21/03/2018

Ennakko: Miami 2018

Indian Wellsistä muodostui lopulta se paikka, jossa Roger Federerin kauden ensimmäinen tappio näki päivänvalon. Ennakossa uumoiltu finaalipari Juan Martin del Potro ja Federer järjestivät ehdottomasti yhden tämän kauden jännittävimmistä ja laadukkaimmista ilotulituksista tähän mennessä.

Vaikka ottelu olisi Federerin ottelupallojenkin myötä voinut päättyä myös sveitsiläisen voittoon, oli Del Potron pelissä paljon niitä tekijöitä, joilla Federer on todennäkösesti "helpoiten" kaadettavissa myös jatkossa. Oli hurjaa voimaa, sveitsiläisen liikuttelua ja rystyn painotusta sekä ennen kaikkea päätä pitää tiukassa paikassa oma pää kylmänä ja haastaa kauden ehdoton ykkönen ennakkoluulottomasti ja jääräpäisen päättäväisesti omalla pelillä.

Jännittävä nähdä miten nämä tulokset vaikuttavat miesten jatkoon ja nyt siis jo Miamissa. Delpolla alla on jo kolme perättäistä viikkoa pelejä (Acapulco ja Indian Wells), joten mies voi olla fyysisesti ja voitoista huolimatta ehkä aavistuksen jopa henkisesti väsynyt, sillä ensimmäisen Masters-voiton myötä voi tulla hetkellinen mentaalityhjiö, jota varten uutta virtaa ja nälkää on kerättävä jonkin aikaa.

Myös Federerin jatko on mielenkiintoinen. Vähintäänkin kohtalainen menestys Miamissa on edelleen todennäköistä, mutta vaikuttiko Delpo-tappio enemmän sveitsiläiseen vai sittenkin vastustajiin? Kun jo IW:n semifinaali Borna Coricia vastaan oli hienoista tervanjuontia, niin usko Federerin lyömiseksi on varmasti nousussa monella rintamalla juuri nyt. Rysty joutunee kovalle koetukselle jälleen Miamissa.

Miamiin siirryttäessä kentät aavistuksen nopeutuvat. Muita eroja Indian Wellsiin on todennäköisesti vieläkin tuulisempi keli, vaikkakin myös Indian Wellsin semifinaalit ja osin finaalikin käytiin kohtalaisessa tuulessa.

Kaaviot ovat jälleen kerran herkulliset. Federerillä on ehkä aavistuksen parempi puoli kaaviosta, mutta vaaran paikkoja on hänenkin reitillään. Toki jos ja kun hän käsittelee tappionsa todennäköisesti jonkinlaisena työtapaturmana, niin vain fyysiset rajoitteet, lähinnä jaksaminen ja liikkeen terävyys, saattavat rajoittaa Federeriä.

Espanjalaisvasuri Fernando Verdasco voi kuitenkin aiheuttaa kämmenellään yllättäviäkin vaikeuksia Federerille jo kierroksella kolme tai ehkäpä Kevin Anderson puolivälierissä. Semifinaaliin sveitsiläistä vastaan hinkuu sen sijaan iso kasa nuoria haastajia, kuten Nick Kyrgios, Alexander Zverev ja jälleen Borna Coric, joka on löytänyt uuden vaihteen peliinsä valmentajavaihdoksen jälkeen. Jälleen hieno osoitus siitä, kuinka oikean valmentajan kanssa paketti voidaan saada nopeastikin kasaan. Aggressiivisempi peliote on löytynyt upeasti nuoren kroaatin peliin.

Zverevin pelitasossa on puolestaan nyt isompaa notkahdusta. Peli on aivan liian passiivista, eikä saksalainen ahnehdi palloja takarajan päältä, vaan hän valuu tällä hetkellä edelleen aivan liian taakse dominoidakseen peliä niin kaukaa. Suunta on täysin päinvastainen esimerkiksi Coriciin verrattuna.

Nick Kyrgios haluaisi varmasti revanssia Federeristä viime vuoden karvaan semifinaali(tappio)n takia. Ottelu oli ehdottomasti yksi viime kauden parhaista, ellei jopa se paras kuten joulukalenterin blogipalkinnoissa arvioin. Peli päättyi hieman dramaattistenkin vaiheiden ja kolmen tie-breakin jälkeen lopulta Federerin voittoon. Kyrgios voisikin olla tänä vuonna kisan musta hevonen jopa päätyyn saakka, varsinkin jos Federer ei aivan samassa iskussa kuin ennen viime lauantaita.

Kaavion toinen puoli on avoimempi ja siellä on potentiaalisia finalisteja todella paljon. Delpon tilanne käytiinkin jo läpi ja en itse usko äkkipalautumiseen, joten jo toisen ottelun tervehtynyt Kei Nishikori voi olla ilkeän sitkeä pala väsyneelle jätille.

Sitä voisi olla myös seuraavan kierroksen Novak Djokovic, jos hän vaan peliään vieläkään löytää. Aavikolla serbi vaikutti todella väsyneeltä, haluttomalta ja pelillisesti myös varsin passiiviselta. Ei näytä vieläkään hyvältä. Jossain kohtaa hän varmasti iskee, mutta onko se jo Miamissa? Tuskin. Esimerkiksi syöttämisessä matkaa on vielä paljon jäljellä.

"Loppukaartista" esimerkiksi Marin Cilic, Grigor Dimitrov, Milos Raonic ja silmävammastaan vihdoin toipunut David Goffin voivat aiheuttaa isojakin yllätyksiä, mutta jotenkin tuntuu, että ihan ei tämän porukan peli ole vielä valmista maaliviivaa ajatellen.

Jos ja osan kohdalla kun Federer, Del Potro ja Djokovic eivät ihan parhaimmassa iskussaan enää Miamissa ole, niin pöytä olisi vihdoin lähes katettu nuoremmille haastajille.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Federer vs. Anderson
Kyrgios vs. Coric
Nishikori vs. Raonic
Cilic vs. Goffin

Välierät:
Federer vs. Kyrgios
Nishikori vs. Goffin

Finaali:
Kyrgios vs. Goffin

Voittaja:
Kyrgios.

VeikkausTV ja TennisTV näyttävät turnauksen.