08/03/2018

Ennakko: Indian Wells 2018

Pieni lepotauko kirjoittamisesta on nyt ohi ja kausi lähtee paitsi monen pelaajan, niin myös minun osalta toistamiseen käyntiin nyt. Tämän luppoajan olen itse täyttänyt lähinnä sairasteluilla ja töillä, mutta myös tenniksellä, valmentamisella ja opiskelulla. Kilpavalmentajakoulutus on siis jatkunut ja siitä varmasti blogin sivuilla lisää kevään aikana.

Mutta sitten jo Indian Wellsiin. Viides Grand Slam, kuten sanotaan, alkaa tänään!

Turnauksen suurinta suosikkia ei liene vaikea nimetä. Roger Federerillä tuntuu toimivan nyt kaikki, joten hän on ehdottomasti the man to beat. Mielenkiintoista onkin seurata a) kuka hänet seuraavan kerran voittaa ja b) millä tavalla Federer kaatuu? Jos Federeriä ei aleta piakkoin kaatamaan, niin tästä(kin) vuodesta uhkaa tulla hänen näytöskiertueensa. Kilpailullisuuden nimessä ja hengessä todella toivon, että kisa tasoittuisi rajusti vaikka jo Indian Wellsissä. Tai viimeistään Miamissa.

Ennen kuin mennään paikalla oleviin haastajiin, niin on hyvä todeta, että paljon hyviä haastajia on edelleen sivussa. Rafael Nadal päätti jättää pohjois-Amerikan kiertueen kokonaan väliin kipeän lantion takia ja Stan Wawrinka, David Goffin sekä Andy Murray puolestaan jatkavat sairaslomiaan.

Paluuta lähtevät yrittämään puolestaan esimerkiksi Novak Djokovic, Milos Raonic ja Kei Nishikori. Djokovicin paluuta on syytä seurata suurennuslasilla. Otteet Australiassa eivät juuri vakuuttaneet, mutta nyt kuntoutusta on jatkettu edelleen noin 1.5 kuukautta, joten alustavien iskujen aika voisi olla nyt. Tuskinpa mies aivan tapissaan vieläkään pelaa, mutta iso mielenkiinto tätä paluuta kohtaan on olemassa. Samaa en sanoisi Milos Raonicin tai Kei Nishikorin kohdalla, sillä jotenkin tuntuu siltä, että uusi vamma väijyy vähintäänkin jo oven takana. Jostain syytä tämä kaksikko ei vain pysy terveenä.

Mennäänpä niihin todellisiin haastajiin. Yksi hurjimmista pelureista aavikolla voisi olla Juan Martin del Potro, joka vei viime viikon Acapulcon ATP500:n ja voitti matkalla mm. Dominic Thiemin, Alexander Zverevin sekä Kevin Andersonin. Tämä lupaa hyvää tälle kaudelle, vaikkakin kaksi ensimmäistä pelaajaa eivät kovilla kentillä tänä vuonna ole vakuuttaneetkaan.

Thiem kaipaa edelleen kovien kenttien peliinsä rajusti letkeyttä eikä niinkään sitä vallan mahdotonta riuhtomista, olkoonkin, että mies ei omien sanojensa mukaan osaa lyödä rauhallisesti. Zverev on puolestaan passivoitunut uhkaavasti viime syksystä lähtien ja uutiset Juan Carlos Ferreron potkuista Australian Openin jälkeen eivät juuri yllättäneet. Ehkä sopassa oli vain liian monta keittäjää. Erityistarkkailussa A. Zverev joka tapauksessa on tämän kevään ajan. Siitäkin mahdollisesti myöhemmin lisää.

Nick Kyrgios tuntuu nykyisin olevan aina mielenkiintoinen pelaaja. Nyt hän pelaa ensimmäisen ATP Tour-ottelunsa sitten Australian Openin, joten siinä mielessä hän on arvoitus, mutta hyvät otteet Australiassa ovat omiaan lisäämään odotuksia nuorta aussia kohtaan. Jos pää vaan pysyisi kasassa...

Australian Openissa finaalissa ollut ja toissa viikolla Rion massalla piipahtanut Marin Cilic on tottakai myös korkealla haastajalistoilla. Vähän tuntuu kuitenkin siltä, että jonkun pitäisi vain tiputtaa Federer ennen häntä tai tuloksena on "taas" "vain" kunniakas kakkossija. Saman voisi sanoa Grigor Dimitrovista, josta edellisen postauksen analyysi on muuten luettavissa tästä.

Yksi kisan mustista hevosista voisi olla Espanjan Roberto Bautista Agut, joka on ottanut jo kaksi turnausvoittoa tällä kaudella, joista toinen tuli ansiokkaasti viime viikolla Dubaissa. Agutista jää kuitenkin hieman se kuva, että hän kaataa kyllä "huonompansa", mutta isojen nimien kaataminen on niin kovin työlästä. Sitä se tietysti aina onkin, mutta jostain syystä Agutilla oma raja kulkee tällä hetkellä juurikin oman rankingin kohdalla.

Muita mielenkiintoisia nimiä ovat esimerkiksi Kevin Anderson, Pablo Carreno Busta, Jack Sock, Hyeon Chung, Andrei Rublev, Lucas Pouille, Diego Schwatrzman ja varsinkin britti Kyle Edmund, jolla periaatteessa olisi aseet ja järkevä tehdä isoja asioita isoilla näyttämöillä hyvinkin pian. Koko porukalla on kuitenkin potentiaalia tehdä yksi tai useampi iso yllätys, joten niiden toivossa tässä tietysti ollaan myös.

Näillä kuitenkin mennään:

Puolivälierät:
Federer vs. Berdych
Dimitrov vs. Kyrgios
Pouille vs. Edmund
Del Potro vs. Cilic

Välierät:
Federer vs. Kyrgios
Pouille vs. Del Potro

Finaali:
Federer vs. Del Potro

Voittaja:
Federer.

VeikkausTV ja TennisTV näyttävät turnauksen.