16/04/2018

Ennakko: Monte Carlo 2018

Alkukauden kovat kentät sekä Davis Cup-viikonloppu on saatu alta pois ja on pikkuhiljaa aika suunnata katseet kohti massakautta! Ensimmäisenä massa-Mastersina kalenterista löytyy perinteisesti Monte Carlon kisa, johon tässä ennakko, olkaa hyvä!

Tulevaa massakautta tulee värittämään ainakin jonkinasteinen arvoituksellisuus ja siis siitäkin huolimatta, että Rafael Nadal tekee odotetun, todennäköisesti jopa onnistuneen, paluun lupaavan Davis Cupin jatkoksi ja että Roger Federerin vetäytyminen tämänkin vuoden massoilta oli odotettu, mutta oikeastaan kaikki tämän kaksikon "takana" on auki.

Aloitetaan kuitenkin Nadalista, joka lienee lähes aina tässä vaiheessa massakautta se suurin ennakkosuosikki. Takana on tosiaan onnistunut Davis Cup, jossa Espanja kohtasi kotimassoillaan Saksan. Peli vaikutti kauden aikaiseen ajankohtaan ja sairaslomalta paluuseen nähden vähintäänkin lupaavalta. Vaikeaa tulee Nadalin lyöminen massalla tänäkin vuonna olemaan, sillä liike, lyönnit ja itse peli vaikuttivat olevan jo suht hyvin mallillaan. Ehkä Nadal ei vielä aivan kaikkea aggressiivisuuttaan paljastanut vaan luotti paljon myös peruspelinsä voimaan. On kuitenkin selvää, että mitä aikaisemmin Nadalin pelin painavuus ja aggressiivisuus nousee esiin, sitä vaikeampi hänet on esimerkiksi kauden pääturnauksessa, Roland Garrosilla, voittaa.

Tätä on syytä tarkkailla siis jo Monte Carlossakin. Ovatko espanjalaisen syöttäminen ja palauttaminen pelin viemisen näkökulmasta jo hyvällä tasolla? Onko puolustuspeli tarpeeksi painavaa? Saako Nadal esimerkiksi rystykulmastaan tarpeeksi lyönteihinsä pituutta? Miten nopeasti ja aggressiivisesti Nadal halajaa lopullisten kuoliniskujen antoon? Parkkeeraako hän itsensä jo nyt takarajan tuntumaan esimerkiksi kämmenpuoleltaan dominoidessaan?

Niin tai näin, Nadal lähtee jälleen ennakkosuosikkina Monte Carlossa.

Nadalin kaatajapotentiaalia löytyy kuitenkin monista haastajista. Kolme mielenkiintoisinta nimeä isossa kuvassa tällä massakaudella ovat Novak Djokovic, Dominic Thiem ja Alexander Zverev, jotka isona päivänä pystyvät hyvänkin Nadalin massalla voittamaan. Samaan hengenvetoon voi kuitenkin nostaa vielä Stan Wawrinkan, Juan Martin del Potron ja Andy Murrayn, jotka ainakin vielä Monte Carlosta puuttuvat.

Novak Djokovic on palannut ehkä jopa odotetusti yhteen vanhan valmentajansa, Marian Vajdan, kanssa, joten paluulle on nyt toimivat komponentit periaatteessa olemassa, mutta ovatko treenimäärät edelleenkään olleet riittävällä tasolla? Tätä vähän epäilen, sillä niin aneemista ja ponnetonta, jopa väsynyttä ja laiskaa on Djokovicin peli tällä kaudella ollut. Kotiturnaus on kuitenkin aina sytyttävä, mutta sanoisin, että pelillisesti ollaan vielä aivan liian kaukana. Massa kun ei alustana anna laiskottelulle yhtään sijaa, joten voi olla, että jo toisen ottelun hoitaminen voi olla vaikeaa, koska vastassa on todennäköisesti hyvässä nousussa oleva Borna Coric. Eikä homma juuri helpotu, sillä jo seuraavalla kierroksella vastaan tulisi juuri Dominic Thiem ja sitä seuraavassa Rafael Nadal, jotka kaatanevat keskenkuntoisen serbin massalla pomminvarmasti.

Dominic Thiemin kautta kannattaa aloittaa seuraamaan suurennuslasilla viimeistään nyt. Viime ja toissa vuonna mies oli jo hyvin lähellä jopa Nadalia ja kumppaneita, mutta toiko lähellä oleminen uskoa vai söikö se sen täysin? Isot odotukset olisi jossain vaiheessa uraa pakko kapitaisoida, varsinkin kun vieläkin uudempi haastajaporukka Alexander Zverevin johdolla on jo tulossa.

Myös Zverevillä on paljon todistettavaa. Hän on pelannut hyvinkin vaihtelevasti ja isossa kuvassa jopa alavireisesti sitten viime vuoden massojen, joilta muistona jopa yksi massa-Masters ja yksi kovien kenttien Masters-voitto. Alavireisyyttä eivät liene helpottaneet valmentajakuviot, joissa turbulenssiltäkään ei ole vältytty. On jopa väitetty, että miehen treeni-into olisi lopahtanut, mutta mene ja tiedä näistä sitten. Selvää kuitenkin on, että massalla miehen on iskettävä tiukemmin takarajan tuntumaan kiinni ja paukutettava sen päältä hyökkäävämmin ja terävämmin kuin mitä on vajaan vuoden ajan nähty. Erittäin mielenkiintoinen pelaaja kehitysvaiheessaan juuri nyt. Noustako suurten joukkoon vai eikö nousta? Miamin tuore Masters-finaali lienee antanut jälleen uutta itseluottamusta, vaikka Davis Cupin massoilla Nadalilta kuonoon jo tulikin.

Tämän kolmikon takana tulee iso nippu muita nimiä, joilla hyvä peli myös massalle, mutta heidän kohdallaan lienee ehkä sittenkin vielä liikaa kysymysmerkkejä. Onko esimerkiksi David Goffin toipunut ikävästä silmävammastaan, joka uhkaa pilata lupaavasti alkaneen kauden täysin? Pystyykö Marin Cilic tekemään kovaa jälkeä myös massalla? Onko isyys tuonut lisää kärsivällisyyttä ja päätä Fabio Fogninin massapeliin? Pystyykö kukaan lupaavista espanjalaisista, kuten Pablo Carreno Busta, Roberto Bautista Agut tai kokeneemmista, kuten Albert Ramos-Vinolas, Fernando Verdasco tai David Ferrer (ei tosin mukana Monte Carlossa) koskaan voittamaan Nadalia isolla näyttämöllä? Onko Grigor Dimitrovin koheltamista saatu kuriin?

Paljon on kysymyksiä joihin saadaan ensimmäisiä vastauksia massakauteen Monte Carlossa.

Näillä mennään:

Puolivälierät:
Nadal vs. Thiem
Ramos Vinolas vs. Bautista Agut
Zverev vs. Schwatrzmann
Cilic vs. Carreno Busta

Välierät:
Nadal vs. Bautista Agut
Zverev vs. Carreno Busta

Finaali:
Nadal vs. Zverev

Voittaja:
Nadal.

TennisTV ja VeikkausTV näyttävät turnauksen.