30/10/2017

Ennakko: Pariisin Masters 2017

Kauden loppusuoraa mennään ja vuorossa enää Pariisin Masters sekä finaaliturnaukset Milanossa (NextGen) ja Lontoossa (TOP8). Tässä ennakko Pariisiin!

Hallikausi on siis avattu jo joitakin viikkoja sitten. Tennis hallissa on aina oma maailmansa hieman erilaisine lainalaisuuksineen. Kun käsillä on lisäksi pitkän kauden loppu, niin energiavarastot alkavat olla monella pelaajalla tyhjät. Vammatkin vaivaavat suurella osalla varmasti ja lähestyvää lomaa odotetaan jo innolla. Joillakin nälkää, näytettävää ja taisteltavaa vielä kuitenkin riittää, joten siinä mielessä kauden lopusta saa kuin saakin mielenkiintoisen. Paikkoja mm. Lontooseen on vielä pari jaossa.

Pariisin osalta yksi asia lässähti kuitenkin heti alkuunsa. Roger Federerin vetäytyminen Pariisista tuoreena Baselin kotiturnauksen voittajana vesitti kauden ykkösranking-kisan alkuunsa. Viime vuotista, lähes täydellistä, draamankaarta (Andy Murray vs. Novak Djokovic) ei siis nähdä tänä vuonna. Rafael Nadal on kauden lopussa ykkönen, sillä yksi otteluvoitto kauden kahdessa jäljellä olevessa turnauksessa riittää.

Pariisissa polviaan Shanghain jälkeen lepuutellut Nadal siis nähdään. Vaikka miehen vire oli koko syksyn ajan hurja kovilla kentillä, niin nyt pelataan miehelle vaikeimmissa olosuhteissa eli sisällä. Kenttien nopeus on nopeimmillaan ja pomppu lähes tulkoon matalimmillaan. Nadalin hurja yläkierre kuluu tavallaan hukkaan, kun pallon pomppu jää matalammaksi, eikä pallo ammu yhtä hurjasti eteenpäin, kuin vaikkapa massalla. Jo tämä riittää siihen, ettei Nadal omissa kirjoissani ole suosikki pariisilaisessa hallissa. Ei, vaikkei tämän kauden isoin kaski, Federer, ole mukana kiusaamassa. Optimaaliset olosuhteet ilman virhepomppuja, tuulta ja aurinkoa palvelevat lisäksi paremmin muita pelaajia kuin Nadalia. Toki kun Nadal on kunnossa, on hän yleensä hurjalla pelipäällä kaikkialla. Mutta kuten sanottua, hallissa pätevät eri lait.

Katseet kääntyvätkin niihin pelaajiin, joilla on vielä mahdollisuuksia Lontooseen. Paikkansa ovat varmistaneet siis jo Nadal, Federer, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Cilic ja Grigor Dimitrov, mutta Lontooseen kurkottaa vielä nippu nimiä, kuten David Goffin, Pablo Carreno Busta, Sam Querrey, Juan Martin del Potro, Jo Wilfried Tsonga sekä Lucas Pouille.

Näistä nimistä siis kaksi saa paikan Lontooseen. Vahvimmilla tässä vaiheessa ovat listan kärkipää Goffin, Carreno Busta ja Querrey, sillä tällä hetkellä heillä on ranking-pisteitä eniten. Muiden osalta pääsy Lontooseen alkaa vaatimaan jo Pariisin voittoa ja potentiaalisin voittaja tästä joukosta lienee Juan Martin del Potro. Hän kuitenkin starttaa Tukholman ja Baselin täysien viikkojen jälkeen jo kolmanteen perättäiseen peliviikkoonsa, joten energiatasot eivät varmastikaan riitä ihan niin pitkälle tällä viikolla. Toki mies viihtyy hallissa moukarointeineen hyvin, mutta liika on liikaa.

Myös nuorten "lupausten", alle 21-vuotiaiden, kisa Milanon NextGen-asetelmista on syytä nostaa esille. Nimet kuten Denis Shapovalov, Borna Coric, Karen Khachanov, Andrey Rublev saattavat hyvinkin yllättää yhdellä megakaadolla. Asetelmia haetaan ja näyttöhalut ovat tällä porukalla varmasti valtavat. Varsinkin kun iso osa suurista nimistä on poissa ja kunniaa olisi kovasti tarjolla.

Sitä hamuavat toki myös jo paikkansa Lontooseen varmistaneet pelaajat. Etunenässä Dimitrov ja Alexander Zverev. Heistä jälkimmäinen on kuitenkin pelannut nuoreen ikäänsä nähden hurjan määrän tällä kaudella ja Pariisi on jo miehen 23. turnaus tänä vuonna. Voi hyvinkin olla, että fokus on siis jo kauden huipennuksissa, jos ja kun hän tällä tietoa sekä Milanossa, että Lontoossa pelaa. Dimitrov puolestaan voi olla kisan kuumin nimi. Kuormaa ei hallista vielä maksimaalisesti ole kertynyt ja näytettävää riittää. Lontooseen olisi hyvä lähteä hyvällä tuloksella ja ennen kaikkea itseluottamuksella, kun isoja voittoja ei ihan vielä joka oksalle ole. Syksyllä juuri ennen US Openia tullut ensimmäinen Masters-voittokin on jo vyöllä, joten miksei hallissa erinomaisesti viihtyvä Dimitrov voisi korjata koko pottia Pariisissakin?

Näillä siis mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Querrey
A. Zverev vs. Dimitrov
Tsonga vs. Cilic
Anderson vs. Pouille

Välierät:
Querrey vs. Dimitrov
Cilic vs. Pouille

Finaali:
Dimitrov vs. Pouille

Voittaja:
Dimitrov.

TennisTV ja VeikkausTV näyttävät turnauksen.