03/06/2018

Reality check, Roland Garros 2018

Ensimmäinen viikko Roland Garrosia takana ja lienee korkea aika tehdä jonkinlaista päivitystä tilanteeseen vai onko sittenkään?

Rafael Nadal jatkaa suosikkina
Nadalin lento on jatkunut Pariisissa vaarallisen pelottavasti. Ensimmäisen kierroksen raskas (=kostea) keli oli kuitenkin tehdä pieniä tepposia ja jopa erätappio oli harvinaisen lähellä. Tuon jälkeen meno on kuitenkin palannut melkoisen hurjaksi ja kolmannen kierroksen voitto Richard Gasquet'stä oli karu viesti espanjalaisen iskusta kaikille. Juuri nyt näyttääkin siltä, että vain kostean kelin ja kovan pommittajan (esim. John Isner, Marin Cilic tai Juan Martin del Potro) yhdistelmä voisi olla se yhtälö, jolla on mahdollisuuksia finaalipaikan ja siis 11. mestaruuden estämiseen. Tai sitten Djokovic haamut? Kenties, mutta kuivassa ja aurinkoisessa kelissä Nadalia ei voita tänä vuonna kukaan.

Kaavion toinen puoli
Turnausennakossa nostin haastajina esiin nimet Dominic Thiem, Alexander Zverev sekä Novak Djokovic. Kukaan heistä ei ole oikeastaan vielä vakuuttanut, enkä usko, että herrojen nähdyillä pelitasoilla Nadal olisi horjutettavissa.

Dominc Thiemin pitkä turnausputki saattaa alkaa näkymään jo tämänpäiväisessä Kei Nishikori -ottelussa, josta tullee fyysisesti erittäin raskas. Pitkään jatkunut pelaaminen lienee näkynyt jo Thiemin otteissa hieman epätyypillisenä tiuskimisena ja luulenkin, että tankki alkaa olla henkisellä puolella yllättävän tyhjä. Kova temppu olisi pelata itsensä finaaliin, kun Djokovicin ja Zverevin peikotkin vielä turnauksessa keikkuvat.

Alexander Zverev lienee puolestaan tuhlannut aivan liikaa energiaansa toisella ja kolmannella kierroksella, joilla hän puursi viisieräiset voitot vastustajistaan. Grand Slamin toinen viikko on varsinkin pidemmille kavereille yleensä varsin raskas, vaikkei Zverev toki raskasrakenteisimmasta päästä olekaan. Siitäkin huolimatta kuorma alkaa varmasti näkyä. Peliä on leimannut oikeastaan melkoinen aaltoilu aktiivisuudessa ajottaisine passiivisuuksineen ja toisaalta taas kylmine pommituksineen. Voitto edellyttäisi ehdottomasti lisää jälkimmäistä aaltoa.

Sitten on Djokovic. Novak Djokovic. Kierros kierrokselta mies on selviytynyt eteenpäin ja ajoittain hänen pelinsä on näyttänyt lähes majesteettiselta entiseltä itseltään ja onkin varmaa, että tästä eteenpäin, Grand Slamin toisella viikolla, häntä on vain erittäin vaikea kaataa. Häntä voi horjuttaa pahasti, mutta nälkä lienee nyt jo niin kova, että miehen kaatamiseen vaaditaan Grand Slam-voittajaa ja kaavion alaosasta ei sellaista enää löydy.

Serena vs. Maria
Maanantaina on naisten puolella tulossa herkullinen ottelu, kun kissanaisasussaan upeasti palannut Serena Williams kohtaa Maria Sharapovan. Ennen kisaa luulin, että Serena tulee raskaalla massalla tekemään lähinnä cameo-rooliin, mutta kuinka väärässä olinkaan. Serena on taistelija ja kolmannen kierroksen ottelu paljasti, että liikettä on sittenkin riittävästi, lyöntivoimasta luonnollisesti puhumattakaan. Ei hän Ranskaan ole missään nimessä puolikuntoisena tullut. Toki vastus kovenee nyt oleellisesti, mutta henkinen yliote Sharapovasta saattaa edelleenkin lamaannuttaa venäläisen täysin. Melkoinen herkkupala tämä monelta eri kantilta.