tasoa ensimmäisen kanssa. Tankki voi olla turnauksen ensikertalaisella jo aavistuksen tyhjä, eikä nopea hallikenttä myöskään suosi varsinaisesti Zvereviä. Jatkopaikka siis siinä ja siinä.

Marin Cilicin kausi on ollut hyvä, mutta turnausvoittoihin asti ruuti on riittänyt tällä kaudella vain kerran. Jotenkin se viimeinen este on usein liian korkea. Muutaman vuoden takaisen US Open-voiton kaltaista flow-tilaa, joka kestäisi koko turnauksen ei vain tunnu tulevan, enkä usko, että se tulee Lontoon sisäkentilläkään. Ehkä pieni ripaus pelin aggressiivisuutta, joka pelistä ajoittain puuttuu, olisi se puuttuva palanen, jota ehdottomasti sisäkentillä ja tässä lohkossa Ciliciltä tarvittaisiin. Pommitusta toki on, mutta jatkuvan paineen luominen ei siis aina Cilicin pelistä löydy.

Lohkon musta hevonen on Jack Sock. Pariisin halliturnauksen voitto oli Masters-tasolla ensimmäinen ja se tuli kieltämättä loistavaan saumaan. Sock on voimiensa tunnossa ja kun paikka Lontooseen varmistui vasta Pariisin voitolla, niin mies ei välttämättä tunne tilanteesta ylimääräistä painetta vaan lähtee haastamaan jatkopaikka aidosti tähtäimessään. Ensimmäinen ottelu Federeriä vastaan kertoo paljon. Mies on yllätysvalmis ja jos hän osaa käsitellä tilanteen, niin yllätysvalmiutta riittää ehkä jopa mahdollisessa semifinaallissakin.

Pete Sampras-lohko

Toisen lohkon tilanne on avoimempi. Selkeää ykkössuosikkia ei ole, joten lohkovoittajasta käydään kova kisa. Kukaan ei varmastikaan haluaisi jäädä kakkoseksi, sillä se tietäisi mahdollisesti ottelua juuri Rogeria vastaan.

Rafael Nadal on tietysti Rafael Nadal. Kausi oli hänellekin jättimenestys, mutta nopeat sisäkentät, pitkä kausi ja loppukaudelle tyypilliset polvivaivat eivät juurikaan nosta hänen osakkeitaan. Pitkään pohdittiin kuulemma sitäkin, osallistuuko espanjalainen ollenkaan kisaan. Pariisissa varmistettu ykkösranking oli varmaan se loppukauden tärkein tavoite, joten seuraava isompi tavoite liittynee jo ensi kauteen ja esimerkiksi tammikuun Australian avoimiin. Kauden finaaliturnaukset eivät ole olleet hänelle kovinkaan menestyksekkäitä oikeastaan koskaan, joten vaikea nähdä Nadalin repivän itsestään parastaan irti Lontoossa. Turha riskinotto esimerkiksi juuri polvien takia voisi vaarantaa hänelle tärkeän alkukauden.

Sanoisinkin, että lohkon suurin suosikki lieneekin Grigor Dimitrov. Hänen pelinsä on toki ailahdellut tällä kaudella isolla haarukalla, mutta hallitennis lienee eniten juuri hänen heiniään tästä lohkosta. On taitoa, nopeutta ja aseita, joilla iskeä. Henkisesti hän voi edelleen tuntea tiettyä riittämättömyyttä esimerkiksi juuri Nadalia vastaan, mutta nyt kun isoista pojista on tosiaankin mukana vain Nadal ja Federer, niin mies voi jopa turnausmielessä olla isokin yllättäjä.

Dominic Thiemin peliin en näin loppukaudesta enkä varsinkaan nopeissa halleissa oikein usko. Mies lataa lyöntejään aivan karmealla voimalla koko kropallaan ja se vaatii niin mieheltä kuin ajoitukselta paljon. Ehkä liian paljon. Varsinkin kun kausi on jälleen kerran ollut taakan suhteen todella raskas. Yksi yllätysvoitto esimerkiksi Nadalista tai Dimitrovista voi toki viedä jatkoon, mutta sen jälkeen vaikea nähdä mahdollisuuksia jatkoon.

David Goffin on väläytellyt kauden aikana ATP250- ATP500-turnauksissa, mutta isoimmissa kisoissa hän katoaa sittenkin jatkuvasti kuvasta. Isot pojat eivät oikein tahdo kaatua. Kun pelistä hieman puuttuu ruutia, niin on vaikea rimpuilla muiden kyydissä. Ilman suuria yllätyksi Belgian enkeli jää lohkojumboksi.

Näillä mennään:

Boris Becker-lohkosta jatkoon:
1. Federer
2. Sock

Pete Sampras-lohkosta jatkoon:
1. Dimitrov
2. Nadal

Semifinaalit:
Federer vs. Nadal
Dimitrov vs. Sock

Finaali:
Federer vs. Dimitrov

Voittaja:
Federer.